Amnesty kritiseras efter inlägget om Kristersson | Sverige


Statsminister Ulf Kristersson höll tillsammans med finansminister Elisabeth Svantesson en öppen frågestund på Pustervik i Göteborg på tisdagen.

Mötet fick skjutas upp tidigt efter att högljudda pro-palestinska demonstranter upprepade gånger åsidosatt ministrarna.

Men innan mötet avbröts gjorde statsministern ett misstag. I ett klipp som spridits i sociala medier hörs statsministern säga att Sverige och EU “står enade om att Israel har rätt till människor… till självförsvar”, vilket har tolkats som att han var på väg att säga “rätten till folkmord”.

Efter tisdagen spreds klippet med premiärministern bland arabiskspråkiga konton i sociala medier, där översättningen förvrängdes så att det framstår som om Kristersson säger sig ligga bakom ett israeliskt folkmord på palestinier.

Amnesty publicerade bild – får kritik

Amnesty Sverige publicerade en bild på onsdagen där de anspelade på felaktigheten.

“Nej Ulf, Israel har inte ‘rätt till människor…'” skrev organisationen på bilden där även Ulf Kristerssons profil syns.

https://www.instagram.com/p/Cz8lLVNCERX/

Inlägget har både hyllats och kritiserats. Amnesty uppdaterade sin text till bilden på torsdagen.

“Vi vill förtydliga – vårt syfte var inte att antyda att Ulf Kristersson avsiktligt menade att Israel har rätt till folkmord. Vi tror verkligen att det var ett misstag. Men vi tror på att använda vår yttrandefrihet och visa att alla människor har rätt att öppet kritisera våra folkvalda politiker och uttrycka sin åsikt.”

I ett pressmeddelande på fredagen skriver Amnesty Sverige:

“Dagen efter vårt ursprungliga inlägg på sociala medier uppdaterade vi dock inlägget för att förtydliga att vi inte menar att Ulf Kristersson skulle ha använt ordet folkmord och att det därför var en felaktighet från hans sida. Men det är framför allt Ulf Kristerssons som borde och måste förklara och förtydliga vad han menade på Pustervik och på hans efterföljande inlägg i sociala medier.”

Civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin kritiserade Amnesty Sverige i ett inlägg på X på fredagen. Han menar att ursäkten är tveksam.

“Från att först ha ägnat sig åt aktivt bedrägeri och stått farligt nära de verkliga vanställarna försöker man kliva upp ur askan, men kliver snabbt vidare in i elden och drar istället en lans för sabotörerna. Den rättfärdighet man försöker tilldela sig själv är i själva verket en biljett till avgrunden”, skriver han bland annat.

https://twitter.com/CarlOskar/status/1728072451043602648

Ulf Kristersson: “Vi är sårbara för desinformation”

På fredagen tog statsministern själv upp informationen som cirkulerar.

“Det är allvarligt att sådana här feltolkningar och feltolkningar sprids. Det är farligt för Sverige och för svenska intressen”, skriver han i ett pressmeddelande.

Kristersson nämner att bilden av Sverige som ett islamofobiskt land har spridits felaktigt, och att det felöversatta klippet riskerar att smutskasta den bilden.

“Det ligger ett stort ansvar på alla att vara kritiska mot källan och att tänka efter två gånger innan man delar något vidare.”, står det att läsa.

“Sveriges långtgående yttrandefrihet är en grundläggande del av våra demokratiska fri- och rättigheter, men den innebär också att vi är sårbara för desinformation och otillbörlig påverkan av information från utländska aktörer som inte önskar oss väl.”

hufvudstadsbladet har kontaktat Amnesty som på fredagen inte ville kommentera.

LÄS MER: Premie Amnesti till Kristersson: “Tänk på vad du säger”
LÄS MER: Studenten Bachar, 22, hängdes som gängkriminell
LÄS MER: UD:s upprop efter att ha spridit rykten om Ulf Kristerssons ord
LÄS MER: Premie Initiativet till protesten mot Ulf Kristersson spreds via sms

Palestinska demonstranter stoppade Kristersson

Fick ställa in afterwork på nattklubben.Lämna ett svar