Gamla regler ställer till det för grönt avdrag för batterier


Skatteverkets avdrag för grön teknik har varit en viktig del i kalkylen för den som funderat på att installera solceller och energilager hemma. Solceller ger rätt till avdrag motsvarande 20 procent av kostnaden för material och arbete och ett batteri ger rätt till 50 procent. Som mest kan du få 50 000 kronor i avdrag per år.
Men en ny tolkning av reglerna från Skatteverket har orsakat det för många. Sedan januari ger myndigheten inte längre avdrag för batterier som kan användas till annat än att lagra egenproducerad el.
Om anläggningen till exempel har funktioner som gör det möjligt att köpa el från nätet när den är billig och sälja den när priset är högre, eller fungerar för så kallad frekvenshandel (se faktaruta), så görs inget avdrag. beviljas längre.

En som har hamnat i trubbel på grund av detta driver Mikael Bergbom företaget Energikonsulten. Han för just nu diskussioner med Skatteverket om en kund som vill ha en batterianläggning för att lagra den el som hans solceller producerar, men nekas avdrag trots att anläggningen bara ska användas för lagring.
– Jag har varit väldigt tydlig med att det bara ska användas för att lagra egen solenergi, kunden vill inte ha något annat, men det batteri som passar hans förutsättningar går även att använda för frekvenshandel och då säger Skatteverket nej, säger Mikael Bergbom.
Hans invändning är att i dessa dagar, efter den snabba tekniska utvecklingen i branschen, kan alla batterier användas för den typen av tjänster.
– På 24 timmar kan jag få vilken energilagring som helst att fungera för frekvenshandel. Allt du behöver göra är att köpa en kommunikationsbox som sköter kommunikationen mellan aggregatorn och batteriet. Det är väldigt enkelt, säger Mikael Bergbom.

Att tillåta grönt avdrag trots att batteriet kan användas för frekvenshandel vore mer samhällsnyttigt, säger Mikael Bergbom.

Foto: Pressfoto.

Frekvenshandel är också ett sätt att betala av investeringen snabbare, och hjälper samhället, anser han.
– Det konsumenten som satsar ganska mycket pengar på det här gör är att hjälpa till att balansera ut statens elnät. Det är en ren fördel för Sverige, säger Mikael Bergbom.

En annan stött på Ida Nordström, vd för Energy Effective Solutions Mälardalen, har liknande problem. Hon vittnar om att även när hon som installatör lämnar in bevis på att batteriet inte är kopplat till tjänster som frekvenshandel säger Skatteverket nej.
– Generellt är det väldigt vagt med allt det här, man vet inte riktigt vad som gäller egentligen, säger hon.
Hennes företag har även kunder som beviljades avdrag för installationer förra året men nekas när de nu vill bygga ut med ett nytt likadant batteri, och då även få förra årets avdrag upphävt.
– Vi hade ett exempel förra veckan med en kund som behöver betala tillbaka 93 000 kr. Det är ganska mycket pengar och ganska tråkigt för kunden när han tyckte att allt var grönt och beviljat redan.
Dessutom är det en belastning för företaget som är den som behöver hämta ut pengarna från kunden.
– Det kommer att bli oerhört svårt. Skatteverket vänder sig till oss och begär återbetalningen, sedan måste vi kräva det av slutkunden och det kan bli ganska rörigt, säger Ida Nordström.
Skatteverkets juridiska expertPia Blank Thörnroos, känner till kritiken och säger att läget är oroande även ur myndighetens perspektiv.
– Det blir en omöjlig bevissituation. Man köper ett batteri med alla dessa fina funktioner och så måste man bevisa att man inte tänker använda dem, säger hon.

Pia Blank Thörnroos menar att den uppkomna situationen varken är bra för branschen eller för Skatteverket.

Foto: Jeanette Andersson

Hon pekar på lagstiftningen och menar att den har blivit omkörd av den tekniska utvecklingen.
– När man läser förarbetena till denna lag ser man att det inte har funnits någon avsikt att utvidga avdraget till andra användningsområden utan i dag är det mer regel än undantag att batterier kan användas till annat än att förvara egen- producerat el, säger Pia Blank Thörnroos.

Tidigare i år lämnade Skatteverket in en begäran till regeringen om att se över lagen, men har inte fått något svar. Nu ligger frågan hos Skatterättsnämnden som väntas lämna ett utlåtande före veckans slut.
– Ingen vet vad de kommer att hitta på, men jag skulle säga att efter det kommer vi i alla fall ha kommit ett steg längre för att hitta en lösning, och det är bra eftersom den situation som uppstått är otillfredsställande för alla, säger Pia Blank Thörnroos .

Så här fungerar frekvenshandel

För att Sveriges kraftsystem ska fungera väl måste det finnas en balans mellan hur mycket el som produceras och hur mycket som används. Men obalanser kan uppstå, till exempel vid störningar eller förändringar i vädret som påverkar konsumtion eller produktion.

För att hantera sådana obalanser kan Svenska Kraftnät behöva reglera produktionen eller förbrukningen i landet. Det kan göras bland annat med hjälp av hushåll som har ställt sina batterier till förfogande för så kallad frekvensreglering. Ersättningen till batteriägaren kan baseras på batteriets storlek, oavsett hur mycket batteriet faktiskt används.

Källa: Swedish Power Grid

Lämna ett svar