Max Hjelm: Debatten mellan Trump och Biden var vad vi bad om när vi skrattade och förfasades6e588eba 44e1 457b b51c 46e172531515

En stammade oförståeligt, en låtsades att motståndaren ville tillåta abort efter födseln. De började bråka om vem som är bäst på golf. Den första debatten mellan de amerikanska presidentkandidaterna var skrämmande och skrattretande.
Naturligtvis var sociala medier översköljda av skämt. Elon Musk noterade på sitt eget sociala medium (X) “Ikväll var en klar seger … för memer”. För en gångs skull hade den mannen rätt.

Runt 2010-talet Charlie Sheen var stjärnan i serien “Two and a Half Men” och den bäst betalda skådespelaren på tv. Sedan kom en nedgång i droger och offentliga bråk. Han rökte cigaretter med näsan och förklarade att han var trött på att låtsas som att han inte var “en total bitchin’ rockstjärna från Mars”. På internet blev han synonym med ordet “Vinnande”. En mans liv föll samman och alla följde kursen med lika delar skräck och fascination.

I efterdyningarna av Empire var Sheen kung. Tills någon annan tog över tronen.

Författaren Bret Easton Ellis varnade oss för Donald Trump redan 1991 i “American Psycho” där den kroniskt ytliga seriemördaren är besatt av Trump. Men det var 2011 som Easton Ellis såg att en förändring hände i Amerika: Från “Empire” till “post-Empire”. Charlie Sheen fick det, sa författaren. I efterimperiet var inget allvarligt längre. Det hela var en nihilistisk kändisdyrkan, utan grund i några kvalitativa värderingar. Så blasé som bara karaktärerna från Easton Ellis egna böcker kan vara, såg författaren ner på en amerikansk kultur som brann: “It’s where we are, babe … Rock’n roll. Deal with it.” I efterdyningarna av Empire var Sheen kung.
Tills någon annan tog över tronen. Det var svårt att förstå att Donald Trump kunde bete sig som han gjorde. Hillary Clinton skulle låsas in. Joe Biden heter Sleepy Joe. Det borde ha blivit kampanjkonkurs efter “Grab ’em by the fitta”.
Trump gjorde fruktansvärda uttalanden, men allt kunde tryckas på en t-shirt, skrivet i en tweet, delas som ett skämt. Älska det eller hata det – du tittar. Skräddarsydd för uppmärksamhetsekonomin. Trump var perfekt för postimperiet.
Lågorna sveper runt Amerikas demokrati. Medborgarna är lika förskräckta och skrattar åt all fasa. Kulturinstitutionerna spelar sin roll. Vi lever av klick och spridningar.
Läs mer:
Max Hjelm: Visst blir det problem när vi försöker svälja GW Persson och måla oss som Bianca Ingrosso
DN:s redaktion: Klarar institutionerna Trump 2.0?

Lämna ett svar