Populära bilbutiken i konkurs efter 40 år – hufvudstadsbladet


Skatter och kunder som inte betalade i tid var droppen. Det populära bilföretaget Handelshuset i Kungsgården har gått i konkurs efter närmare 40 år.
– Butiken får leva vidare, det är det viktiga, säger ägaren Stefan Dufvenberg.

1986 slog Stefan Dufvenberg upp dörrarna till Handelshuset i Kungsgården. Här har Kungsgårdsbor och andra kunnat köpa allt från verktyg till oljor till sina bilar.

Handelshuset i Kungsgården har gått i konkurs.  Nu har bilaffären bytt namn och fått nya ägare.Handelshuset i Kungsgården har gått i konkurs.  Nu har bilaffären bytt namn och fått nya ägare.

Öppna bilden i helskärmsläge

Bild: Sabina Pettersson

Men nu har det populära bilföretaget gått i konkurs. Enligt Dufvenberg blev kostnaderna för höga och de växte till ett skuldberg – när framför allt kunder inte betalade för köpta produkter i tid eller alls.

– Det var för mycket. Lönesumlar kostar pengar, coronaskatter och andra anspråk hopade sig. Vi säljer bara nya delar och sedan när vissa kunder på ren svenska var dåliga på att betala så gick det inte.

Annons

Här är bilaffärens nya delägare, Lasse Vahlman.  Idag heter Handelshuset i Kungsgården Här är bilaffärens nya delägare, Lasse Vahlman.  Idag heter Handelshuset i Kungsgården

Öppna bilden i helskärmsläge

Bild: Sabina Pettersson

Annons

Totalt har företaget över 750 000 kronor i skuld. Enligt Dufvenberg består de främst av produkter som han som leverantör har sålt men alltså inte fått betalt för.

På frågan om hur skulderna ska betalas svarar han att det är något som “konkursförvaltaren kan ta hand om nu”, även om han ska hjälpa till att driva in obetalda fakturor så gott det går.

Efter att ha drivit Handelshuset i Kungsgården i 34 av de totalt 38 åren vet Dufvenberg inte riktigt vad han ska göra i framtiden – jobbmässigt.

– Jag är sextio nu. Du kanske borde ta semester och ta det lugnt för en gångs skull. Först ska jag hjälpa killarna att komma igång här i någon vecka. Sen har jag jobbat lite med redovisningstjänster så det kanske blir lite så.

Alla produkter säljs till bröderna Lasse Vahlman och Conny Wahlman (som faktiskt har olika stavningar) och sambon Tobias Sundell.  Tillsammans driver de företagen Däckakuten och Hyrbilen i Sandviken och Gävle.Alla produkter säljs till bröderna Lasse Vahlman och Conny Wahlman (som faktiskt har olika stavningar) och sambon Tobias Sundell.  Tillsammans driver de företagen Däckakuten och Hyrbilen i Sandviken och Gävle.

Öppna bilden i helskärmsläge

Bild: Sabina Pettersson

Men butiken i Kungsgården blir kvar. Hyreslokalen och alla produkter har överlåtits och sålts av Dufvenberg till bröderna Lasse Vahlman och Conny Wahlman samt sambon Tobias Sundell som sedan tidigare har bilföretagen Däckakuten och Hyrbilen i Sandviken och Gävle.

Handelshuset heter därför, och sedan maj i år, nu Bil og fritidshuset i Gästrikland.

Annons

Enligt Lasse Vahlman kommer butiken att fortsätta drivas på ungefär samma sätt som tidigare, men med nya skyltar som ska sättas upp.

– Vi har varit här i en och en halv månad nu. Hittills har vi fortsatt som tidigare. Det har varit några återkommande kunder. Vi ska försöka förnya oss lite framöver och anställa någon mer. Vi har redan några verkstäder runt om i Gästrikland där vi bland annat jobbar med Däckakuten, så det kanske blir lite mer fokus på däck framöver, säger Lasse Vahlman.

Lämna ett svar