Regissören och dramatikern Jens Ohlin fyller 50 år


Regissören, dramatikern och skådespelaren Jens Ohlin fyller 50 år och enligt honom själv har han hittat hem.
– Jag som alltid varit så fruktansvärt liten, ända sedan jag var 6-7 år, tycker att jag passade väldigt bra som ett halvhundra år. Det känns som att jag har vuxit till någon sorts personlighet som alltid har funnits där.

Jens berättar att han alltid haft en lite gammal manspersonlighet.
– Jag var den där lilla killen med glasögon som var lite för intresserad av Skånes historia, var lite för bra på lektioner och använde konstiga ord.
Dessutom såg han mycket teater på tv. Något som snart skulle bli en stor del av hans liv.
– På teatern lärde jag mig vad jag skulle säga och vart jag skulle gå. För mig var det en befrielse. Plötsligt kunde jag ta mycket plats trots att jag faktiskt var blyg som liten.
Enligt Jens Ohlin gick det att bestämma och forma den där världen, vilket tilltalade honom mycket. Men det var också praktiskt taget lätt för honom.
– Eftersom jag var nördig och läste så mycket, och hade ett bra minne kunde jag memorera långa texter, så jag fick stora roller när det var julpjäser och sånt. Det var fantastiskt.

Eftersom Jens Ohlin råkar vara i Berlin och vi inte kan träffas för en fotografering nämnde jag att det finns bilder från några år tillbaka som vi kan använda.  Han svarar glatt:

Foto: Fredrik Funck

Han ville fortsätta med teater, och enda vägen dit var genom Stockholms konstskola, men det tog lite tid innan han kom in.
– Jag sökte så jäkla många gånger, nio totalt. Om jag inte hade kommit längre i processen varje gång hade jag förmodligen slutat. De senaste gångerna gick jag alltid på sista tentan. Men i efterhand kan jag förstå varför de inte tog in mig.
– Jag är bra på att göra saker “rätt”, men jag är också ganska ytlig och nöjd med det “yttre arbetet” – alltså det som brukar ses som motsatsen till innehåll; hur det ser ut på utsidan. Jag satsade inte så mycket på mig själv och höll mig till mina gamla kända knep och manér, men kom inte så mycket längre.

Jens Ohlin fick frågan av skådespelaren Hannes Meidal om han ville jobba med honom.
– Min regikarriär började när Hannes frågade om jag ville regissera honom i en monolog. Annars hade jag nog aldrig vågat ta det steget. Jag blev så otroligt förvånad att han frågade mig, för han känner så många etablerade och bra regissörer.
De har nu arbetat tillsammans i 20 år.
– Mitt långa samarbete med Hannes, och många av de projekt vi har gjort tillsammans, ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Det ligger mig otroligt varmt om hjärtat.

Jens Ohlin framför sin och Hannes Meidals uppsättning av "Faust" på Dramaten 2018.

Foto: Fredrik Funck

säger Jens Ohlin att han bara jobbade med projekt som han tyckte om att göra, vilket verkar ligga till grund för ett avtal.
– När jag gifte mig med min fru, som också är regissör, ​​gjorde vi ett slags avtal om att aldrig vara med i produktioner samtidigt. Det har inneburit att jag fått tacka nej till jobb, men också att jag haft mycket tid. Jag har bara haft en produktion om året och har därför kunnat fördjupa mig i processen. Och eftersom jag ofta skrivit materialet själv, eller tillsammans med Hannes Meidal, har jag kunnat interagera mellan skrivande och regi; Det har jag gillat väldigt mycket.
Det har gjort att Jens Ohlin har kunnat vara mycket hemma. Något som få regissörer har råd med.
– Jag har aldrig behövt välja mellan familjeliv och karriär, men har fått så läckra bitar av båda. Jag är också väldigt familjeorienterad.
Han har en gedigen karriär och har jobbat på alla stora scener, inklusive Dramaten.

Nu vid 50 års ålder är egentligen bara en sak som saknas, men det verkar inte bekymra honom så mycket.
– Jag är inte rik, och det kommer jag aldrig att bli, det var det jag offrade. Hade jag gjort tre shower om året hade jag nog haft en krona på banken.
– Jag bor i ett hyreshus och kommer aldrig att äga en lägenhet. Jag har inget körkort och kommer aldrig att äga en bil. Men jag är så nöjd och nöjd med min cykling. Jag har minimala pengar men också minimala lån; så känner jag mig fri. Så jag är fattigare, men gladare, säger han och avslutar:
– Dock kanske arg på pensionen.

Jens Ohlin

Familj: Hustrun, regissören och dramatikern Farnaz Arbabi och tre barn på 14, 12 och 6 år.

Levande: Hyresfastighet i Midsommarkransen i Stockholm.

Aktuell med: “Fanny & Alexander”, tillsammans med Hannes Meidal, som har premiär på Teater Galeasen den 1 oktober.

Drömmer om: “Lite mer sinnesro. Att kunna vara mer lugn och stilla, att få en jämnare stämning där jag kan hålla på med saker längre. När jag är ensam har jag svårt att tänka en hel tanke – jag behöver att prata med någon för att förstå vem jag är.”

På fritiden: “Hanterar olika typer av cykelfordon. Googlar på ord. Etymologi. Stadsplanering. Jag gillar musik mycket och gillar att spela piano.”

Så här firar jag: ”Vi kommer att vara i Berlin och min fru jobbar, så jag vet inte. Men de måste ha planerat något trevligt. Jag har ett neurotiskt förhållningssätt till min födelsedag och vill att den ska vara riktigt fin men har ingen aning om hur. Jag hade velat ha en stor fest och samla alla människor jag älskar, men jag spyr nästan upp vid tanken.”

Om att fylla 50 med ett ord: “Spännande.”

Önskar: ”Mina barn har bett mig skriva en önskelista, men jag har allt jag behöver. Fast jag skulle ha velat se New York innan jag dör.”

Här hittar du andra personer som DN gratulerat.

Lämna ett svar