Putin om Trumps plan: ”Tar det helt seriöst” | Världen


640@60
Vladimir Putin under den regionala säkerhetskonferensen i Kazakstan.

Foto: SERGEY GUNEEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL / EPA SPUTNIK POOL

640@60

Dåvarande president Donald Trump skakar hand med Rysslands president Vladimir Putin under en säkerhetskonferens i Helsingfors i juli 2018.

Foto: David Silpa / SHUTTERSTOCK REDAKTION/UPI/IBL

USA:s tidigare president, presidentkandidaten Donald Trump, har hävdat att Vladimir Putin aldrig skulle ha vågat invadera Ukraina om Trump hade blivit omvald.

Han har också hävdat att han skulle kunna avsluta kriget “på en dag” om han skulle bli president igen.

Artikeln i korthet

• Donald Trump har hävdat att han kan avsluta Rysslands krig mot Ukraina på en dag.

• Vladimir Putin tar Trumps uttalande på allvar och stöder hans ambition.

• Trump hävdar att Putin inte hade vågat invadera Ukraina om Trump hade varit president.

• Trumps plan går ut på att låta Ryssland behålla Krim och Donbass.

Någon som inte avfärdar orden som tomt skryt är Rysslands president Vladimir Putin.

– Det faktum att herr Trump som presidentkandidat meddelar att han är redo och vill stoppa kriget i Ukraina – vi tar detta på största allvar, sa Putin i samband med en presskonferens under en regional säkerhetskonferens i Kazakstan, rapporterar Reuters.

Donald Trump har tidigare lyft fram sin relation till den ryske presidenten som en framgångsfaktor för att framgångsrikt förhandla fram ett fredsavtal.

– Jag är självklart inte insatt i de eventuella förslagen på hur han planerar att åstadkomma detta. Detta är nyckelfrågan. Men jag tvivlar inte på att han uppriktigt menar det, och vi stödjer det, sa Putin, rapporterar Reuters.

Trumps plan: Låt Ryssland behålla Krim och ta Donbass

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyi har upprepade gånger uppmanat Donald Trump att berätta hur hans fredsplan skulle se ut om han vinner valet.

Trump har i privata samtal antytt att det handlar om att låta Ryssland behålla den illegalt annekterade Krimhalvön och Donbass-regionen i öst, som Ryssland för närvarande bara delvis kontrollerar, rapporterade Washington Post i april.

Två topprådgivare till Trump har också presenterat en plan för att använda hotet om att stoppa vapenleveranser för att tvinga Ukraina in i fredsförhandlingar, rapporterade Reuters förra månaden.

Under presskonferensen kommenterade Putin också den uppmärksammade CNN-debatten mellan Trump och Joe Biden, vars prestation har beskrivits som katastrofal.

Han påstod sig bara ha sett “fragment” och trogen sin vana när han kommenterade amerikansk inrikespolitik uttryckte han sig kryptiskt.

– Inget har förändrats. Visste vi inte vad som skulle komma? Vi visste det, sa Putin, enligt Reuters.

LÄS MER: Joe Bidens drag i krisen – tar hjälp av skandalens son
LÄS MER: Joe Bidens, 81, sista läkarbesök – i februari
LÄS MER: Källa: Joe Biden överväger att dra sig ur

Lämna ett svar