Regeringen vill skärpa anhöriginvandringen | Senaste nytt på hufvudstadsbladet


  • Regeringen vill skärpa invandringen av familjemedlemmar

    Regeringen och Sverigedemokraterna vill skärpa villkoren för anhöriginvandring, meddelade migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M). Nu tillsätts en utredning för att se över ärendet.

    – Syftet med granskningen är att säkerställa en restriktiv och effektiv reglering för anhöriginvandring, säger hon.

    Tidöpartierna vill ha en “sträng reglering som inte går utöver vad EU-rätten kräver”, konstaterar Maria Malmer Stenergard.

    Reglerna för anhöriginvandring skärptes senast den 1 december förra året.

Senaste nyheterna

  • Ukraina utlyser folksorg efter ryska attacker

    Ukraina har utlyst folksorg på tisdagen efter den storskaliga ryska flygattacken i måndags där över 40 människor dog och över 160 skadades.

    Bland annat drabbades Kievs största barnsjukhus Ochmatdyt där två personer dog. På tisdagsmorgonen pågick fortfarande sökandet efter överlevande. Minst två döda och över 50 skadade har rapporterats från sjukhuset.

    Totalt ska över 40 robotar av olika slag ha avlossats i attackerna, som skedde under dagen. Upp till 100 byggnader finns i flera olika städer.

    Samtidigt hävdar Ryssland att fyra personer har dött i ukrainska attacker i den södra ryska gränsregionen Belgorod under de senaste 24 timmarna. (TT)

  • Läkemedelsverket varnar för ginsengprodukter

    Det finns risk för allvarliga biverkningar vid användning av produkten “Ginseng Kianpi Pill”, varnar Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

    Läkemedelsverket uppmanar de som använder produkten att omedelbart kontakta läkare för att säkert kunna sluta använda produkten.

    Produkten sägs innehålla olika växter, men innehåller läkemedelsämnena dexametason (kortison) och cyproheptadin (antihistamin). Något du inte ska använda okontrollerat eller på eget initiativ.

    Det är olagligt att sälja “Ginseng Kianpi Pil” eftersom det inte är godkänt som läkemedel.

  • Landslagsspelare gripna – misstänkta för sexbrott

    Två spelare i Frankrikes rugbylandslag har häktats misstänkta för sexuella övergrepp i Argentina, skriver AFP.

    Brottet ska ha skett under Frankrikes pågående landslagssamling i Sydamerika, där man spelade en provmatch mot Argentina.

    De två oidentifierade spelarna ska nu föras från Buenos Aires till Mendoza där brottet ska ha begåtts, säger en talesperson för Mendozas åklagarmyndighet till AFP.

    Enligt lokala medier ska brottet ha begåtts på hotellet fransmännen bodde på i samband med helgens match. (TT)

  • Försvarsuppgifter kan ha läckt ut från Lantmäteriet

    Information om svenska hemliga försvarsanläggningar kan ha spridits från Lantmäteriets digitala e-tjänster där informationen fanns tillgänglig, rapporterar Ekot

    – Av säkerhetsskäl kan jag inte säga vilken typ av information som gäller, men det är information som inte ska vara öppet tillgänglig som de gjorde, säger Anders Lundquist, biträdande generaldirektör på Lantmäteriet.

    Den 24 maj stängde Lantmäteriet ner flera av sina digitala tjänster efter att ha upptäckt att hemlig information fanns tillgänglig.

    Det norska försvarsverket, som äger många av försvarets anläggningar, säger till Ekot att uppgifter om deras fastigheter påverkas. Säkerhetspolisen har nu en pågående tillsyn som de inte kan kommentera närmare. (TT)

  • Skottlossning mot ett flerfamiljshus i Västerås

    Natten till tisdagen skedde en skottlossning mot ett flerfamiljshus i stadsdelen Råby i Västerås. Polisen larmades vid 01-tiden.

    – Vi fick flera samtal om höga smällar. När vi kom dit kunde vi konstatera att någon skjutit in i en grind, säger Patrik Wallblom, RLC-befäl vid polisen i Region Mitt.

    Ingen ska ha kommit till skada i samband med händelsen. Ingen är ännu misstänkt eller gripen.

    – Vi är fortfarande på plats och jobbar bland annat med tekniker, säger Patrik Wallblom vid 04-tiden. (TT)

  • Flygplatsstrejk pågår i Frankrike inför OS

    Flera fackföreningar som representerar flygplatsarbetare i Paris uppmanar till strejk i veckan inför de kommande OS i Frankrike. Anledningen är en tvist om lönebonus i samband med OS.

    Facken anser att bonus ska betalas ut till all personal, inte bara till vissa grupper.

    Flygplatserna i fråga är Charles de Gaulle och Orly, som kommer att ta emot majoriteten av utländska besökare under OS. Strejken har utlysts till den 17 juli, nio dagar innan idrottstävlingarna startar. (TT)

  • Brand i Värnamo – VMA utfärdat

    En brand har brutit ut i en återvinningsfabrik i Bor i Värnamo kommun, rapporterar P4 Jönköping. Räddningstjänsten har gått ut med ett VMA – viktigt besked till allmänheten – till följd av kraftig rökutveckling.

    Räddningstjänsten uppmanar folk i området att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. (TT)

  • Underhållsarbetet är pausat på grund av köer på E4:an.

    Från Grantorp till Jönåker ringlar kilometerlånga bilköer. Detta på grund av asfalteringsarbeten som påbörjades under dagen, Det rapporterar Expressen.

    Nu meddelar Trafikverket att arbetet är pausat.

    – Vi har missbedömt trafiken och fått stoppa arbetet, säger Maria Mauritzon, kommunikationschef på Trafikverket till SVT.

    Asfalteringsarbetet startade tidigare idag mellan Gammesta till Stavsjö och beräknades tidigare pågå under dagen fram till fredagen den 12 juli.

    Nu ändras vägarbetet till nattetid.

    Senare vid 19-tiden brann en bil på vägen strax utanför Linköping, skriver Aftonbladet. En halvtimme senare var den släckt och ingen ska ha kommit till skada.

  • En miljon utan ström efter orkanen Beryl

    Den kraftfulla orkanen Beryl – som redan har krävt minst elva liv – har nått Texaskusten. Över en miljon hushåll är utan ström runt om i delstaten efter kraftiga regn och hårda vindar.

    Stormens centrum förväntas röra sig över östra Texas på måndag och sedan genom nedre Mississippi Valley till Ohio på tisdag och onsdag.

    – Beryl flyttar inåt landet men det här är inte slutet på historien än, säger Jack Beven, orkanspecialist vid National Hurricane Center.

    Läs hela artikeln här.

  • Malmö FF-supportrar i kamp

    Allsvenskan drog igång på söndagen efter ett sommaruppehåll. Malmö FF tog emot Halmstad BK. Efter Malmös vinst tågade ett större gäng MFF-supportrar mot Möllevångstorget.

    Väl på en bar väntade en annan supportergrupp inom MFF och ett stort bråk utbröt, skriver polisen på sin hemsida.

    17 personer greps efter en operation som varade i flera timmar. Händelsen utreds som misshandel, olaga hot och skadegörelse.

    Enligt polisen dömdes flera av personerna så sent som i förra veckan för våldsamt upplopp i samband med MFF:s bortamatch i Stockholm i september 2023.

    – Jag skulle så klart vilja att den meningen skulle vara en tankeställare för de som ägnar sig åt slagsmål och det är beklagligt att det händer igen, Caroline Rosén, verksamhetsledare på matchen i ett pressmeddelande.

    Ingen av de misstänkta är fortfarande i polisens förvar under måndagen, skriver Sydsvenskan.

Läs mer:

Senaste nyheterna om kriget i Ukraina

Senaste nyheterna om kriget mellan Israel och Hamas

Lämna ett svar