Erik Helmerson: Ronaldos tårar bevisar ingenting – visst får män gråtaca9dcdf5 5371 4200 b9f7 e90a7357479a

“Manlig gråt fascinerar”, lyder rubriken inslag i Radiosporten. Bakgrunden är Cristiano Ronaldos tårarden portugisiska superstjärnans hyperutbrott under den pågående matchen i fotbolls-EM.

Det noteras att “flera experter” har yttrat sig i ärendet. En maskulinitetsforskare i Malmö menar att “det är normerna som sätter hinder” för mäns gråt och att det därför alltid blir stora diskussioner.
Maken till trött och överspelad scouting. För det första: Det är inte mäns skrik som fascinerar människor och journalister, det är kända personers. Sök efter “tårar” på expressen.se och ett urval av dem som har gråtit bara den senaste månaden är Jennifer Aniston, hammarkastaren Grete Ahlberg, Emmy i “Gift vid första ögonkastet”, Roger Federers fru och en kameraman som deltog i jakten på – en kändis.

När det blåser upp till en känslomässig orkan måste lagkaptenen och fixstjärnan ta ansvar och erbjuda vindskydd

För det andra: När det gäller Ronaldo var folk fascinerade (och irriterade) inte av att det var en man som grät, utan att det var en ledare. När det blir känslosamt, till exempel under en straffläggning i ett stort mästerskap, måste lagkaptenen och fixstjärnan ta ansvar och erbjuda vindskydd för resten av gruppen. Huka dig inte bakom dem och kräv att bli kramad och tröstad.
För det tredje: Den västerländska normen att en man inte ska gråta är i allt högre grad en produkt av det förflutna, vilket de flesta män under 70 knappast har kunnat undvika att upptäcka. I ett annat SR-inslag, i onsdags “P1 morgon”, konstaterade den konkurrerande maskulinitetsforskaren Lucas Gottzén att det nu finns två olika normsystem. Snarare har de senaste 30-40 åren handlat om att uppmuntra män att visa känslor, till och med kräva att de gör det.
“Det har blivit mycket mer möjligt för en man att gråta offentligt och komma undan med det. Ronaldo är snarare ett undantag”, säger Gottzén.
För en ledare är det dock fortfarande svårare. Detta är helt oavsett vad hon råkar ha med sig innanför fotbollsshortsen.

Läs också:
Lisa Magnusson: Alla hatar i hemlighet den perfekta värdinnan
Susanne Nyström: Även riksdagsledamöter måste kunna äta mellan debatterna

Lämna ett svar