Extremhögern övervärderas inför valen – hufvudstadsbladet


Det känns som att bli väckt mitt i en mardröm. Folkfront vann, Jordan Bardella och hans följare hamnade på tredje plats!
I åratal har vi vant oss vid en oändlig rad framgångar för extremhögern. Alltmer fräck, allt mer gränslös, har den erövrat den ena bastionen efter den andra.

Kanske gav det svenska EU-valet för en månad sedan en föraning om något annat. Sverigedemokraterna skulle vara näst störst men hamna fyra bland partierna. Vinnare blev Vänsterpartiet och Miljöpartiet. I Finland och Danmark var resultaten liknande.

Besvikna Sverigedemokrater under valvakan inför EU-valet i juni.

Men i det stora Europa vann högern, och Frankrike var sämst. Resultatet fick president Emmanuel Macron att utlysa nyval och de flesta tyckte att det beslutet var idiotiskt. Nu blir det bara värre, sa de.
Farhågorna fick stöd av opinionsmätningarna. Kanske skulle nationalförsamlingen få egen majoritet? De skulle i alla fall vara störst. Macron och Bardella skulle bli slagna blodiga i en hopplös maktkamp.
Vad har hänt? Det välgrundade svaret väntar fortfarande länge. Tills dess kan man bara spekulera.

Opinionsundersökningar avgör ingenting. De lever en skuggig tillvaro, flyktiga som sommarmoln

Det mest påtagliga är att opinionsundersökningarna visade sig vara felaktiga. Eller kanske snarare: de har gett fel idéer. Att påstå sig rösta på något och faktiskt göra det i valbåset är inte samma sak. De säger så mycket. Opinionsundersökningar avgör ingenting. De lever en skuggig tillvaro, flyktiga som sommarmoln.

Vecka efter vecka matas vi med siffror om hur det går för olika partier när man frågar folk. Även partiledarnas status mäts noggrant. Hur kända är de och hur populära? Det är sådant som tidningarna älskar. Du får nyheter som presenteras en viss dag, vid en viss tid. Framtiden ser klar ut.
För den vanliga väljaren blir siffrorna viktigare och viktigare ju närmare det faktiska valet man kommer. Vissa är förtjusta över dem, andra deprimerade. Men de kanske också kan bli varningar? Var det inte det som hände i Frankrike? Har tillräckligt många insett att viktiga värden är hotade?

Att prata med någon som blivit en anhängare av extremhögern är en press. Man överväldigas av en osorterad ström av berättelser

Extremhögern trivs med spontana känslor och snabba positioner. Hela dess framgång bygger på överraskning. Samhället reduceras till anekdoter, den ena hemskare än den andra. Anekdoternas huvudpersoner är alltid de andra, de som inte borde vara i landet. De begår brott av alla tänkbara slag, och om de inte gör det, beter de sig fortfarande fel. Det är fel med deras religion, deras vanor och slutligen deras utseende.
Att prata med någon som blivit en anhängare av extremhögern är en press. Man överväldigas av en osorterad ström av berättelser. Motargumentet att de allra flesta av de nya beter sig exemplariskt, ja att vi inte skulle klara oss utan deras arbete, möts av föraktfulla fnyser och en ny ström av historier. Det går inte att föra ett principiellt resonemang. Verkligheten består bara av en oändlig rad detaljer som bekräftar huvudtesen att vårt land har förstörts av ohämmad invandring.

Enligt Sven-Eric Liedman sätter Jimmie Åkesson (SD) etiketten

Hela det politiska samtalet har förfallit då extremhögern har fått sätta agendan. Det blir allt svårare att föra principiella resonemang. Den som vågar detta möts med någon etikett som kommer att göra fortsatt diskussion fruktlös. “Vänsterliberal”, säger Jimmie Åkesson (SD); och hans medbröder i andra länder svänger med liknande intetsägande beteckningar. Det förvånar mig att de politiska motståndarna så sällan granskar dessa tomma etiketter. Det är ett tecken på intellektuell tafatthet.

Den extrema högern många följare kan få mig att tänka på den antika grekiska myten om Epimetheus. Till och med hans namn säger att han är hänsynslös; det är först efteråt som han förstår vad han har gjort. När gudarna frestar honom med den vackra Pandora, blir han hjälplöst förälskad och tar också emot hennes gåva, en låda som han tanklöst öppnar. Då flyger all världens olyckor ut och bara hoppet finns kvar i askan; ty hoppet är det sista som överger människan.

Hermes introducerar Pandora för Epimetheus.  Målning av Hendrick Goltzius från 1611.

Högerextrema politiker lovar sina väljare en enkel, vacker och anständig värld i utbyte mot deras röster. Består av fantasiprodukterna från trollfabrikerna, alltför många människor skyndar sig att lyssna på budskapet. Man gillar inte nuet, så mycket har blivit värre – och vad härligt det är då med en svindlande enkel förklaring. Allt är invandrarnas fel! I själva verket är det en bisarrt orimlig ståndpunkt. Men det är enkelt. Kopplingen mellan det nedlagda postkontoret eller den slingrande tunnelbanan och de nya människorna i landet är förvisso obegriplig. Men gängskjutningarna i städerna kan med sin fasa dränka all skepsis.
Ska valresultatet i Frankrike ses som ett tecken på att många människor har gripits av klokare tankar? Att de insåg att andra och mer komplicerade mönster styr samhällsutvecklingen än bara invandringen?
Det kvarstår att se. Det viktigaste är i alla fall att raden av högerframgångar har brutits, vilket bekräftar att utvecklingen inte är en enkelriktad process. Det är en av historiens visdomar: man kan aldrig lätt förutse vad människor kommer att göra utifrån en konkret historisk situation. Den politiska diskussionen kan verka pinsamt unken så länge högerextremisterna har initiativet. Men i det slutgiltiga valet har tillräckligt många väljare röstat på mer rimliga alternativ än nationalförsamlingen.

Narendra Modi beskrivs som

Kanske kan det nordiska EU-valet ses som ett tecken på detsamma. Ja, varför inte också se upp till det senaste valet i världens största demokrati, det indiska? Där gjorde BJP inte alls det förväntade segervalet utan föll tvärtom tillbaka. Nu får Narendra Modi regera i koalition.
Historien har ännu inte vänt blad. Men den har i alla fall försiktigt svalt texten till en annan framtid än den som bara verkade självklar.
Läs mer text av Sven-Eric Liedman

Lämna ett svar