Clandestinofestivalen satsar på konst – hufvudstadsbladet2ff9d958 1237 4d3a 87c7 9473a44d57aa

Vad är nytt för i år?
– Att vi främst är på Filmstudion, och att vi innehållsmässigt har ett nytt fokus på konst. Bland annat har konstnärskollektivet Hawaf Collective från Gaza skapat konstprojektet “Sahab museum”, som tidigare ställdes ut på Palais de Tokyo i Paris. I den kan du uppleva konst och kulturarv från Gaza genom VR-glasögon. Johannes Anyuru släpper även boken “Faktan” i samband med konstsatsningen. Han skriver en recension av Sydafrikas anmälan till den internationella domstolen ICJ om Israels folkmord, och vill göra delar av innehållet tillgängligt utan att det blir för lagligt och komplicerat.

Varför har du breddat dig från musik till musik och konst?
– Vårt mål med hela festivalen är att erbjuda musik av artister som blandar genrer och traditioner, till exempel Sahra Halgan, Kabeuashé och Slausone Malone för att nämna några. Egentligen vill vi göra detsamma med andra konstformer och eftersom vi är på Filmstudion i år har vi tillgång till en stor lokal. Platsen inbjuder till att arbeta med fler konstformer än vi kunnat tidigare. Vi har dock jobbat med artister tidigare, men i år kan vi göra det i större skala.
Varför ska man besöka dig?
– Att uppleva något som man annars aldrig skulle få uppleva någon annanstans, eller på väldigt få platser, och kanske före alla andra. Många artister som vi bokar dyker upp på andra större scener lite senare. Dessutom är det en stor fest, full av livsglädje och energi.
Läs mer:
Johannes Anyuru ger ut ny bok om Gaza

Lämna ett svar