Analyspodden: Intressant köpläge efter rapportrasetbb139aed 99f0 4f01 93a1 34504e6f39cc

Denna veckas avsnitt av Analyspodden berättar Di:s analytiker Agnetha Jönsson och Julia Forsberg om börsläget inför den kommande rapportsäsongen. Medan de amerikanska börserna slog nya rekord i veckan har Stockholmsbörsen varit lite svagare. Trots en uppgång på runt 1 procent förra veckan för OMXS30 ligger index 2,5 procent under toppen på 2648 från slutet av maj.

Som vanligt är ränteutvecklingen en viktig pusselbit. Sysselsättningen kommer också att stå i fokus framöver och färre nya jobb kan tänkas få den amerikanska centralbanken att sänka räntorna tidigare än vid mötena i september eller november. Samtidigt kan höstens amerikanska presidentval få centralbanken att tänka extra noga för att inte riskera att påverka valutgången.

Förutom osäkerheten kring framtida räntesänkningar kan marknaden störas av de politiska valen runt om i världen och orosmoln i form av geopolitisk risk och pågående krig.

“Med tanken på de osäkerheter som fortfarande finns och att börsen har gått hyfsat i år är jag lite försiktig i det kortsiktiga perspektivet”, säger Julia Forsberg.

LÄS MER: Guide: Så här agerar tungviktarna inför rapporterna

Hon får medhåll av Agnetha Jönsson som varit lite tveksam till sommarbörsen den senaste månaden och rekommenderat att ha lite kapital i kassan.

“Jag tror att det kan finnas vissa möjligheter till fyndköp under rapportperioden också denna gång”, säger hon.

IT-återförsäljaren Dustin DAMM +5,87 %Dagens utveckling som släppte sin andra kvartalsrapport tidigare i veckan kan vara ett sådant fall. Aktien föll 8 procent på rapportdagen efter att ha fallit tvåsiffrigt under dagen. Resultatet blev förvisso sämre än väntat, men framför allt verkar bolaget nu lida av en tillfällig marginalpress. På sikt kommer övergången till AI-anpassade datorer att kunna gynna Dustin. För aktien kan botten nu vara nära.

“Långsiktigt tycker jag att det är ett bra läge att gå in. Men man ska ändå vara beredd på att det kan bli lite stökigt några kvarter till”, säger Julia Forsberg.

Analytikerna talar också om H&M HM B +1,12 %Dagens utvecklingsenaste rapport, Ericssons ERIC B +0,95 %Dagens utveckling miljarder nedskrivning och utsikterna för nästa veckas rapporter. Dessutom erbjuds ytterligare två köpvärda aktier – ett spännande danskt bolag och en storbank.

Lämna ett svar