Iran kräver att flykting i Sverige ska utlämnas | Sverige


640@60
UD bekräftar för hufvudstadsbladet att en man från Sverige är häktad i Tjeckien.

Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅ

Familjen – föräldrar och två döttrar – landade i Prag den 12 juni. De var på semester, men tjeckisk polis grep mannen så fort han klev av planet.

– Han är politiskt aktiv, det har han alltid varit. Det är därför han har en flyktingstatusförklaring. Hans liv kan vara i fara om han skickas till Iran, säger den häktades flickvän till rapporteringssajten Blankspot.

– Så fort vi landade ropade de upp hans namn. Två poliser väntade på honom, säger hon.

UD: Är i kontakt med lokala myndigheter

UD bekräftar att mannen är gripen.

“Utrikesdepartementet känner till att en man i 50-årsåldern från Svealand har suttit häktad i Tjeckien. Den frihetsberövade får konsulärt stöd … Svenska ambassaden i Prag har kontakt med lokala myndigheter och utrikesdepartementet. Ministeriet är i kontakt med anhöriga”skriver UD:s presstjänst i ett mejl till hufvudstadsbladet.

Kvinnan är svensk medborgare, liksom de två döttrar, tio och tolv år gamla, som är födda i Sverige.

Hon säger att mannen enligt de tjeckiska myndigheterna är efterlyst via Interpol för ekonomiska brott i Iran. Familjen har tidigare gjort flera resor inom EU och skulle aldrig ha rest nu om de hade vetat att mannen var internationellt efterlyst, enligt flickvännen.

Av rädsla för iransk gisslandiplomati

Hon fruktar att mannen nu kommer att användas som en bricka i Irans gisslandiplomati. Frågan är högaktuell efter fångutbytet mellan Iran och Sverige förra månaden. Sedan släppte Sverige iraniern Hamid Noury, dömd till livstids fängelse för deltagande i avrättningarna av tusentals politiska fångar i Iran, i utbyte mot svenskarna Johan Floderus och Saeed Azizi, som båda satt fängslade i Iran.

Hon fruktar också att hans liv är i fara om han utlämnas till Iran. En grupp aktivister skriver, enligt Blankspot: “Som medlem av den kurdiska minoriteten och en högljudd kritiker av den iranska regimen är hans liv i fara.”

Blankspot påpekar att enligt ett beslut i EU-domstolen den 18 juni i år får en person som har beviljats ​​flyktingstatus i ett EU-land inte utlämnas till sitt ursprungliga hemland av ett annat EU-land. Det svenska justitiedepartementet skriver till sajten att rättsliga myndigheter inom EU måste följa detta beslut.

LÄS MER: Premie Nu inleder den dödsdömde svensken en hungerstrejk
LÄS MER: Saeed Azizi tillbaka från “helvetet” – detaljerna i fängelset
LÄS MER: Kristersson om fångväxlingen: Iran vägrade släppa Djalali

Lämna ett svar