Sommar i P1 2024: Så var Oscar Stenströms program09fcc092 8ffd 41cb 9652 f951af7e7842

Det är inte varje dag man får höra en insiderhistoria om världspolitik så snabbt efter att det har hänt. I sitt sommarprogram gör Oscar Stenström ett bra försök och vi får höra lite om förhandlingsspelet under den mödosamma vägen till svenskt medlemskap i Nato.
Det hade varit intressant att höra mer om. Men Stenström låter oss inte vara en fluga på väggen. Förmodligen för att det mesta måste förbli hemligt.
Stenström berömmer dock inte helhetsläget. För honom är det uppenbart att Sveriges snabba säkerhetspolitiska vändning efter Rysslands attack mot Ukraina var oundviklig.
Han ger några intressanta insikter om varför han tänker så. En nyckel är chocken av vad han en gång hörde den västerländska idoliserade Mikhail Gorbatjov säga om Sovjetunionens upplösning: Det var ett misstag. Vilket bara kunde tolkas som att det fria Ukraina återigen skulle dämpas under Moskva. Stenström insåg då hur Rysslands ledare tänker och varför de under lång tid kommer att utgöra ett hot mot den demokratiska världen.

Fjorton år senare var Stenström svensk ambassadör i Chile när han fick ett telefonsamtal som skulle förändra hans liv och påverka Sveriges framtid. Statsminister Magdalena Andersson (S) kallade in honom som försvarspolitisk statssekreterare.
Tidpunkten, den 4 februari 2022, var dramatisk. Mycket tydde på att Vladimir Putin snart skulle ge order om en rysk invasion av grannlandet Ukraina. Vilket hände knappt tre veckor senare.
Det tog drygt två år innan Sverige blev medlem i Nato. Stenström var den som påtagligt såg till att Sverige övergav 200 år av militär alliansfrihet. Många tyckte att processen att få in Sverige i Västra försvarspakten gick för snabbt. Stenström menar tvärtom att det tog alldeles för lång tid.
Men det hände som ni vet, ingen lätt resa. Under långa perioder såg processen ut att ha fastnat, inte minst på grund av den turkiske presidentens storslagna politiska utpressning mot Sverige, koranbränningar och hängande Erdogan-dockor.
Han försvarar statsminister Ulf Kristerssons (M) tidiga resa till Ankara, ett besök som många i Sverige fördömde som ett spratt för Erdogan. Fel, säger Stenström. Poängen var att etablera en personlig relation mellan de svenska och turkiska ledarna. Nu är naturligtvis Stenström en part i målet. Han rådde Kristersson att resa.
Läs fler kommentarer om årets Sommar i P1-program, till exempel:
Sandra Stiskalo: Ukons Summer Talk får mig att undra vad vi håller på med – som art
Annie Reuterskiöld: Carl Bildt kan inte sluta tänka på Romarriket
Greta Schüldt: Johanna Nordströms sommarprat är mer tragiskt än komiskt

Lämna ett svar