Lib Dems Ed Davey försöker vinna röster med bungyjump


Bungyjump på morgonen, Zumba-lektion för lunch och simning innan arbetsdagen är över. Så kan också en måndag se ut – åtminstone för den brittiska liberaldemokratiska partiledaren Ed Davey. Fyra dagar före valdagen.
Att valet infaller just den 4 juli kom som en överraskning för många i Storbritannien, som tillhör den grupp länder där valdagen inte är förutbestämd utan sätts lite slumpmässigt av de dåvarande makthavarna. Juridiskt sett kunde premiärminister Rishi Sunak ha väntat till januari 2025, men han valde istället att upplösa parlamentet och utlysa nyval den 22 maj. Vissa i hans “Tories” togs mindre på sängen och lade (olagliga) vad om när Sunak skulle komma ut med valnyheterna.

Valet kommer särskilt lägligt för Liberaldemokraternas partiledare Ed Davey – inte för att Lib Dems går särskilt bra i opinionsmätningar, utan för att hela hans kampanj har bestått av att genomföra aktiviteter med en vag politisk koppling, men en stark koppling till sommaren.
Vilket för oss till hans måndag, som han faktiskt tillbringade sittande i en sele och väntade på att hissas upp vid en tidpunkt som passade nyhetscykeln. Väl uppe sa han något som inte osannolikt kunde ha varit hans sista ord. “Gör något du aldrig har gjort förut”, vädjade han. Hoppade. “Rösta på Liberaldemokraterna aaaaaa”. Och landade sedan på marken och förstasidorna på flera brittiska tidningar.

Liberaldemokraternas partiledare Ed Davey hoppar bungyjump för att försöka vinna röster till valet.

Foto: Gareth Fuller/PA/AP

Några andra saker Ed Davey har gjort den senaste veckan: vattengympa i Cheltenham, jonglering i Edinburgh, träffa en alpacka i Shropshire, paddleboard på stand up i Henley-on-Thames (ja, tekniskt sett bara i Themsen).
Utan dessa (pr-)stunts hade Davey och Liberaldemokraterna troligen utgjort en betydligt mindre del av bevakningen. På ett sätt är det rimligt – de är inte riktigt i fokus under valet. Eller “genny lex”, som vissa unga britter kallar det, efter “allmänna valet”.
Språket visar sig tydligt hur vardagen har blivit svårare för många britter under de senaste 14 åren av Tory-regeringar. För några år sedan myntades den nya termen “cozzie livs” – förkortning för “levnadskostnadskris”, som fortfarande pågår.
Så absurd som Ed Daveys kampanj är, är situationen i landet lika allvarlig. Flera brittiska medier rapporterade i juni om hur medellängden för barn sedan 2013 har sjunkit, både för pojkar och för flickor. Inte på grund av immigration eller andra demografiska förändringar, utan för att fler barn är undernärda och för att fattigdomen ökar i Storbritannien.

Och trots att Liberaldemokraterna är det fjärde största partiet i opinionsmätningarna kan Davey mycket väl bli oppositionsledare, i ett land med enmansvalkretsar som gynnar hans parti. En del av stänken i engelska vattendrag har varit oavsiktliga – andra har inte. Kanske visar det sig att det var det som krävdes för att få igenom partiets politik för att lösa landets så kallade “avloppskris”.
Labours premiärministerkandidat Keir Starmer är å sin sida djupt ointressant. Partiets slogan? Tack för att du frågar. “Förändra”. Just det, i versaler och sans seriffer, ofta kombinerat med lagom gråa bilder av partiledaren. Han har lägre gillande än representanten Jeremy Corbyn hade före valet 2017, och är mindre populär än Ed Davey enligt Ipsos. Och han och hans Labour kommer att vinna överlägset.
Läs fler texter av Clara Popenoe Thor

Lämna ett svar