Ta toaletterna på allvar – hufvudstadsbladet


Det är såklart synd om de som har ett medicinskt behov av offentliga toaletter, (prostataproblem, tarmsjukdomar med mera) men vi glömmer varför toaletterna stängdes. Problemet var att ett antal personer använde dem på fel sätt, de blev ett tillhåll för hemlösa och drogmissbrukare. De ansvariga hoppades tydligen att problemet skulle flyta med älven ut i Hjälmaren, men så blev det inte och problemet kvarstår i lite olika former. Förstår de företagare som har haft många fler toalettgäster än normalt, för i regel är det en personaltoalett allra längst in i lokalen och hyresvärdar måste fixa låsning på ytterdörrarna så att hyresgästerna får svårt att få i.

Kommunledningen måste ta problemet på allvar, genom att lösa oro genom att lägga ner en verksamhet som är viktig för vissa för att bli av med en del oönskade affärer är ingen optimal lösning.

Kommunen vet med säkerhet vilka dessa “trasiga” människor är redan, så ta tag i dem så fort som möjligt och få dem på fötter, det har hänt förut. Börja med att se till att de har tak över huvudet, kommunen har nog en hel del tomma lokaler som allt som behövs vatten, avlopp, matlagningsmöjligheter, möbler från alla kontor som flyttas.

Börja med några och sätt erfarna socialsekreterare på dem som stödpersoner.

Som stödperson handlar det inte bara om att lämna över en dörrnyckel och hejdå, kom till mitt kontor om 14 dagar, det kan kräva ett besök på boendet en stund varje dag.

Lennart

Lämna ett svar