Regeringen vill skärpa anhöriginvandringen | Senaste nytt på hufvudstadsbladet


 • Regeringen vill skärpa invandringen av familjemedlemmar

  Regeringen och Sverigedemokraterna vill skärpa villkoren för anhöriginvandring, meddelade migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M). Nu tillsätts en utredning för att se över ärendet.

  – Syftet med granskningen är att säkerställa en restriktiv och effektiv reglering för anhöriginvandring, säger hon.

  Tidöpartierna vill ha en “sträng reglering som inte går utöver vad EU-rätten kräver”, konstaterar Maria Malmer Stenergard.

  Reglerna för anhöriginvandring skärptes senast den 1 december förra året.

Senaste nyheterna

 • Fico tillbaka på jobbet efter mordförsöket

  Slovakiens premiärminister Robert Fico är tillbaka på jobbet som premiärminister på tisdag, två månader efter att han överlevt ett mordförsök.

  Pro-ryska Fico, som representerar det populistiska och nationalistiska partiet Smer, sköts flera gånger under en föreställning i staden Handlova den 15 maj. Efter attacken genomgick han två stora operationer.

  Fico anlände till tisdagens regeringsmöte genom en tunnel för att undvika journalister, enligt slovakiska medier.

  “Kära progressiva liberala medier och opposition, jag ber om ursäkt för att jag överlevde men jag är tillbaka”, skrev Fico på Facebook och la upp en bild på sig själv på sitt kontor.

 • Le Pens presidentkampanj utreds av åklagare

  Åklagarmyndigheten i Paris har inlett en utredning av Marine Le Pens presidentkampanj 2022 efter misstankar om olaglig finansiering, rapporterar flera medier.

  Utredningen ska utreda anklagelser om förskingring, förfalskning och bedrägeri samt att en kandidat i en valkampanj accepterat ett lån, enligt åklagarmyndigheten i Paris. Åklagarmyndigheten gick inte närmare in på anklagelserna.

  Under varje val är det förbjudet för kandidater att överskrida en utgiftsgräns. Med stödfakturor granskar därför en nationell kommission med ansvar för revision av kampanjekonomi varje kandidats kampanjkonton.

  Le Pen, som då ledde det högerextrema partiet National Gathering (RN), hade investerat cirka 11,5 miljoner euro, motsvarande över 130 miljoner svenska kronor, i sitt tredje försök att bli president 2022.

  I december 2022 hade kommissionen invändningar mot utgifter kopplade till kampanjmaterial och beskrev det som “oregelbundet”.

 • 1 000 jobb försvinner på Dyson

  Brittiska Dyson, som bland annat säljer dammsugare, måste minska sin personalstyrka, rapporterar Financial Times.

  Enligt tidningen kommer företaget att avskaffa mer än en fjärdedel av sin brittiska arbetsstyrka, cirka 1 000 jobb.

  Anställda ska ha underrättats under tisdagen och enligt personer med kännedom om saken är beskedet ett led i en större neddragning bland företagets totalt 15 000 anställda.

  – Vi har vuxit snabbt och som alla företag ser vi över våra globala strukturer då och då för att säkerställa att vi är förberedda för framtiden, säger vd Hanno Kirner.

 • Akut blodbrist hotar planerade operationer

  Det råder akut brist på blod i Västra Götalandsregionen. Nu riskerar vården att behöva ställa in planerade operationer.

  “Stora delar av sjukvården påverkas om blodstocken är för låg”, säger Linda Paulson, tillförordnad chef för klinisk immunologi och transfusionsmedicin vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i ett pressmeddelande.

  Blod kan bara lagras i sex veckor och sjukhuset behöver ha ett lager av blod för att vara förberedd på trauma och katastrofsituationer. Blod behövs bland annat vid olyckor, cancerbehandlingar och svåra förlossningar.

  Stora operationer som kräver blod har på kort tid tömt lagret av vissa blodgrupper.

  Semester och utlandsresor leder till att färre donerar blod under sommaren. Regionen vädjar nu till blodgivare, särskilt med Rh-blod, att ge blod.

 • Grekland: Varmaste juni på 60 år

  Grekland har registrerat den varmaste juni på över 60 år. Medeltemperaturen i landet har ökat med 2,5 grader sedan 1960-talet, enligt Kostas Lagouvardos, forskningschef vid National Observatory of Athens.

  – Juni månad 2024 präglades av långa perioder med förhöjda temperaturer under flera dagar, som i stort sett översteg normala säsongstemperaturer i hela landet, säger han till nyhetsbyrån AFP.

  Temperaturerna i Grekland överstiger normalt inte 30-31 grader i juni, men i år pressade en värmebölja i mitten av månaden upp temperaturerna till över 40 grader.

  Mer än 1 200 bränder har rapporterats i juni, jämfört med 533 under samma period förra året, enligt den grekiska regeringens talesman Pavlos Marinakis.

  Starka vindar och torka har orsakat stora bränder den senaste tiden i flera delar av landet, bland annat utanför huvudstaden Aten.

 • Jordbävning nära Rhodos

  En jordbävning som mätte 4,8 i magnitud inträffade strax före lunch nära Rhodos.

  Resebolaget Tui har skickat ut ett sms till sina resenärer som larmar om jordbävningen, rapporterar GP.

 • Barn misstänkt för inblandning i Södertäljemordet

  Ytterligare ett barn är misstänkt för inblandning i mordet i Södertälje förra veckan, rapporterar TV4.

  – Personen utsågs i går till offentlig försvarare och är misstänkt för medhjälp till mord, säger åklagare Mikael Carlsson.

  Förra veckan hittades en man i 20-årsåldern med en allvarlig skottskada i Blombackaområdet i Södertälje. Han dog senare av sina skador.

  En person som häktades skäligen misstänkt för medhjälp till mordet släpptes på torsdagen. Ytterligare en person, under 15 år, är fortfarande misstänkt för inblandning i mordet. (TT)

 • Flera skadades av fyrverkerier i Filippinerna

  Närmare 30 personer skadades, varav sex allvarligt, i en explosion i Filippinerna i måndags. Explosionen inträffade när ett parti konfiskerade illegala fyrverkerier av misstag exploderade.

  De flesta av de skadade är experter på sprängämnen, enligt polisen. Den kraftiga explosionen skadade även hus, hotell och en flygplats flera kilometer bort i staden Zamboanga på ön Mindanao.

  Olyckan inträffade när ett team av polis, kustbevakning och brandpersonal gjorde sig av med smällare som hämtats från ett lager. I lokalen skedde en explosion i slutet av juni där fem personer dog och närmare 40 skadades.

 • Fängelse för elva fall av barnvåldtäkt

  En man i 20-årsåldern döms av Östersunds tingsrätt till sex och ett halvt års fängelse för våldtäkt av barn vid elva tillfällen, barnpornografibrott och sexuella övergrepp mot barn, rapporterar P4 Jönköping.

  Mannen har bland annat våldtagit en fjortonårig tjej och spelat in våldtäkten. Brotten har skett både i Gnosjö kommun och i norra Sverige.

  Utöver fängelsestraffet ska han betala skadestånd. Mannen nekar till brott. (TT)

 • Bolsonaro åtalas för förskingring av lyxsmycken

  Brasiliens tidigare president Jair Bolsonaro misstänks för att ha förskingrat smycken värda 6,8 miljoner brasilianska realer, motsvarande över 13 miljoner svenska kronor, enligt en polisrapport.

  Bolsonaro åtalades förra veckan misstänkt för förskingring, penningtvätt och kopplingar till brott.

  Utredare inom den federala polisen har hävdat att en kriminell grupp, som påstås vara inblandad Brasiliens tidigare president Jair Bolsonaro, försökte sälja lyxsmycken som gavs som gåvor av utländska ledare vid statsbesök, värda minst 13 miljoner kronor, enligt The Guardian.

  Utredarna hävdar också att pengarna från försäljningen gick till presidentens personliga förmögenhet “genom mellanhänder och utan att använda det formella banksystemet, för att dölja ursprunget, var och ägandet av dessa summor”, skriver The Guardian.

  Om Bolsonaro fälls kan han dömas till 25 års fängelse.

 • Flera döda i värmebölja i Tokyo

  Sex personer har dött av värmeslag i Tokyo sedan i lördags. Japan har upplevt en sällsynt värmebölja under regnperioden, vilket fick myndigheterna att utfärda flera varningar. Invånarna uppmanas bland annat att undvika att träna utomhus och att använda luftkonditionering.

  Under helgen blev Shizuoka-regionen den första regionen i Japan att nå 40-gradersstrecket i år, flera grader över 35-gradersgränsen som vädermyndigheter klassar som “extremt varmt”.

  Sådan värme mitt i Japans regnperiod är ovanlig och orsakas delvis av ett starkt högtryck i södra Stilla havet. På måndagen var det nära 40 grader i flera delar av landet, bland annat i Tokyo, skriver lokala medier. (TT)

Läs mer:

Senaste nyheterna om kriget i Ukraina

Senaste nyheterna om kriget mellan Israel och Hamas

Lämna ett svar