Spåret efter mördaren – 19 år efter olösta dådet | Sverige


Den 2 juni 2005 hittas Tor Öberg, 70, och hans särbo Gerd Wiklund, 67, brutalt mördade på sin gård i Brattås utanför Härnösand. Båda har slagits till döds med en yxa – och det finns skospår efter två okända personer på mordplatsen.

Polisen har flera gånger försökt lösa mordgåtan, men hittills utan framgång. Det är en enorm utredning med upp till 2 000 personer förhörda och runt 800 DNA-testade. Och fallet väcker stort allmänintresse år efter år.

“DNA-spår från gärningsmannen”

– Vi har redan ett DNA-spår. Vi hoppas få reda på vem som lagt banan. Vi bedömer att det kommer från gärningsmannen, säger polisinspektör Marie Kristiansson, utredare och chef för Cold Case-gruppen i polisregion Nord.

– Vi hoppas kunna använda släktforskningsdatabaser. Det pågår en statlig utredning som vi hoppas ska tillåta detta från 2025. Det är ett bra verktyg, det är på gång, säger hon.

Hon berättar att regionens grupp för kalla fall, det vill säga ouppklarade ärenden, har ett 20-tal olösta brottsmysterier, det äldsta från 1987. Och att Brattåsmorden har högsta prioritet. Gruppen kommer efter sommaren att ha möten med National Forensic Center (NFC) för att diskutera DNA-släktforskning.

– Det finns ett stort lokalt engagemang i det här fallet. Folk pratar om det, lokalpressen hör av sig med jämna mellanrum. Vi blir kontaktade av personer med tips och information hela tiden, säger Marie Kristiansson.

640@60

Paret Gerd Wiklund och Tor Öberg mördades i Brattås 2005.

Foto: PRIVAT

Misstänkt rånmord

Polisen har misstänkt att Brattåsfallet är ett rån-mord, men den teorin kompliceras av att gärningsmännen lämnat en stor summa pengar i huset. Samtidigt tog de med sig ett bankkort.

– Vi utesluter inga motiv. Men om det var rån-mord så är det konstigt att de lämnade pengar efter sig. Och konstigt att de tog bankkortet och använde det, säger Marie Kristiansson.

Metoden att hitta kriminella med hjälp av släktforskning fick ett genombrott i Sverige i år när polisen med hjälp av släktforskaren Peter Sjölund hittade gärningsmannen som begick ett uppmärksammat dubbelmord i Linköping 2004.

Mördaren greps och erkände omedelbart. Och framgången gav nytt hopp till många cold case-grupper i landet som ville använda samma metod. Men integritetsskyddsmyndigheten stannade och förklarade att metoden strider mot lagen, att den innebär att personuppgifter behandlas i strid med brottsdatalagen.

640@60

Polisinspektör Marie Kristiansson, chef för cold case-gruppen i polisregion Nord, hoppas kunna lösa mordgåtan i Brattås.

Foto: PRIVAT

Utredning ger klartecken

Nu föreslår den statliga biometriska utredningen att släktforskning ska användas i utredningar av mord och andra mycket grova brott – med start i januari nästa år. Det är goda nyheter för Marie Kristiansson och andra utredare av kalla fall.

– Nu är det dags, säger hon.

Släktforskaren Peter Sjölund, som hjälpt till att hitta dubbelmördaren i Linköping, säger att hans metod har utvecklats sedan han gjorde arbetet i Linköping 2019–2020 – och att det i dag finns fler experter på området.

– Det finns goda möjligheter att även lösa mordgåtan i Brattås med DNA-släktforskning. Jag bor själv i Härnösand och går ofta förbi gården. Det är ett litet trauma för det här området som det skulle vara skönt att lösa, säger Peter Sjölund.

– Det nya lagförslaget är mycket positivt och gör det möjligt att arbeta även med pågående ärenden, inte bara cold cases. Det är bra att förslaget nu blir verklighet. Jag förstår att man behöver se över lagstiftningen, även om det har tagit otroligt lång tid, säger han.

Dubbelmordet i Brattås

På morgonen den 31 maj 2005 pratar Tor Öberg, 70, med sin särbo Gerd Wiklund, 67. De bestämmer sig för att hon ska cykla till honom från Härnösand.

Men under dagen händer något oväntat. Tor och Gerd blir brutalt mördade på gården i Brattås. De hittades den 2 juni 2005.

Enligt obduktionen dog de av våld mot huvudet. Vittnen uppger att två personer sågs på gården vid tiden för mordet.

Gården genomsöktes av gärningsmännen, men det enda som saknades var en väska. Påsen hittades senare med endast några hundralappar och ett kontantkort stulet. Det fanns då en stor summa pengar kvar i huset.

LÄS MER: Brev ny ledtråd i tio år gammalt mordfall
LÄS MER: Utredning om morden i Brattås läggs åt sidan
LÄS MER: De udda märkena kan lösa dubbelmordet

Lämna ett svar