Susanne Nyström: Jimmie Åkesson borde intressera sig för antisemitismen i sitt eget parti i stället


Jimmie Åkesson (SD) har rätt när han i sitt tal på partiets landdagar konstaterar att Hamas attack mot Israel, som främst riktades mot civila, var grym och omänsklig. Detsamma gäller fördömandet av de i Sverige som hade den fruktansvärda dåliga smaken att fira massmordet den 7 oktober.
Och ja – socialdemokrater har ibland agerat olämpligt, även om S uppenbarligen inte är “en aktiv del av den islamistiska rörelsen”, som Åkesson hävdar. Det handlar bland annat om lokalt SSU-studenter skanderade antisemitiska ramsor, för att ta ett exempel från talet där Jimmie Åkesson går hårt ut för Magdalena Andersson och hennes parti.

Tänk om han hade det visade samma intresse för rasism och antisemitism i sitt eget lag. Så om principen “sluta med ursäkter” och vara “på rätt sida av historien” verkligen betydde något för mannen som säger att han vill bli premiärminister.

Vägen dit går inte genom att deklarera att allmänheten har rätt att undvika “uppmaning till böne” och “förändringar i stadsbilden”.

Då hade han inte gång på gång svarat att han inte har koll på detaljerna när partimedlemmar hittas med oegentligheter. Som att vara en del av en vit maktgrupp, göra sig skyldig till hets mot folkgrupp, håna förintelsens offer eller sprida antisemitism, grov rasism och nazism. Och han hade inte lagt ner tid i talet på att hävda att Magdalena Andersson inte kan bli statsminister utan stöd från islamisterna.
Istället hade han och hans parti lade alla ansträngningar på att få den israeliska ambassadören i Sverige för att åtminstone vilja ha kontakt med SD. Vägen dit går inte genom att förklara att allmänheten har rätt att undvika “uppmaning till böne” och “förändringar i stadsbilden”, utan genom att fokusera på vad han sa härnäst – det vill säga rätten att inte utsättas för “anti- Semitisk propaganda”.
Men det gäller inte bara från personer från Mellanöstern, även om det är dem Åkesson pratar om. Det gäller lika mycket i de egna leden.
Läs mer:
Susanne Nyström: Behöver svenska elever verkligen lära sig tyska och franska?
Susanne Nyström: Innerst inne visste Busch att Sverige inte kan överleva utan vindkraft

Lämna ett svar