Försvunna ormen saknas fortfarande: ”Den lever” | Sverige


640
Foto: Skärmdump

640@60
Skansens Jonas Wahlström med en boakonstriktare som hittades under en buske i Humlegården 2018.

Foto: Lars Lindqvist/DN/TT / TT NYHETSBYRÅ

Förra veckan kontaktades Nykvarns kommun om en förrymd orm som setts i närheten av Folkets hus.

Ormen sades vara cirka tre meter lång, svart med gröna mönster och tjock som en arm.

Under fredagen har polis, säkerhetssamordnare och länsstyrelsen aktiverats. Koordinatorn letade efter ormen men utan att hitta den. Kommunen gick ut med en överklagan och uppmanade samtidigt ormens ägare att träda fram.

Men då verkar ingen ha sett eller saknat ormen.

“Trots stor uppmärksamhet i olika medier har ingen ägare ännu trätt fram”skriver kommunen på sin hemsida.

Enligt kommunens kontorschef Carina Braun kan man inte vara säker på att uppgifterna från uppgiftslämnaren om ormen stämmer. Men säkerhetssamordnaren säger ifrån Länstidningen Södertälje att hon fick en “journalbeskrivning av ormen och exakt var den hade varit”.

Skansen-Jonas: “Något annat att äta”

Jonas Wahlström, mer känd som Skansen-Jonas, har lång erfarenhet av ormar. Inte minst av förrymda ormar – efter att den giftiga kungskobran Sir Vääs rymde från Skansen för snart två år sedan.

Han tror inte att ormen i Nykvarns kommun är giftig.

– De som är lite större och vackert spräckliga som den här verkar vara är ofta boakonstriktorer. De är vanliga som husdjur och kan teoretiskt växa till tre meter, även om det är ovanligt. Om uppgiftslämnarens uppgifter stämmer är det troligen en boakonstriktare, säger Jonas Wahlström.

Boakonstriktorer är ofarliga för människor och klarar sig bra på den svenska sommaren. Först mot senhösten blir temperaturerna så låga att ormen fryser ihjäl.

– Just nu är det nog att hitta något att äta, och man behöver inte bry sig om sig själv om man ser det. Å andra sidan, om du har en chihuahua som springer runt kan du vara försiktig, säger han.

Boas, som förekommer naturligt i Sydafrika, kväver sitt byte till döds och kan äta byten stora som en katt.

Varje år håller ett antal boa constrictors. De rör sig långsamt och är, till skillnad från kungliga kobröder som Sir Vääs, lätta att fånga.

– Vem som helst kan hämta en boa constrictor. De är husdjur och vana att hanteras av sina ägare, så de biter inte. Man kan ha handskar på sig om man tycker att det är obehagligt, säger Jonas Wahlström.

Lämna ett svar