Ryssland trappar upp mot Kiev – och mer är att vänta3289d8a9 7e47 4e50 be04 d22f982c543c

Robotattacken mot barnsjukhuset var bland de värsta i Kiev på två år. När jag kom till det beskjutna sjukhuset stoppades jag av polisen vid ingången, trots att jag visade min ukrainska journalistiska ackreditering. Risken för fler attacker mot byggnaden var stor. Befälen visste att de redan hade släppt in för många människor.
Jag rusade in i det fruktansvärda kaoset på sjukhusgården, med räddningspersonal, polis, sjukhuspersonal och civila som sprang runt i en röra. Jag har aldrig sett så många frivilliga på marken efter en robotstrejk i Ukraina. Alla hämtade vatten, förmodligen mer än vad som egentligen behövdes. Men folk kände att de ville hjälpa till, för nu handlade det om ett barnsjukhus.

Ilskan i Ukraina mot Ryssland att beskjuta barn är obegränsat. Oleksandra Matvijtyuk, som leder den Nobelprisbelönta organisationen Center for Civil Liberties, på Plattform X anklagade väst för dubbelmoral. Hon är upprörd över västs lättsamma inställning att tillåta Ukraina att använda västerländska långdistansvapen mot mål inne i Ryssland.

För över två månader sedan Ukraina fick ett hjälppaket från USA värt 61 miljarder dollar. Det måste ha funnits luftvärn, men trots detta lyckades denna ryska robot ta sig igenom. Jag bor tio minuters gångavstånd från sjukhuset i Kiev och på måndagsmorgonen hörde jag luftvärnsbranden gång på gång. Kiev skyddas av världens bästa luftvärn (American Patriot), men det betyder inte att de lyckas ta ner allt.
USA:s president Joe Biden har nu lovat mer stöd till Ukrainas luftförsvar. Det är sannolikt en av frågorna som tas upp under Nato-toppmötet i Washington som inleds i dag.
Enligt de senaste uppgifterna 41 personer dog över hela Ukraina i den omfattande ryska beskjutningen på måndagen. Dessförinnan har Ryssland sprängt så många ukrainska kraftverk att folket i Kiev nu bara har el under ett begränsat antal timmar om dagen. Att leva med ständiga strömavbrott har länge varit vardagen för många ukrainare som bor nära frontlinjeområden. Nu har verkligheten smugit sig på folket i Kiev, vilket sannolikt är en del av den ryska beräkningen.
Varför väljer Ryssland att kliva upp nu? deras attacker? Det är sannolikt ett svar på ukrainska drönareattacker mot militärbaser och oljedepåer på ryskt territorium. Den ryska staden Belgorod, som ligger bara fyrtio kilometer norr om den ukrainska gränsen, har beskjutits regelbundet i över ett år.
Ukrainsk beskjutning av taktiska mål är inte på något sätt jämförbar med hur Ryssland har terroriserat Dnipro, Zaporizhzhya, Kryvyi Rih och Charkiv i två delar med kryssningsmissiler och glidbomber. Men för Kreml gäller att ju fler medborgare som konkret berörs av kriget, desto farligare är det. Putin har sålt den så kallade specialoperationen genom att säga att den inte drabbar vanliga ryssar. Den lögnen blir mer uppenbar ju fler ryska civila lämnar Belgorod.

Samtidigt tyder det på mycket att Ryssland förbereder sig för ytterligare framsteg längs frontlinjen, för att stärka positionerna inför eventuella fredsförhandlingar. Att beskjuta Kiev på detta sätt är en del av taktiken – Kreml har konsekvent använt terroristbombningar som ett sätt att skrämma ukrainare till underkastelse.
Ukrainarnas raseri över attacken mot sjuka barn är så stor att man på sina håll börjat sprida felaktiga nyheter. Till exempel hävdade den respekterade människorättsexperten Oleksandra Matvijtyuk igår den X att det fanns barn under rasmassorna på sjukhuset.

Denna uppgift upprepades femton minuter senare av den ukrainske politikern Anton Herashchenko.

En läkare som jag intervjuade på plats på sjukhuset sa dock att alla barn hade blivit räddade. Enligt officiella rapporter dog två personer i sjukhusattacken, ingen av dem barn.
Det hör till krig att överdrifter sprids – även när sanningen redan är tillräckligt fasansfull.

Lämna ett svar