FN-experter: Gazabarn dör i Israels svältkampanj


“Israels avsiktliga och riktade svältkampanj mot det palestinska folket är en form av folkmordsvåld och har resulterat i svält i hela Gaza”, säger experterna, enligt en påstående.
De nämner tre barn som nyligen dog av undernäring som exempel på att hungersnöden spred sig från norra Gaza, där flera barn svalt ihjäl tidigare i år, till de centrala och södra delarna av remsan.
Sex månader gamla Fayez Ataya och 13-årige Abdulwader al-Serhi dog den 30 maj och 1 juni på al-Aqsa-sjukhuset i centrala Gaza.
Den 3 juni dog nioårige Ahmad Abu Reida i tältet i staden Khan Yunis, längre söderut, där han hade sökt skydd med sin fördrivna familj, enligt rådet.
Världen borde ha ingripit tidigare för att förhindra dödsfallen, enligt experterna.

Enligt en undersökning publicerad i British Medical Journal The Lancet dödssiffran i Gaza är sannolikt mycket högre än de som rapporterats i media, till följd av bland annat svält, spridning av sjukdomar och brist på förnödenheter.

Dödssiffran i Gaza kan förmodligen skrivas upp ordentligt på grund av alla indirekta offer, som dog av svält, sjukdomar eller är under rasmassorna, skriver forskarna i Lancet-artikeln.. En man bär på ett barn som dog i Deir al -Balah på tisdag.

Förluster i krig är alltid svåra att beräkna. De officiella siffrorna på mer än 37 000 döda i Gaza sedan kriget började baseras på det Hamas-styrda hälsoministeriet. FN, Världshälsoorganisationen och israelisk underrättelsetjänst anser att dessa siffror är tillförlitliga.
Men det kommer att vara allt svårare att beräkna antalet döda, enligt studien. Med en stor del av remsans sjukhus utslagna kan myndigheterna inte registrera dödssiffran och måste förlita sig mer på mediarapporter. Dessutom kan många offer gömma sig i rasmassorna.
Forskarna hänvisar till tidigare konflikter där indirekta dödsfall kunde uppgå till mellan tre och 15 gånger fler än antalet direkta offer.
Situationen på landremsan är fortfarande kritisk för dess invånare. På tisdagen skrev den palestinska Röda halvmånen på X att alla deras medicinska anläggningar är ur funktion för tillfället, på grund av att Israel beordrat evakuering av områdena där de befinner sig.

Lämna ett svar