Med ett enat Nato kommer Putin aldrig kunna vinna sitt krig8ab2c1d9 4db9 4b89 bae2 f34444b4bde1

Det kan inte vara så festligt att vara svensk motståndare till Nato. En undersökning av DN/Ipsos i våras visade att 60 procent stöder Sveriges medlemskap. Endast 19 procent är emot det. Samtidigt skedde ett historiskt skifte: För första gången på tio år var det fler som trodde att det svenska försvaret kan säkra landets gränser än som inte gjorde det.

Självklart hör de två ihop. Vi tror att vi har en bättre chans att försvara oss, eller undvika krig, med NATO. Vi känner oss tryggare. Vi gör det rätt.
På tisdag inleds 75-årsjubileet av Nato-toppmötet i Washington, för första gången med Sverige som medlem. Men födelsedagstårtan serveras med en bitter avec. Alliansen är inte helt stabil.
Alla känner till riskerna och osäkerheten. Vad innebär en Trump-seger i höst? Som Carl Bildt säger i DN:s intervju nyligen: Trumps roll som utrikesminister för Natos viktigaste land skulle vara “extremt betydelsefull”. Medlemmarnas militära styrkor är fortfarande underfinansierade. Inte minst brister, som Ekonomiska tider nyligen rapporterade, luftförsvaret som visade sig vara så viktigt i Ukraina.

Putins franska favoritparti, nationalförsamlingen, gjorde ett katastrofalt val.

Samtidigt: Vladimir Putins franska favoritparti, nationalförsamlingen, gjorde ett förvånansvärt svagt val. Fler medlemmar närmar sig Natos militärutgiftsmål på två procent. Och medan Putin bombar barnsjukhus och gnuggar med diktatorerna i Kina, Iran och Kuba, kommer Natos demokratiska allierade som Japan, Sydkorea och Australien närmare alliansen.
NATO (liksom hela västvärlden) idag har framför allt ett jobb: Att hålla ihop. De ryska förlusterna i Ukraina är monstruös. Genom fortsatt ihärdigt stöd till Kiev från Nato och väst kommer Putin inte att kunna vinna sitt krig.
I 75 år har Nato säkrat demokrati och fred i Europa. Som ett resultat kan alliansen som ofta anklagas för “krigsskap” mycket väl vara den mest framgångsrika fredsrörelsen i historien. Inte konstigt att det knappast kan vara så festligt att vara svensk motståndare till Nato.

Läs också:
Margit Silberstein: Ingen skulle vara lyckligare än jag om antisemiterna hade rätt och förintelsen var en lögn
Lisa Magnusson: Är de kriminella gängen kvinnornas fel?

Lämna ett svar