Det obalanserade slutspelsträdet – upplagt för en skräll?


För åtta år sedan lyckades Portugal bedriften att vinna hela EM 2016 – trots att laget bara vann en match under ordinarie tid.
Tills Frankrike väntade i finalen hade portugiserna spelat mot Island, Österrike, Ungern i gruppen och Kroatien, Polen och Wales i slutspelet.
Det var också små marginaler som avgjorde lagets väg till finalen.

Inte om Island gjorde 2-1 i den 94:e minuten mot Österrike (målet som den isländska kommentatorn blev viral i) hade allt sett annorlunda ut. Island skulle i så fall få Portugals rutt medan portugiserna måste gå förbi England, Frankrike och Tyskland.

Fakta.De två halvorna av slutspelsträdet i EM 2024

Å ena sidan:

Spanien (8) vs. Tyskland (16), fredag ​​kl. 18.00

Portugal (6) mot Frankrike (2), fredag ​​kl. 21.00

Å andra sidan:

England (5) vs. Schweiz (19), lördag kl. 18.00

Nederländerna (9) vs. Turkiet (42), lördag kl. 21.00

Placering på FIFAs världsranking inom parentes.

2016 var också första gången som EM spelades i utökat format med 24 deltagande lag. Istället för att de två bästa lagen från varje grupp går direkt till kvartsfinal finns det nu fler lag, fler grupper och fler slutspelsplatser.
Det leder till större möjligheter för ett oregelbundet slutspelsträd.
I årets turnering till exempel går Frankrikes väg till finalen genom Belgien (tredje på FIFAs världsranking), Portugal (sjätte) och vinnaren mellan Spanien (åttan) och Tyskland (16:a). I andra halvlek går Nederländerna genom Rumänien (47), Turkiet (42) och vinnaren mellan England (femta) och Schweiz (19).
Av de återstående åtta nationerna har fyra vunnit ett stort mästerskap under de senaste tolv åren. Alla fyra är på samma halva.

Fakta.Då vann kvartsfinallaget ett stort mästerskap senast

Frankrike: VM 2018

Portugal: EM 2016

Tyskland: VM 2014

Spanien: EM 2012

Nederländerna: EM 1988

England: VM 1966

Kalkon: –

Schweiz: –

Det utökade formatet har också lett till andra intressanta fenomen. I årets turnering hade alla lag, utom Polen, fortfarande chans att ta sig till slutspel när de skulle spela sin sista gruppspelsmatch.
Men alla fick inte sina öden beseglade direkt vid slutsignalen.

När Kevin Csoboth gjorde 1–0 mot Skottland i den tionde tilläggsminuten, det såg ut som att han hade tagit sitt Ungern till slutspel. Det var den 23 juni. Sedan tvingades ungrarna se på när resten av grupperna bestämdes – för att sedan slås ut tre dagar senare.
Den 26 juni rytade Georgien tillbaka och besegrade Portugal med 2–0, ett portugisiskt lag som redan var klara gruppvinnare och inte hade något att spela för. Sedan sparkades Ungern ner från sin slutspelsplats.

Fyra poäng räckte inte för Ukraina.  Laget slutade sist i grupp E på grund av en sämre målskillnad (–2) än Slovakien (0), Belgien (+1) och Rumänien (+1).

Foto: TT

I grupp E fick Ukraina lämna redan i gruppspelet, trots att de tagit fyra poäng – lika många som de andra lagen i gruppen och fler än Danmark, som slutade tvåa i sin grupp. Enligt statistiktjänsten Opta har inget lag tidigare slutat sist i en EM-grupp med så många poäng.
Men man kan säga att även Danmark hade otur. I turneringen fanns det sex grupper om fyra, medan endast de fyra bästa treorna gick vidare. Det innebar att Danmark och Turkiet, som slutade tvåa i sina respektive grupper, fick möta varje gruppvinnare redan i åttondelsfinalen.
Danmark gick ut mot Tyskland (0–2) medan Turkiet besegrade Österrike (2–1). Nu möter turkarna Nederländerna i kvartsfinal. På samma halva av slutspelsträdet har Schweiz redan slagit ut Italien och möter nu England.
Inför turneringen var det nog inte så många som tippade Turkiet eller Schweiz i finalen. Kan någon av dem nå hela vägen?

Lämna ett svar