Polisen varnar: Våldsamma pedofiljägare sprider sig i landet


Paniken lyser i den ledde mannens ögon.
– Jag tänkte inte göra någonting, säger han.
Orden besvaras med ett slag över näsan. En medlem i “Pedo hunters Sweden”, klädd i mörk huvjacka och balaclava, har ett strypgrepp i mannens hals.
– Du ska knulla en 14-åring, eller hur? Är du dum? säger en av dem.
Mannen försöker resa sig men blir slagen i huvudet. Hans t-shirt är genomdränkt i blod och på pannan står “PHS” skrivet med en blå tusch. Övergreppen filmas och publiceras i sociala medier. Rösterna är förvrängda för att dölja angriparnas identitet.

Civilgardet har tillkallats för “Dumpen hardcore”. Metoden de använder liknar till en början Dumps; även PHS gillar sexfällor på sociala medier där de utger sig för att vara minderåriga tjejer som vill träffa män. Men när mötet äger rum misshandlar de männen, som de hävdar är pedofiler, och lägger ut klippen på nätet.

Att utföra ett överfall kallas

Foto: Polisen

Enligt polisen är PHS delvis organiserat, med grupper och lokala ledare i flera svenska städer. De har publicerat klipp från 23 aktioner i olika delar av Sverige på sina plattformar. Förutom misshandel gör de sig skyldiga till olaglig integritetsintrång när de sprider klippen på nätet.
– Vi ser att det har poppat upp på flera ställen i landet, men de hjälper också till och reser runt. Så det är svårt att säga hur många det är, säger Lena Larsson som är kriminalinspektör på polisens nationella operativa avdelning, Noa.

Fakta.Soptippen

Soptippen startades våren 2021, med målet att minska antalet sexuella övergrepp mot barn.

Den mest omtalade aktiviteten består i att använda påhittade barn för att lura män som visar sexuellt intresse för minderåriga och sedan hänga ut dessa personer på sajten.

Ett hundratal personer är engagerade i nätverket, som också vill bilda opinion, bland annat för att förändra polisens möjlighet att komma åt pedofiler på nätet.

“Pedo jakt sverige” grundades förra året. Enligt kontot “Pedo hunting europe” på plattform X har liknande organisationer etablerats i Norge, Danmark, Finland, Storbritannien, Polen och Litauen.
PHS förespråkar hårdare straff för pedofiler. De anser att politiker och myndigheter måste agera för att de ska upphöra med sina handlingar. Även om aktivismen delvis driver dem handlar det också om unga, ofta tidigare ostraffade män, som letar efter en anledning att slåss, säger Lena Larsson.
– De hävdar att de gör det här för att de själva har blivit utsatta för saker och att polisen inte gör något. Men många gör det för att det är en tuff grej, en anledning att slåss.
Under våren dömdes flera personer i Nacka tingsrätt för grov misshandel och medhjälp till grov misshandel. Detta efter att de bröt sig in i en mans hem i vintras, jagade ut honom i snön och slog honom blodig utanför. I förhör uppgav mannen att han blivit slagen med en knogstång.

7714c497 e5bc 46de aa58 b563388b1d07

Foto: Polisen

“Vi var typ 12 killar och vi började slå sönder honom… Fan, det var galet. Han öppnade dörren och vi bara “fan peddo”. Han förnekade det inte ens”, hörs i ett röstmeddelande från polisens förundersökning.
Tre andra män med kopplingar till PHS står åtalade i Umeå tingsrätt för liknande brott och polisen försöker fortlöpande identifiera männen i klippen. Unga brukar skryta om sitt brott och när de publicerar klipp lämnar de spår efter sig, säger Lena Larsson. Hon hoppas att rättsfallen ska ha en avskräckande effekt, men tror också att PHS kommer att utföra fler våldsdåd i framtiden.

I sociala medier är firad våldet som hjältedåd i kommentarsfälten. Att det ibland kan framstå som om det pågår en fri jakt på pedofiler bygger på hur samhället ser på sexualbrott mot barn, säger Maria Andersson Vogel, fil dr i socialt arbete vid Stockholms universitets institution för kriminologi.
– Barn är per definition oskyldiga och sexualbrott upprör människor generellt. Kombinationen är bland det värsta vi kan tänka oss och då triggar det igång stora känslor.
Sexuella brott mot barn är svåra för polisen att utreda eftersom barn har svårare att uttrycka vad de varit med om. Det gör att brott är svårtillgängligt trots att polisresurser ägnas åt att utreda misstänkta pedofiler.

Sexuella brott mot barn har satts upp på agendan i större utsträckning de senaste åren, vilket har påverkat allmänhetens kunskap om grooming i sociala medier, enligt Maria Andersson Vogel.

Foto: Sören Andersson

– Det är brott som är svåra att upptäcka och det finns ofta stora mängder dolda figurer. Då kan det visa sig att ingen gör något, vilket jag antar kan orsaka frustration.
PHS kritiserar polisen för att de inte gjort tillräckligt för att stoppa pedofiler, men kriminalinspektör Lena Larsson menar att deras arbete inte alltid är synligt för omvärlden. Dessutom har civilvaktens våldsdåd ibland försvårat polisutredningar.
– Vi kanske kartlägger en person. Om de sedan hängs av “Pedojägare Sverige” åker de hem och slänger, raderar och förstör potentiella bevis, säger Lena Larsson.
– Vi tycker naturligtvis inte att man ska ta lagen i egna händer. Det finns inget rim eller skäl i att lura människor och ta sig rätten att misshandla och förödmjuka dem.

Fakta.“Pedo jakt sverige”

2023 grundades medborgargardet som nu har lokalgrupper i flera regioner runt om i landet, bland annat Stockholm, Linköping, Umeå och i Dalarna. Enligt polisen är antalet medlemmar svårt att uppskatta då medlemmarna hjälper varandra och reser runt i Sverige.

PHS-medlemmar chattar med män och får dem att tro att de träffar minderåriga i sexuella syften. När mötet äger rum misshandlar de den påstådda pedofilen och publicerar klipp av våldet på nätet, bland annat på plattformarna X och Telegram.

Medborgargarden organiserar och planerar våldsdåden i chattgrupper där klippen senare graderas enligt en börvärdesskala.

Aktivism kan dels förklara drivkraften bakom våldsdåden, men det handlar också om unga män som vill ha anledning att slåss, enligt polisen.

Läs mer:
Det var så Dumpen gick från kontroversiell dejtingsajt till mäktig opinionsbildare

Lämna ett svar