Tre svenskar anhållna för folkrättsbrott i Syrienea279abd 573c 4149 9288 9d24fad13196

– Förundersökningen har pågått ett tag, men det är inte ovanligt med den här typen av brott att det tar ett tag innan det ens kan börja utredas, säger åklagare Ulrika Bentelius Egelrud.
Alla de tre gripna i Sverige är män och svenska medborgare. Ulrika Bentelius Egelrud vill inte gå in på var eller hur gripandet skedde, men berättar att det är en insats som gjorts med stöd av Europol och Eurojust. Flera europeiska länder har bidragit till utredningen, enligt Åklagarmyndigheten.

Framför allt har insatsen samordnas med tyska åklagare. Enligt Tysklands federala åklagarmyndighet har en gemensam utredningsgrupp som går under namnet “Caeser” arbetat med fallet.
Under onsdagen greps även fem personer i Tyskland. De är på starka grunder “misstänkta för att ha dödat och försökt döda civila, vilket betecknas som brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser”, enligt landets åklagarmyndighet.
Fyra av dem är också misstänkta för tortyr.
De gripna tyskarna uppges vara fyra papperslösa syriska palestinier och en med syrisk nationalitet. Tre av dem greps i Berlin och de andra två i städerna Frankenthal och Boizenburg.
Flera av de misstänkta tyskarna ska ha arbetat för en beväpnad milis som kontrollerade delar av Syriens huvudstad Damaskus på uppdrag av regimen. Samtliga är bland annat misstänkta för att ha deltagit när en regimkritisk protest slogs ned med våld och civila sköts till döds i juli 2012.
Enligt den tyska åklagarmyndigheten är de tre män som greps i Sverige misstänkta för att ha varit inblandade i våldet vid samma tillfälle.
Ulrika Bentelius Egelrud vill inte gå in på vilken sorts gärningar de svenska medborgarna är misstänkta för eller var i Syrien brotten ska ha skett.
– Vi har våra separata ärenden, men de gäller i stort sett samma händelser.
De svenska medborgarna kommer sannolikt att åtalas i Sverige.
– Nu är det ett tidigt skede, men det finns en bra prognos för det, säger Ulrika Bentelius Egelrud.
– Det finns inget som tyder på att det ska ske en rörelse mellan Tyskland och Sverige av misstänkta. Om det blir åtal mot dem kommer det att ske i Sverige, vad jag kan se i nuläget.

De tre männen har gripits misstänkt för folkrättsbrott på sannolika skäl. Ulrika Bentelius Egelrud vill inte kommentera bevisläget, men understryker att den här typen av brott kan vara svårutredda.
– Det kan ta tid av olika anledningar och det är en sak som gör det svårare att utreda, att det inte skett inom en snar framtid. Det kan till exempel också vara svårt att närma sig en påstådd brottsplats, så det är också en komplikation.
Åklagaren har fram till lördag på sig att ta ställning till om den anhållne ska häktas.
– Förundersökningen fortsätter här hos oss och även i Tyskland, så vi får se de närmaste dagarna hur det blir med just de här personerna.
DN har varit i kontakt med två av männens advokater som inte vill ge några kommentarer.

Lämna ett svar