Brandkårens varning till turisterna på Kos: ”Bör vara oroliga” | Världen


640@60
Stefanos och Nikos har kallats in från Rhodos för att hjälpa till med branden på Kos.

Foto: OLLE SPORRONG

640@60

Ett stort område drabbades av de svåra skogsbränderna på Kos tidigare i veckan.

Foto: OLLE SPORRONG

640@60

Skogsbranden på Kos som inträffade tidigare i veckan orsakade evakueringen av tusentals människor.

Foto: Läsarbild

Tidigare i somras var det extremt varmt i Grekland med temperaturer över 40 grader. Något som också lett till en markant ökning av brandrisken.

Förra helgen bröt 54 skogsbränder ut inom loppet av 24 timmar runt om i Grekland. I huvudstaden Aten bröt två skogsbränder ut där fyra hus och flera bilar skadades.

Bränderna har varit svåra att tämja på grund av hård vind.

“Det är inte sista gången”

Och i måndags drabbades den populära semesterön Kos. Bränderna på Kos var omfattande och tusentals lokalbefolkningen och turister måste evakueras. Öns borgmästare Theodosis Nikitaras beskrev situationen som “mycket kritisk”.

Nu har brandkåren lyckats få bränderna under kontroll, men det finns samtidigt en oro bland landets brandmän för sommarens fortsättning.

– Det här är garanterat inte sista gången i sommar som det brinner på Kos, säger brandmannen Stefanos som tillsammans med sin kollega Nikos har vakthavande uppe i bergen i det värst drabbade området Karadamena.

640@60

Stefanos och Nikos på patrull uppe i bergen.

Foto: OLLE SPORRONG

“Turister borde vara oroliga”

De två brandmännen kallades in från Rhodos när branden började rasa på Kos i måndags. Hjälp från fastlandet anlände också, bland annat i form av brandflyg.

Från sin vaktpost uppe i bergen ser Stefanos och Nikos vackra stränder och massor av hotell åt ett håll. I andra riktningen breder sig tusentals kvadratkilometer svart och bränd jord ut. Medan lukten av rök fortfarande finns kvar.

640@60

Området kring Karadamena på Kos där svåra bränder härjade tidigare i veckan.

Foto: OLLE SPORRONG

– Det gick bra den här gången till slut. Men vi var många som jobbade, konstaterar Nikos.

Och de båda brandmännen tror att sommaren kommer att bli tuff.

– Det finns stora risker att det snart börjar brinna igen och att vi får många fler bränder. Turister som kommer hit borde vara oroliga. Det finns egentligen ingen garanti för att det inte händer igen och man måste vara beredd på att man kan bli tvungen att evakuera, säger Stefanos.

“Då kan vi inte kontrollera det”

I staden Kos ligger öns centrala brandstation där Kalpetis Dimosthenis är platschef.

Han menar att sommarens skogsbränder på ett sätt var väntade med tanke på den extrema värmen. Samtidigt är vinden ett större problem.

– Starka vindar kan göra att vi inte kan kontrollera branden. Och då spelar det ingen roll hur hårt vi jobbar, säger Kalpetis Dimosthenis som dock understryker att brandkåren på Kos är väl förberedda.

– Vi har en bra och erfaren brandkår på ön och kallar in extra hjälp vid behov. Problemet kan ibland vara att få hit brandmän från andra öar tillräckligt snabbt. Speciellt nu på sommaren när det är mycket turister på båtarna.

640@60

Kalpetis Dimosthenis är platschef för brandkåren i Kos stad.

Foto: OLLE SPORRONG

Brandchefen Kalpetis Dimosthenis känner dock inte samma oro som sina kollegor från Rhodos.

– Turister ska vara medvetna om att en brand kan starta på Kos, men jag tror inte att de behöver känna oro för att komma hit. Och jag kan lova att vi inom brandförsvaret gör vårt bästa hela tiden.

Statsministern: “En farlig sommar”

Tidigare i veckan varnade Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis för att landet har “en farlig sommar framför sig” och att allmänhetens hjälp med att begränsa skogsbränder kommer att vara avgörande.

Enligt UD reser uppskattningsvis 850 000 svenskar till Grekland varje år.

LÄS MER: Svenskarnas ilska mot Tui efter kaoset: “Ingen stannade kvar”

Lämna ett svar