Försvarsuppgifter kan ha läckt från Lantmäteriet


 • Försvarsuppgifter kan ha läckt ut från Lantmäteriet

  Information om svenska hemliga försvarsanläggningar kan ha spridits från Lantmäteriets digitala e-tjänster där informationen fanns tillgänglig, rapporterar Ekot

  – Av säkerhetsskäl kan jag inte säga vilken typ av information som gäller, men det är information som inte ska vara öppet tillgänglig som de gjorde, säger Anders Lundquist, biträdande generaldirektör på Lantmäteriet.

  Den 24 maj stängde Lantmäteriet ner flera av sina digitala tjänster efter att ha upptäckt att hemlig information fanns tillgänglig.

  Det norska försvarsverket, som äger många av försvarets anläggningar, säger till Ekot att uppgifter om deras fastigheter påverkas. Säkerhetspolisen har nu en pågående tillsyn som de inte kan kommentera närmare. (TT)

Senaste nyheterna

 • Skottlossning mot ett flerfamiljshus i Västerås

  Natten till tisdagen skedde en skottlossning mot ett flerfamiljshus i stadsdelen Råby i Västerås. Polisen larmades vid 01-tiden.

  – Vi fick flera samtal om höga smällar. När vi kom dit kunde vi konstatera att någon skjutit in i en grind, säger Patrik Wallblom, RLC-befäl vid polisen i Region Mitt.

  Ingen ska ha kommit till skada i samband med händelsen. Ingen är ännu misstänkt eller gripen.

  – Vi är fortfarande på plats och jobbar bland annat med tekniker, säger Patrik Wallblom vid 04-tiden. (TT)

 • Flygplatsstrejk pågår i Frankrike inför OS

  Flera fackföreningar som representerar flygplatsarbetare i Paris uppmanar till strejk i veckan inför de kommande OS i Frankrike. Anledningen är en tvist om lönebonus i samband med OS.

  Facken anser att bonus ska betalas ut till all personal, inte bara till vissa grupper.

  Flygplatserna i fråga är Charles de Gaulle och Orly, som kommer att ta emot majoriteten av utländska besökare under OS. Strejken har utlysts till den 17 juli, nio dagar innan idrottstävlingarna startar. (TT)

 • Brand i Värnamo – VMA utfärdat

  En brand har brutit ut i en återvinningsfabrik i Bor i Värnamo kommun, rapporterar P4 Jönköping. Räddningstjänsten har gått ut med ett VMA – viktigt besked till allmänheten – till följd av kraftig rökutveckling.

  Räddningstjänsten uppmanar folk i området att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. (TT)

 • Underhållsarbetet är pausat på grund av köer på E4:an.

  Från Grantorp till Jönåker ringlar kilometerlånga bilköer. Detta på grund av asfalteringsarbeten som påbörjades under dagen, Det rapporterar Expressen.

  Nu meddelar Trafikverket att arbetet är pausat.

  – Vi har missbedömt trafiken och fått stoppa arbetet, säger Maria Mauritzon, kommunikationschef på Trafikverket till SVT.

  Asfalteringsarbetet startade tidigare idag mellan Gammesta till Stavsjö och beräknades tidigare pågå under dagen fram till fredagen den 12 juli.

  Nu ändras vägarbetet till nattetid.

  Senare vid 19-tiden brann en bil på vägen strax utanför Linköping, skriver Aftonbladet. En halvtimme senare var den släckt och ingen ska ha kommit till skada.

 • En miljon utan ström efter orkanen Beryl

  Den kraftfulla orkanen Beryl – som redan har krävt minst elva liv – har nått Texaskusten. Över en miljon hushåll är utan ström runt om i delstaten efter kraftiga regn och hårda vindar.

  Stormens centrum förväntas röra sig över östra Texas på måndag och sedan genom nedre Mississippi Valley till Ohio på tisdag och onsdag.

  – Beryl flyttar inåt landet men det här är inte slutet på historien än, säger Jack Beven, orkanspecialist vid National Hurricane Center.

  Läs hela artikeln här.

 • Malmö FF-supportrar i kamp

  Allsvenskan drog igång på söndagen efter ett sommaruppehåll. Malmö FF tog emot Halmstad BK. Efter Malmös vinst tågade ett större gäng MFF-supportrar mot Möllevångstorget.

  Väl på en bar väntade en annan supportergrupp inom MFF och ett stort bråk utbröt, skriver polisen på sin hemsida.

  17 personer greps efter en operation som varade i flera timmar. Händelsen utreds som misshandel, olaga hot och skadegörelse.

  Enligt polisen dömdes flera av personerna så sent som i förra veckan för våldsamt upplopp i samband med MFF:s bortamatch i Stockholm i september 2023.

  – Jag skulle så klart vilja att den meningen skulle vara en tankeställare för de som ägnar sig åt slagsmål och det är beklagligt att det händer igen, Caroline Rosén, verksamhetsledare på matchen i ett pressmeddelande.

  Ingen av de misstänkta är fortfarande i polisens förvar under måndagen, skriver Sydsvenskan.

 • En brandbomb har kastats mot det norska slottet

  En eller flera molotovcocktails har kastats mot det norska slottet av en man i en elektrisk rullstol, enligt rapporter VG. Det började brinna i en dörr, men räddningstjänsten kunde snabbt släcka den. Mannen har omhändertagits av norsk polis och vittnen förhörs nu på platsen.

  – Vi har kontroll över en person. Det var en man i en elektrisk rullstol som sa att han hade en bomb. En kort tid senare kastade han den på slottsmuren, säger insatsledaren Roy Langengen till VG.

 • Jessika Roswall (M) föreslås bli ny EU-kommissionär

  Jessika Roswall (M) nomineras till ny EU-kommissionär, meddelade statsminister Ulf Kristersson (M) vid en presskonferens.

  Idag är Roswall EU-minister i regeringen. Hon har tidigare varit Moderaternas talesperson i EU-frågor. Hon efterträder Ylva Johansson (S), som är avgående EU-kommissionär.

 • Rikard Jermsten ny chef för Ekobrottsmyndigheten

  Regeringen har utsett Rikard Jermsten till ny generaldirektör för Ekobrottsmyndigheten (EBM) med cirka 700 anställda. Han kommer från nästan samma tjänst på Konkurrensverket.

  Justitieminister Gunnar Strömmer (M) förväntar sig bland annat att Jermsten ska “öka trycket” kring brottsutredande verksamhet.

  – Vi mobiliserar nu för att strypa den kriminella ekonomin. Det är helt avgörande för att vi ska kunna komma åt organiserad brottslighet. Här har EBM en central roll, säger Strömmer. (TT)

 • En häktad efter skottlossning i Eskilstuna

  En man i 30-årsåldern är häktad, på sannolika skäl misstänkt för mordförsök och grovt vapenbrott efter en skottlossning i Myrtorp i Eskilstuna den 30 juni då en man skadades allvarligt, rapporterar SVT.

  I dag hålls även häktningsförhandling mot en 25-årig man misstänkt för samma brott.

  En 35-årig man hittades med en skottskada i ett bostadsområde i Eskilstuna den 30 juni. Mannen sköts i buken och skadades allvarligt. Dagen efter var hans tillstånd stabilt. (TT)

Läs mer:

Senaste nyheterna om kriget i Ukraina

Senaste nyheterna om kriget mellan Israel och Hamas

Lämna ett svar