Det står på spel för Biden inför tv-intervjun


Vid åttatiden på fredagskvällen, amerikansk tid, väntas amerikanska väljare sitta. Tv-kanalen ABC News har ändrat sitt schema så att den viktiga intervjun med Joe Biden kommer att sändas i sin helhet som en “prime time special”.
Intervjun är en av få där Biden sitter en längre tid med en journalist under sin tid i Vita huset, men det är inte det som gör att trycket blir enormt, säger Jakob Stenberg som driver podden “Kongressen” om amerikansk politik.
– Det är första gången som han uttalar sig offentligt efter den katastrofala debatten och trycket har ökat otroligt de senaste dagarna, säger han till DN.

Efter Bidens hårda kritiserade prestation i förra veckans debatt mot Donald Trump, har röster höjts bland presidentens medarbetare att han snart borde göra ett offentligt framträdande för att motverka spekulationer om hans hälsa, rapporterar CNN.
Fredagens intervju är Bidens chans till revansch, säger Jakob Stenberg.
– Nu vill du se en Biden som är strikt, kraftfull och med vikt. Man vill se honom kritisera Trump effektivt och faktiskt lyckas sätta ihop meningar utan att gå vilse, eftersom han misslyckades med det under debatten.
Jakob Stenberg kritiserar hur Biden i debatten fastnade i långa listor av resonemang och fakta som han själv inte kunde hålla reda på.
– Biden har varit en politiker som varit bra på att ta tag i saker och ting. Det är Biden-väljarna vill se.

Jakob Stenberg är utbildad statsvetare och journalist.

Foto: Privat

Frågan är nu om presidenten kommer att göra det bättre i ett intervjuformat där han inte behöver möta sin motståndare Donald Trump ansikte mot ansikte.
– Det kan vara en fördel. Samtidigt är George Stephanopoulos, som ska göra intervjun, en erkänt duktig journalist, så jag förväntar mig inget annat än att han kommer att vara rak och ställa de tuffa följdfrågorna.
Trump fick också en del uppmärksamhet efter debatten och kritiserades bland annat för att inte hålla sig till fakta. Intervjuformatet gör att Biden inte kan gömma sig bakom sin motståndares eventuella felsteg, säger Jakob Stenberg.
– Det här kan vara mer exponerande för Biden, eftersom han är den enda i rutan.

Information till New York Times påstår att Biden är medveten om hur mycket som står på spel de kommande dagarna. Presidenten ska uttryckligen ha sagt, i privata samtal med medarbetare, att hans framträdanden under USA:s nationaldagsfirande på torsdagen och i synnerhet intervjun med George Stephanopoulos på fredagen är avgörande.
Det får inte gå som det gjorde förra gången.
– Han vet att om han skulle göra två sådana framträdanden så är vi på en helt annan plats, säger en källa till tidningen.
Jakob Stenberg delar den bilden.
– Om han skulle bete sig på liknande sätt som i debatten blir det orkan inom partiet. Det skulle vara ännu ett bevis för oroliga demokrater om sakernas tillstånd.
Han tror att opinionsmätningarna som kommer efter intervjun blir en dom som kan avgöra Bidens framtid.
– Om det visar sig att Trump leder i de “svingstater” som avgör valet kan kraven öka ännu mer på att han ska avgå.

Trots det understryker det Stenberg att det i slutändan handlar mycket om vilket beslut Biden själv tar – och vad hans familj säger.
– Om Biden verkligen vill fortsätta så vilar det beslutet mest på honom, men om hans fru tyckte något annat kan det vara spiken i kistan.
Läs mer:
Efter krismötet: Biden får stöd av flera demokratiska guvernörer
Hetaste namnen att ta över – om Biden hoppar av
Vita huset: Biden hoppar inte av kampanjen

Lämna ett svar