Man kan inte lagstifta bort abortmotståndet – hufvudstadsbladet


För svenska väljare är det få sakfrågor som har så stor symbolvikt som abort. Hur en politiker ser på den saken säger allt om vilken typ av politiker man är så att säga.

Och under 2010-talets riksdags- och EU-valkampanjer handlade mycket om hur politiker ser på den här frågan.

Sverigedemokraterna skrev i sin egen valanalys efter 2018 att förslaget att sänka gränsen för fri abort kostade dem många väljare. Och att Kristdemokraternas tidigare EU-parlamentariker Lars Adaktusson röstade emot fria aborträttigheter var ett stort bakslag för KD 2019.

Ebba Busch (KD) försökte tona ner abortfrågan i valrörelsen 2022 genom att lansera en Ebba Busch (KD) försökte tona ner abortfrågan i valrörelsen 2022 genom att lansera en

Öppna bilden i helskärmsläge

Foto: Ali Lorestani/TT

Annons

De två senaste valkampanjerna har det varit tystare. SD har helt bytt sida, Ebba Busch försökte spela bort frågan genom att lansera ett “abortkontrakt” 2022, och regeringen Kristersson måste nu hantera extremhögerns valkampanjsrelaterade abortångest på ett mer definitivt sätt.

Annons

Rätten till abort ska vara grundlagsskyddad och senast i december får vi veta hur det ska gå till.

Det är inte så att det jubels inifrån Ebba Buschs parti.

I slutet av juni berättade Aftonbladet att KD:s riksdagsledamot Hans Eklind tagit initiativ till en rapport mot grundlagsskyddet för aborträtten.

Rapporten publiceras av den kristna tankesmedjan Clapham institute och Eklind kommer, liksom övriga KD-medlemmar, att rösta nej till förändringar i grundlagen.

De religiöst motiverade abortmotståndarna kommer fortfarande att förlora när frågan kommer upp i kammaren, men det finns andra sätt att vinna.

Välorganiserad och välfinansierade krafter i Sverige och i Europa jobbar just nu hårt för att begränsa rätten till abort, på alla sätt de kan.

I svenska rättssalar har det de senaste åren pågått en ideologiskt motiverad kamp, ​​där antiabortorganisationernas advokater har kämpat för att människor som inte respekterar aborträtten ska få arbeta på barnmorskemottagningar.

Dagens ETC har avslöjat att flera tunga KD-politiker har kopplingar till den amerikanska organisationen Allians som försvarar frihet, ADF.

Annons

Organisationen kallar sig en “juridisk armé” och har över 2 000 advokater världen över som driver mål mot rätten till abort och homosexuella rättigheter. I Sverige är organisationen mest känd för att ha drivit och finansierat en kampanj till stöd för barnmorskor som vägrar utföra aborter.

Annons

Organisationen Människovärde – som tidigare hette Ja till lieft – ligger också nära KD. Det har signalerats att nästa steg är att kämpa för att barnmorskor ska kunna vägra att sätta in kopparspiral på kvinnor.

Syftet är att försvåra tillgången till preventivmedel och lägga skuld och skam på kvinnor som lever i synd.

Att begränsa rätten till abort slår förresten tillbaka på det här sättet Ebba Busch öppnade för genom att tycka att vårdpersonal ska ha rätt att vägra utföra abortrelaterad vård.

Svenska abortmotståndare signalerar att nästa steg är att ge barnmorskor rätt att vägra sätta in kopparspiraler.  Arkivbild.Svenska abortmotståndare signalerar att nästa steg är att ge barnmorskor rätt att vägra sätta in kopparspiraler.  Arkivbild.

Öppna bilden i helskärmsläge

Bild: OLA TORKELSSON / TT

Dessutom är detsom Veronica Palm påpekade i Dagens ETCdet är fullt möjligt för politiken att konstitutionellt skydda rätten till abort och ändå försvåra tillgången till den.

Det går att ändra grundlagen och ändå mixtra med tidsgränser, avyttra abortvården från sjukförsäkringen, förbjuda information om abort och ta bort sex och samlevnad från utbildning. Till exempel.

Annons

Så oavsett vad riksdagen får besluta om i vinter bör vi ha en sak klar för oss: abortmotståndarnas kamp kommer att fortsätta. Och de kommer att ha stöd från Ebba Buschs och Jimmie Åkessons partier.

Daniel Swedin är politisk redaktör på tidningen Arbetet och krönikör i hufvudstadsbladet.

Inbäddat innehåll

Lämna ett svar