Rishi Sunak erkänner valförlust | Senaste nytt på hufvudstadsbladet


 • Rishi Sunak erkänner valnederlag

  Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak medger att Torypartiet är förloraren i det brittiska parlamentsvalet, rapporterar brittiska medier.

  – Labourpartiet har vunnit valet och jag har ringt Sir Keir Starmer och gratulerat honom till segern, säger Sunak, enligt BBC.

  Han lämnar in sin avskedsansökan senare under dagen. Han behåller dock sin plats i det brittiska parlamentet efter att ha vunnit sin valkrets Richmond och Northallerton.

  Läs mer här.

Senaste nyheterna

 • Farage till parlamentet för första gången

  Åttonde gången gillas. Kontroversielle Nigel Farage, brexitprofilen som leder det högerpopulistiska reformpartiet, har valts in i parlamentet för första gången.

  Efter sju misslyckade försök står det nu klart att Farage kommer att väljas till en plats i Storbritanniens parlament. Det högerpopulistiska Reformpartiet ser ut att ta flera platser på det konservativa Torypartiets bekostnad. Enligt vallokalsundersökningar kan det bli totalt 13 mandat.

  – Min plan är att bygga en nationell massrörelse de närmaste åren, säger Nigel Farage.

 • Regeringskrisen uppges ha avvärjts i Tyskland

  Efter långa och beslutsamma förhandlingar har Tysklands tre regeringspartier kommit överens om ett ramverk för nästa års budget, enligt konsekventa rapporter i tyska och internationella medier.

  Kansler Olaf Scholz (Socialdemokratiska SPD), vicekansler Robert Habeck (De gröna) och finansminister Christian Lindner (Liberala FDP) har varit i intensiva förhandlingar de senaste dagarna och ska ha nått en överenskommelse tidigt på fredagsmorgonen.

  Därmed har deras kompromissfyllda koalition tydligen avvärjt en regeringskris.

  Läs mer här.

 • Migrantbåt kantrade – minst 89 döda

  Minst 89 personer har dött utanför Mauretaniens kust, rapporterar det nordvästra afrikanska landets statliga nyhetsbyrå.

  Myndigheterna tror att 72 personer fortfarande saknas, baserat på rapporter från personer ombord som räddades av kustbevakningen.

  Migranterna färdades i en traditionell fiskebåt som kantrade i Atlanten cirka fyra kilometer från landets sydvästra stad Ndiago.

  Starka strömmar och ofta osjödugliga båtar gör den så kallade Atlantrutten till en farlig väg för migranter som försöker ta sig vidare till Europa via Kanarieöarna.

  Närmare 40 000 migranter tog sig till Kanarieöarna 2023, enligt spanska myndigheter, en fördubbling jämfört med föregående år.

 • Labour mot en förväntad storseger i det brittiska riksdagsvalet

  Labour är på väg mot en klar seger i det brittiska riksdagsvalet.

  Partiet får 410 av underhusets 650 platser och Keir Starmer blir därmed ny premiärminister

  Det visar en stor vallokalsundersökning gjord för BBC, ITV och Sky News.

 • Biden: Behöver mer sömn

  USA:s president Joe Biden behöver sova mer och arbeta färre timmar. Han medgav det vid ett möte med demokratiska guvernörer på torsdagen, enligt två personer som var närvarande New York Times.

  Han uppgav också att han inte skulle arbeta senare än klockan 20 på kvällen. På frågan om hur hans fysiska hälsa är ska Biden ha svarat att det är bra. Han rapporteras sedan ha lagt till:

  – Det är bara min hjärna.

  Uttalandet mottogs som ett skämt av flera guvernörer, medan andra blev förvånade.

  Den demokratiska presidentkandidaten har varit djupt ifrågasatt sedan den svaga debattprestationen mot konkurrenten Donald Trump.

 • Man sköts till döds i Göteborg

  Mannen som hittades skadad efter en misstänkt skottlossning i Strömmensberg i Göteborg har avlidit, meddelar polisen.

  Han fördes till sjukhus med ambulans. Händelsen inträffade utomhus i ett bostadsområde. Flera skott avlossades, enligt polisen.

  En “intensiv sökinsats” pågår nu efter gärningsmännen.

  – Vi har personal i yttre tjänst som söker efter gärningsmännen i området med bland annat hundar. Vi har vissa ledtrådar att gå på som vi håller utkik efter, säger Jens Andersson vid polisen i region Väst.

  Tidigare idag skedde ytterligare en skottlossning i Partille i Göteborg.

  – Vi tittar så klart på om det eventuellt kan finnas något samband dit. Det kan utkristallisera sig med tiden om det finns ett samband med andra våldshandlingar, säger Jens Andersson.

 • Man greps för mord efter larm om hjärtstopp

  SOS larmades på torsdagsmorgonen om att en kvinna i 30-årsåldern i Eskilstuna drabbats av ett hjärtstopp. Hennes liv gick inte att rädda.

  – På plats menar polispatrullen att det fanns några oklara omständigheter, säger polisens presstalesperson Johnny Gustavsson.

  I bostaden där kvinnan hittades fanns även en man i 40-årsåldern som kvinnan enligt polisen hade någon form av relation till. Under torsdagskvällen greps mannen, misstänkt för mord eller vållande till annans död.

  Utredningen är fortfarande i ett tidigt skede och under kvällen kommer förhör att hållas med bland annat den misstänkte och ambulanspersonal.

  – Jag vill understryka att vi är mycket intresserade av vad den rättsmedicinska undersökningen visar och vilka pusselbitar det kan ge oss i utredningen, säger Johnny Gustavsson.

 • Återställd lövskogsboost för hotad hackspett

  I år har ett 50-tal vitryggiga hackspettar observerats i Sverige. Det låter inte som många, men den akut hotade arten har haft rekordmånga lyckade häckningar i år.

  “Nu hoppas vi att det kommer många nya ungar senare”, säger Naturskyddsföreningens ordförande Beatrice Rindevall i ett pressmeddelande.

  I år är det tolv framgångsrika uppfödningar, vilket kan jämföras med fjolårets elva.

  Föreningen pekar på flera orsaker till avelsökningen. De livsmiljöer som vitryggig hackspett är beroende av, gamla lövskogar med mycket död ved, har återställts. Det sker i samverkan mellan flera länsförvaltningar, skogsägare och skogsbolag och gynnar inte bara denna art utan även drygt 200 andra hotade och rödlistade växt- och djurarter.

  Dessutom föds vitryggiga hackspett upp i ett projekt och släpps ut i naturen. I norra Sverige invandrar även vitryggig hackspett spontant från Finland och Ryssland.

 • Etikettbrott när prinsessan sålde gin

  Prinsessan Märtha Louises gin bryter mot Norges förbud mot alkoholreklam, rapporterar nyhetsbyrån NTB.

  Det är monogrammet på etiketten som är olagligt. Anledningen är att det kan ge associationer till andra varor och tjänster, uppger Vinmonopolet, landets motsvarighet till Systembolaget.

  Ginen lanseras inför Märtha Louises bröllop med shamanen och affärsmannen Durek Verretts i augusti. Distributören har nu beslutat att ändra etiketten och ta bort monogrammet, som paret säger symboliserar egyptiska hieroglyfer och symboler.

  Även Märtha Louises prinsesstitel, som stod på etiketten, tas bort eftersom den bryter mot det norska hovets riktlinjer.

  All försäljning av produkten har stoppats tills etiketten byts ut, vilket enligt NRK tros vara möjligt redan i helgen.

 • Draget mot skattesmitarna: Blockera SIM-korten

  Pakistans skattemyndighet FBR saknar fortfarande miljontals deklarationer för 2022.

  För att få skattesmitarna att betala har de tagit till ett nytt knep: Blockera hundratusentals simkort som tillhör personer som inte har deklarerat.

  – Ingen betalar sin skatt frivilligt, så vi var tvungna att hitta nya sätt att få folk att göra det, säger Bakhtiar Muhammad på FBR.

  Drygt 210 000 kort för mobiltelefoner har spärrats och åtgärden ser ut att ge önskad effekt – 62 000 kort har öppnats igen efter att ägarna betalat sin skatt.

  I Pakistan är SIM-kort registrerade med motsvarande personnummer, vilket gjorde det lättare för myndigheterna att spåra skattesmitare, trots telefonbolagens protester.

  – Tillgång till telefoner är en grundläggande mänsklig rättighet och nödvändig för många för att få information, säger en talesperson för ett av landets största teleföretag.

  Endast 5,2 miljoner av Pakistans 240 miljoner invånare deklarerade för år 2022.

Läs mer:

Senaste nyheterna om kriget i Ukraina

Senaste nyheterna om kriget mellan Israel och Hamas

Lämna ett svar