Svenskarnas ilska mot Tui efter kaoset: ”Ingen stannade kvar” | Världen


640@60
Melek De Basso och Souzi Yakob De Basso är på en veckas semester i Kos.

Foto: OLLE SPORRONG

640@60

Ett av hotellen i Tuis utbud på Kos.

Foto: OLLE SPORRONG

Det var på måndagseftermiddagen som skogsbränderna började rasa på de grekiska öarna Kos och Chios.

På den populära semesterön Kos och i området kring Kardamena tvingades både lokalbefolkningen och ett stort antal turister, däribland många svenskar, evakuera.

hufvudstadsbladet har rapporterat om kaotiska scener på bland annat en fotbollsarena nära Kos flygplats dit många turister transporterades med buss.

Souzi Yakob De Basso från Stockholm, som är på en veckas chartersemester via Tui på Kos med sin familj, berättar också om en turbulent dag.

“De sa att bränderna var långt borta”

– Vi var på hotellet och åt middag efter det gick vi på barndisco med sönerna. Helt plötsligt stängde de av musiken och sa “nu måste vi evakuera”. Vi hade inte fått någon information alls innan dess. Och då hade vi ändå varit i receptionen och frågat när vi hörde talas om skogsbränderna tidigare på kvällen. De sa bara att allt var lugnt och att bränderna var långt borta, säger Souzi Yakob De Basso.

– Hotellpersonalen försökte hålla alla lugna, men det fanns ingen svensk representant från Tui på plats. De från Tui som var där pratade mest med sina resenärer från andra länder.

“Vi fick ingen mat”

Souzi Yakob De Basso, hennes man Melek och barnen, sex och tre år gamla, hamnade också på fotbollsstadion.

– Vi såg inga svenska representanter från Tui där heller. Det var bybor som hade med sig filtar, vatten och mat. Under tiden satt vi och väntade på mer information, barnen sov där på gräsmattan och vi hade ingen aning om vad som skulle hända härnäst.

– Det började pratas om att barnfamiljer skulle anmäla sig för att få förtur att ta sig därifrån. Men även då var det kaos, alla skrek och ingen visste någonting.

Vid 05-tiden på morgonen fick familjen plats på en av bussarna och transporterades sedan till en konferensanläggning i staden Kos.

– Vi blev inkörda i en enorm hall tillsammans med massor av andra människor, sedan gick bussen och ingen personal från Tui stannade kvar. Vi fick ingen mat, ingen frukost, det enda som fanns var vatten.

621@60

Konferensanläggningen i Kos stad dit många turister transporterades.

Foto: Läsarbild

“Ingen organisation alls”

På tisdagsmorgonen fick de återvända till sitt hotell i utkanten av Kardamena. Men Souzi Yakob De Basso och hennes man är kritiska till hur Tui hanterade situationen.

– Vi har åkt med dem många gånger och varit nöjda, men nu var det annorlunda. Det var till och med kaos när vi lämnade konferensanläggningen. Hur det inte fanns någon organisation alls.

– Och vi har fortfarande inte träffat någon svensk representant från Tui och de har inte ringt. Det enda som har kommit är korta sms. Krissituationer är något som alla företag måste kunna hantera och detta under all kritik.

640@60

Melek De Basso och Souzi Yakob De Basso är kritiska till hur Tui hanterade situationen i samband med skogsbränderna.

Foto: OLLE SPORRONG

Melek De Basso menar att den otillräckliga informationen har varit ett stort problem.

– Det kändes som att vi fick mer information från media än vad vi fick från resebolagets personal. Man lägger mycket pengar på att åka på en sådan här resa och då tror jag att man kan förvänta sig mer i en sådan här situation.

Förlorade en del av semestern

Steffan Raho är också på en veckas semester i Kos med sin familj och ifrågasätter researrangören Tuis agerande.

– Vi fick sitta på gatan utanför en kyrka i flera timmar mitt i natten eftersom fotbollsarenan var full, utan att få någon information alls. Vi kontaktade Tui via deras kundtjänst och de sa att det skulle finnas en representant på plats, men det var det inte.

640@60

Steffan Raho och hans familj tror att en del av semestern har blivit förstörd.

Foto: OLLE SPORRONG

Steffan Rahos pappa Sargad tror att en del av semestern har gått förlorad.

– Vi har missat en hel dag av vår semestervecka. En natt för oss fem här kostar cirka 14 000 kronor. Det handlar inte bara om pengar heller, min yngsta dotter tyckte det hela var en väldigt jobbig upplevelse, hon mådde inte bra.

– Jag har rest med Tui två-tre gånger tidigare, då har det fungerat väldigt bra. Men den här gången har det inte gjort det. Jag förstår att det var jobbigt för personalen också, man såg det på dem. De var väldigt stressade. Men det här är inte okej.

hufvudstadsbladet söker Tui.

640@60

hufvudstadsbladets Olle Sporrong och Anna Friberg på plats i Kos.

Foto: OLLE SPORRONG

Lämna ett svar