Regeringen vill skärpa anhöriginvandringen | Senaste nytt på hufvudstadsbladet


 • Regeringen vill skärpa invandringen av familjemedlemmar

  Regeringen och Sverigedemokraterna vill skärpa villkoren för anhöriginvandring, meddelade migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M). En utredning tillsätts nu för att se över frågan.

  – Syftet med granskningen är att säkerställa en restriktiv och effektiv reglering för anhöriginvandring, säger hon.

  Tidöpartierna vill ha en “sträng reglering som inte går utöver vad EU-rätten kräver”, konstaterar Maria Malmer Stenergard.

  Reglerna för anhöriginvandring skärptes senast den 1 december förra året.

Senaste nyheterna

 • Grekland: Varmaste juni på 60 år

  Grekland har registrerat den varmaste juni på över 60 år. Medeltemperaturen i landet har ökat med 2,5 grader sedan 1960-talet, enligt Kostas Lagouvardos, forskningschef vid National Observatory of Athens.

  – Juni månad 2024 präglades av långa perioder med förhöjda temperaturer under flera dagar, som i stort sett översteg normala säsongstemperaturer i hela landet, säger han till nyhetsbyrån AFP.

  Temperaturerna i Grekland överstiger normalt inte 30-31 grader i juni, men i år pressade en värmebölja i mitten av månaden upp temperaturerna till över 40 grader.

  Mer än 1 200 bränder har rapporterats i juni, jämfört med 533 under samma period förra året, enligt den grekiska regeringens talesman Pavlos Marinakis.

  Starka vindar och torka har orsakat stora bränder den senaste tiden i flera delar av landet, bland annat utanför huvudstaden Aten.

 • Jordbävning nära Rhodos

  En jordbävning som mätte 4,8 i magnitud inträffade strax före lunch nära Rhodos.

  Resebolaget Tui har skickat ut ett sms till sina resenärer som larmar om jordbävningen, rapporterar GP.

 • Barn misstänkt för inblandning i Södertäljemordet

  Ytterligare ett barn är misstänkt för inblandning i mordet i Södertälje förra veckan, rapporterar TV4.

  – Personen utsågs i går till offentlig försvarare och är misstänkt för medhjälp till mord, säger åklagare Mikael Carlsson.

  Förra veckan hittades en man i 20-årsåldern med en allvarlig skottskada i Blombackaområdet i Södertälje. Han dog senare av sina skador.

  En person som häktades skäligen misstänkt för medhjälp till mordet släpptes på torsdagen. Ytterligare en person, under 15 år, är fortfarande misstänkt för inblandning i mordet. (TT)

 • Flera skadades av fyrverkerier i Filippinerna

  Närmare 30 personer skadades, varav sex allvarligt, i en explosion i Filippinerna på måndagen. Explosionen inträffade när ett parti konfiskerade illegala fyrverkerier av misstag exploderade.

  De flesta av de skadade är experter på sprängämnen, enligt polisen. Den kraftiga explosionen skadade även hus, hotell och en flygplats flera kilometer bort i staden Zamboanga på ön Mindanao.

  Olyckan inträffade när ett team av polis, kustbevakning och brandpersonal gjorde sig av med smällare som hämtats från ett lager. I lokalen skedde en explosion i slutet av juni där fem personer dog och närmare 40 skadades.

 • Fängelse för elva fall av barnvåldtäkt

  En man i 20-årsåldern döms av Östersunds tingsrätt till sex och ett halvt års fängelse för våldtäkt av barn vid elva tillfällen, barnpornografibrott och sexuella övergrepp mot barn, rapporterar P4 Jönköping.

  Mannen har bland annat våldtagit en fjortonårig tjej och spelat in våldtäkten. Brotten har skett både i Gnosjö kommun och i norra Sverige.

  Utöver fängelsestraffet ska han betala skadestånd. Mannen nekar till brott. (TT)

 • Bolsonaro åtalas för förskingring av lyxsmycken

  Brasiliens tidigare president Jair Bolsonaro misstänks för att ha förskingrat smycken värda 6,8 miljoner brasilianska realer, motsvarande över 13 miljoner svenska kronor, enligt en polisrapport.

  Bolsonaro åtalades förra veckan misstänkt för förskingring, penningtvätt och kopplingar till brott.

  Utredare inom den federala polisen har hävdat att en kriminell grupp, som påstås vara inblandad Brasiliens tidigare president Jair Bolsonaro, försökte sälja lyxsmycken som gavs som gåvor av utländska ledare vid statsbesök, värda minst 13 miljoner kronor, enligt The Guardian.

  Utredarna hävdar också att pengarna från försäljningen gick till presidentens personliga förmögenhet “genom mellanhänder och utan att använda det formella banksystemet, för att dölja ursprunget, var och ägandet av dessa summor”, skriver The Guardian.

  Om Bolsonaro fälls kan han dömas till 25 års fängelse.

 • Flera döda i värmebölja i Tokyo

  Sex personer har dött av värmeslag i Tokyo sedan i lördags. Japan har upplevt en sällsynt värmebölja under regnperioden, vilket fick myndigheterna att utfärda flera varningar. Invånarna uppmanas bland annat att undvika att träna utomhus och att använda luftkonditionering.

  Under helgen blev Shizuoka-regionen den första regionen i Japan att nå 40-gradersstrecket i år, flera grader över 35-gradersgränsen som vädermyndigheter klassar som “extremt varmt”.

  Sådan värme mitt i Japans regnperiod är ovanlig och orsakas delvis av ett starkt högtryck i södra Stilla havet. På måndagen var det nära 40 grader i flera delar av landet, bland annat i Tokyo, skriver lokala medier. (TT)

 • Ukraina utlyser folksorg efter ryska attacker

  Ukraina har utlyst folksorg på tisdagen efter den storskaliga ryska flygattacken i måndags där över 40 människor dog och över 160 skadades.

  Bland annat drabbades Kievs största barnsjukhus Ochmatdyt där två personer dog. På tisdagsmorgonen pågick fortfarande sökandet efter överlevande. Minst två döda och över 50 skadade har rapporterats från sjukhuset.

  Totalt ska över 40 robotar av olika slag ha avlossats i attackerna, som skedde under dagen. Upp till 100 byggnader finns i flera olika städer.

  Samtidigt hävdar Ryssland att fyra personer har dött i ukrainska attacker i den södra ryska gränsregionen Belgorod under de senaste 24 timmarna. (TT)

 • Läkemedelsverket varnar för ginsengprodukter

  Det finns risk för allvarliga biverkningar vid användning av produkten “Ginseng Kianpi Pill”, varnar Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

  Läkemedelsverket uppmanar de som använder produkten att omedelbart kontakta läkare för att säkert kunna sluta använda produkten.

  Produkten sägs innehålla olika växter, men innehåller läkemedelsämnena dexametason (kortison) och cyproheptadin (antihistamin). Något du inte ska använda okontrollerat eller på eget initiativ.

  Det är olagligt att sälja “Ginseng Kianpi Pil” eftersom det inte är godkänt som läkemedel.

 • Landslagsspelare gripna – misstänkta för sexbrott

  Två spelare i Frankrikes rugbylandslag har häktats misstänkta för sexuella övergrepp i Argentina, skriver AFP.

  Brottet ska ha skett under Frankrikes pågående landslagssamling i Sydamerika, där man spelade en provmatch mot Argentina.

  De två oidentifierade spelarna ska nu föras från Buenos Aires till Mendoza där brottet ska ha begåtts, säger en talesperson för Mendozas åklagarmyndighet till AFP.

  Enligt lokala medier ska brottet ha begåtts på hotellet fransmännen bodde på i samband med helgens match. (TT)

Läs mer:

Senaste nyheterna om kriget i Ukraina

Senaste nyheterna om kriget mellan Israel och Hamas

Lämna ett svar