Flygbolagens larm mitt i sommarsemestern | Sverige


640@60
17 flygbolag varnar för förseningar i flygtrafiken.

Foto: PATRIK C ÖSTERBERG

Störningar i flygtrafiken kan störa semestersugna svenskars planer på att tillbringa sin fritid på varmare breddgrader.

I ett öppet brev slår 17 flygbolag, däribland Norwegian, Tui och Sunclass, larm och varnar resenärerna för stora förseningar i flygtrafiken under resten av sommaren, skriver Dagstidningen.

Brevet är adresserat till European Commission for Aviation och är undertecknat av branschorganisationen Airlines for Europe, A4E, där Norwegian, Ryanair och TUI Group ingår. I den skriver bolagen att de har sett en dramatisk försämring av flygpunktligheten i slutet av juni – och ber om hjälp.

900 000 minuters förseningar

Enligt A4E registrerade deras totalt 17 flygbolag nästan 900 000 minuters förseningar mellan den 26 och 30 juni, fördelat på mer än 36 000 flygningar. Detta motsvarar 5 000 försenade flygningar varje dag – eller över 200 per timme – som påverkar över sex miljoner resenärer.

Flera orsaker pekas ut: Brist på flygplan, dåligt väder och försämrad flygledning.

Bolagen anser att samarbetet mellan de olika nationella flygtrafiktjänsterna, som tillsammans ser till att en flygning tar sig från punkt A till punkt B, har varit otillräcklig och att flygtrafiken därför har “försämrats i onödan”.

De ber nu om EU-kommissionens hjälp med att säkra en rad förbättringar.

“Dessa åtgärder är viktiga för att förbättra effektiviteten, minimera förseningar och göra det möjligt för flygbolagen att leverera en snabb och effektiv service till sina passagerare.” skriver A4E.

LÄS MER: Premie Semesterorterna verkar för att stävja turismen
LÄS MER: Kanarieöarnas nya drag mot turister

Lämna ett svar