Ättiksförgiftade flickan ”ser framåt och lever i nuet”


Hon var undernärd, nedkyld och hade blåmärken och sår över hela kroppen när hon kom in på akuten i Lund natten till julafton 2022. “Skader precis överallt, på utsidan och inuti kroppen”, sammanfattade en polis.

Fallet med den sexåriga flickan som förgiftats av vinäger och hållits isolerad under tortyrliknande förhållanden har fått stor uppmärksamhet i media de senaste åren. Korrosionsskadorna var allvarliga och delar av magsäcken måste opereras bort. Medan flickan vårdas på sjukhus åkte pappan hem till boendet i Eslövs kommun för att träffa Kalle Anka med sin fru och flickans syskon.
I mars dömdes föräldrarna till åtta års fängelse vardera i Lunds tingsrätt. Alla parter överklagade.
– Det de har gjort borde ge ett längre fängelsestraff än åtta år, säger åklagare Ingegerd Jigin.
Inför hovrättens dom på fredag ​​hoppas hon på över tio års fängelse var för föräldrarna.

Ingegerd Jigin har arbetat som åklagare i 35 år.

Foto: Johan Nilsson/TT

Under försommarförhandlingarna I hovrätten kallade Ingegerd Jigin fyra nya läkare för att vittna. Redan i tingsrätten lyfte hon fram hur flickan hölls inlåst i en tvättstuga, bunden i en bilbarnstol och isolerad från resten av familjen. Det finns inga teckningar med flicknamnet bland de andra barnens, inga foton på henne när resten av familjen julpysslade, hon hade ingen egen säng i familjens hem – och gick inte i skola och förskola som den andra barn.
I hovrätten visade Jigin ett nytt foto från mammans kamera, där hon gjorde ett collage och märkte det “Familjen”.
– De har gjort fotocollage som visar familjen, men där tjejen inte finns med. Jag vill ytterligare understryka att hon är utesluten.

Flickans målsägandebiträde, Malin Wahlqvist Raihle, tycker att tjejen borde få högre skadestånd.

Foto: Johan Nilsson/TT

Föräldrarna har hela tiden förnekat brott. De vill bli frikända helt, eller åtminstone få ett lindrigare straff. Båda anser att tingsrätten har gjort en felaktig bevisvärdering. De hävdar att dottern drack vinägern på egen hand och att de inte kände till flickans frakturer.

Även flickans målsägandebiträde Malin Wahlqvist Raihle hoppas på vissa förändringar i hovrättens dom.
– Jag tycker att föräldrarna borde ha dömts på fler av åtalspunkterna och att hon borde ha ersättning för fler av brotten. Hon fick alldeles för lite ersättning för de bestående skador som hon kommer att ha resten av livet, säger Malin Wahlqvist Raihle.
Hur mår tjejen idag?
– Hon mår bra, hon går i skolan och har en aktiv fritid. Jag antar att hon har ett fantastiskt familjehem. Hon ser framåt och lever väldigt mycket i nuet.
Läs mer:
Flickan gick nästan aldrig i skolan – misstänkt för att ha blivit vanvårdad i flera år
Föräldrarna till den vinägerförgiftade flickan döms till fängelse

Fakta.Den vinägerförgiftade tjejen i Eslöv

● Den då sexåriga flickan kom till akuten i Lund natten mot julafton 2022. Hon var livshotande skadad, undernärd och kraftigt hypotermisk.

● Flickan hade på ett oförklarligt sätt fått i sig vinäger, vilket orsakade så allvarliga kaustiska skador att magen måste opereras.

● Hon har berättat att hon var inlåst i familjens tvättstuga där hon bara fick mat en gång om dagen. Hon hade bara varit i skolan några få gånger under höstterminen.

● Flickan och hennes syskon omhändertas. Flickan bor i ett familjehem och mår “bra efter omständigheterna”, enligt målsägandebiträdet.

● Flickans båda föräldrar dömdes i tingsrätten för synnerligen grov misshandel, olaga frihetsberövande, grov misshandel och två fall av misshandel. De friades för att ha hållit dottern inlåst i ett rum i familjens tidigare bostad och för grov misshandel i ett fall.

● Samtliga parter överklagade till hovrätten. Domen kommer på fredag.

Lämna ett svar