Makten har endast en berättelse. Oscar Stenström berättade den i sitt Sommarprogram.  – hufvudstadsbladet


Den har alltid en stort värde att personer som varit direkt involverade i avgörande politiska händelser får komma till tals och ge sin version av en kurs mer eller mindre obehindrat. I tisdags höll den tidigare politiske statssekreteraren Oscar Stenström sitt sommarprat. Han gav en ganska elegant och detaljerad redogörelse – även om rum, palats, bunkrar – om de otroligt utdragna förhandlingarna med Turkiet som slutligen gjorde Sverige till ett Nato-land.

Invändningar mot Nato-förhandlingarna med Turkiet när de tog form fanns egentligen inte alls i hans berättelse. Känslan av att makten bara har en historia och knappast tillåter någon annan blev förödande stark till slut.

Oscar Stenström, Nato-förhandlaren som efter det började arbeta för Wallenbergsfären. Oscar Stenström, Nato-förhandlaren som efter det började arbeta för Wallenbergsfären.

Öppna bilden i helskärmsläge

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Värdefullt – ja. Men också rent kusligt. En då högt uppsatt chefstjänsteman på UD, tillkallad av Magdalena Andersson själv, blev ett föredömligt exempel på hur en elitmänniska tänker och talar. Han hade ingen som helst förståelse för de kritiker som menar att Sverige böjde sig för Turkiets halvdiktatur eller halvdemokrati med dess ledare Erdogan. Ordet “kurder” nämndes inte i programmet. Jag tror inte heller den vapenexport till Turkiet som startade på grund av Nato-förhandlingarna nämndes. Alla skärpningar av svenska terrorlagar välkomnades.

Invändningar mot förhandlingarna när de tog form fanns egentligen inte alls i hans berättelse. Känslan av att makten bara har en historia och knappast tillåter någon annan blev förödande stark till slut.

Ja, betonade han givetvis att regeringen, både Magdalena Anderssons och Ulf Kristerssons, hade personerna med sig i Nato-ansökan. Det är rätt.

Men det skaver inte tillåta analys av vad det flammande Ja till Nato härrörde från – ja, Rysslands anfallskrig var naturligtvis centralt och den rädsla som det födde. Men det faktum att nästan hela det politiska spektrumet, från extremhögern till socialdemokratin och de politiska ledarna där samt allehanda opinionsbildare, ledarskribenter och uniformerade män stödde NATO-ansökan unisont, det fanns inte med kl. allt i Stenströms berättelse som en avgörande faktor. Att det inte fördes någon heltäckande demokratisk debatt verkar inte ha stört Stenström. Den här före detta SSU-medlemmen hade inget att invända mot den veritabla skendebatt som Socialdemokraterna förde våren 2022.

Power har en berättelse. Men det finns alltid fler.

Någonstans mot i slutet av hans program möter vi en lättad Stenström. Förhandlingarna var låsta, Erdogan sa ja och det turkiska parlamentet sa ja till svenskt Nato-medlemskap. “Med lättare steg skulle jag kunna gå mot nästa resa”, säger han. Men Stenström nämner inte att nästa resa innebar att han blev rådgivare till Wallenbergsfären som sysslar mycket med vapenexport.

Kraften har bara en historia. Det går alltid framåt. Det känns dåligt att titta det minsta bakåt.

Lämna ett svar