Labour mot väntad storseger i brittiska parlamentsvalet


 • Labour mot en förväntad storseger i det brittiska riksdagsvalet

  Labour är på väg mot en klar seger i det brittiska riksdagsvalet.

  Partiet får 410 av underhusets 650 platser och Keir Starmer blir därmed ny premiärminister

  Det visar en stor vallokalsundersökning gjord för BBC, ITV och Sky News.

Senaste nyheterna

 • Biden: Behöver mer sömn

  USA:s president Joe Biden behöver sova mer och arbeta färre timmar. Han medgav det vid ett möte med demokratiska guvernörer på torsdagen, enligt två personer som var närvarande New York Times.

  Han uppgav också att han inte skulle arbeta senare än klockan 20 på kvällen. På frågan om hur hans fysiska hälsa är ska Biden ha svarat att det är bra. Han rapporteras sedan ha lagt till:

  – Det är bara min hjärna.

  Uttalandet mottogs som ett skämt av flera guvernörer, medan andra blev förvånade.

  Den demokratiska presidentkandidaten har varit djupt ifrågasatt sedan den svaga debattprestationen mot konkurrenten Donald Trump.

 • En person skadad efter misstänkt skottlossning

  En man har hittats skadad efter en misstänkt skottlossning i Strömmensberg i Göteborg, skriver polisen på sin hemsida.

  Han fördes till sjukhus med ambulans, men det är i nuläget oklart hur allvarliga skadorna är. Händelsen inträffade utomhus i ett bostadsområde. Flera skott avlossades, enligt polisen.

  En “intensiv sökinsats” pågår nu efter gärningsmännen.

  – Vi har personal i yttre tjänst som söker efter gärningsmännen i området med bland annat hundar. Vi har vissa ledtrådar att gå på som vi håller utkik efter, säger Jens Andersson vid polisen i region Väst.

  Tidigare idag skedde ytterligare en skottlossning i Partille i Göteborg.

  – Vi tittar så klart på om det eventuellt kan finnas något samband dit. Det kan utkristallisera sig med tiden om det finns ett samband med andra våldshandlingar, säger Jens Andersson.

 • Man greps för mord efter larm om hjärtstopp

  SOS larmades på torsdagsmorgonen om att en kvinna i 30-årsåldern i Eskilstuna drabbats av ett hjärtstopp. Hennes liv gick inte att rädda.

  – På plats menar polispatrullen att det fanns några oklara omständigheter, säger polisens presstalesperson Johnny Gustavsson.

  I bostaden där kvinnan hittades fanns även en man i 40-årsåldern som kvinnan enligt polisen hade någon form av relation till. Under torsdagskvällen greps mannen, misstänkt för mord eller vållande till annans död.

  Utredningen är fortfarande i ett tidigt skede och under kvällen kommer förhör att hållas med bland annat den misstänkte och ambulanspersonal.

  – Jag vill understryka att vi är mycket intresserade av vad den rättsmedicinska undersökningen visar och vilka pusselbitar det kan ge oss i utredningen, säger Johnny Gustavsson.

 • Återställd lövskogsboost för hotad hackspett

  I år har ett 50-tal vitryggiga hackspettar observerats i Sverige. Det låter inte som många, men den akut hotade arten har haft rekordmånga lyckade häckningar i år.

  “Nu hoppas vi att det kommer många nya ungar senare”, säger Naturskyddsföreningens ordförande Beatrice Rindevall i ett pressmeddelande.

  I år är det tolv framgångsrika uppfödningar, vilket kan jämföras med fjolårets elva.

  Föreningen pekar på flera orsaker till avelsökningen. De livsmiljöer som vitryggig hackspett är beroende av, gamla lövskogar med mycket död ved, har återställts. Det sker i samverkan mellan flera länsförvaltningar, skogsägare och skogsbolag och gynnar inte bara denna art utan även drygt 200 andra hotade och rödlistade växt- och djurarter.

  Dessutom föds vitryggiga hackspett upp i ett projekt och släpps ut i naturen. I norra Sverige invandrar även vitryggig hackspett spontant från Finland och Ryssland.

 • Etikettbrott när prinsessan sålde gin

  Prinsessan Märtha Louises gin bryter mot Norges förbud mot alkoholreklam, rapporterar nyhetsbyrån NTB.

  Det är monogrammet på etiketten som är olagligt. Anledningen är att det kan ge associationer till andra varor och tjänster, uppger Vinmonopolet, landets motsvarighet till Systembolaget.

  Ginen lanseras inför Märtha Louises bröllop med shamanen och affärsmannen Durek Verretts i augusti. Distributören har nu beslutat att ändra etiketten och ta bort monogrammet, som paret säger symboliserar egyptiska hieroglyfer och symboler.

  Även Märtha Louises prinsesstitel, som stod på etiketten, tas bort eftersom den bryter mot det norska hovets riktlinjer.

  All försäljning av produkten har stoppats tills etiketten byts ut, vilket enligt NRK tros vara möjligt redan i helgen.

 • Draget mot skattesmitarna: Blockera SIM-korten

  Pakistans skattemyndighet FBR saknar fortfarande miljontals deklarationer för 2022.

  För att få skattesmitarna att betala har de tagit till ett nytt knep: Blockera hundratusentals simkort som tillhör personer som inte har deklarerat.

  – Ingen betalar sin skatt frivilligt, så vi var tvungna att hitta nya sätt att få folk att göra det, säger Bakhtiar Muhammad på FBR.

  Drygt 210 000 kort för mobiltelefoner har spärrats och åtgärden ser ut att ge önskad effekt – 62 000 kort har öppnats igen efter att ägarna betalat sin skatt.

  I Pakistan är SIM-kort registrerade med motsvarande personnummer, vilket gjorde det lättare för myndigheterna att spåra skattesmitare, trots telefonbolagens protester.

  – Tillgång till telefoner är en grundläggande mänsklig rättighet och nödvändig för många för att få information, säger en talesperson för ett av landets största teleföretag.

  Endast 5,2 miljoner av Pakistans 240 miljoner invånare deklarerade för år 2022.

 • Danmark skärper sina reseråd till Israel

  Det danska utrikesministeriet skärper reserådgivningen till Israel. Anledningen är den eskalerande konflikten med shiamilisen Hizbollah i Libanon.

  Råden gällde tidigare för alla icke-nödvändiga resor, men uppgraderas nu till att gälla alla resor till landet.

  Resemeddelandet kommer efter att Iran-stödda Hizbollah enligt uppgift avfyrat 200 raketer och sprängdrönare mot israeliska poster i gränsområdet mot Libanon och mot de israeliskt annekterade Golanhöjderna.

  Enligt det danska UD kan säkerhetsläget i Israel förvärras med “ingen eller mycket kort varsel”.

  Det är oklart om Sverige också kommer att skärpa sina reseråd till Israel. UD skriver i en kommentar till TT:

  “Ett rekommendationsbeslut bygger på en samlad bedömning av flera faktorer. UD har nära kontakt med våra utrikesmyndigheter och gör en fortlöpande bedömning av säkerhetsläget i landet.”

 • Man omkom i singelolycka utanför Växjö

  En man i 60-årsåldern har avlidit efter att hans bil voltat av vägen.

  Singelolyckan inträffade söder om Kalvsvik utanför Växjö i torsdags.

 • Barn misstänkt för dödsskjutning i Södertälje

  Ett barn under 15 år misstänks vara inblandat i dödsskjutningen i Södertälje i tisdags, säger åklagaren för P4 Stockholm.

  Sedan i tisdagskväll har ytterligare en person anhållits skäligen misstänkt för medhjälp till mord.

  En man avled av sina skador efter att ha hittats med en allvarlig skottskada i Blombackatrakten. (TT)

 • En man är anhållen för grov våldtäkt mot ett barn

  En man i norra Värmland greps på torsdagen av Värmlands tingsrätt, misstänkt för flera grova våldtäkter mot barn.

  Övergreppen ska ha skett från 2020 och pågått till åtminstone början av 2022.

  – Det var socialtjänsten som slog larm, säger åklagare Cecilia Aronsson till Nya Wermlands-Tidningen.

  Mannen sitter nu häktad för flera fall av grov våldtäkt mot barn och grova sexuella övergrepp mot barn. Mannen och barnet är bekanta med varandra.

Läs mer:

Senaste nyheterna om kriget i Ukraina

Senaste nyheterna om kriget mellan Israel och Hamas

Lämna ett svar