Förslaget: Gotland och fastlandet hamnar i olika Natodelar | Världen


640@60
Försvarsminister Pål Jonsson är emot att Gotland och det svenska fastlandet hamnar i olika Nato-högkvarter.

Foto: Wiktor Nummelin / TT / TT NYHETSBYRÅ

640@60

En soldat från Gotlands regemente skakar hand med en amerikansk kollega i samband med en Natoövning.

Foto: POLARIS / POLARIS POLARIS BILDER

Sverige kommer att ingå i Natos militärledning i Norfolk i USA. Det kommer nu Nato-toppmötet i Washington att avgöra, rapporterar SVT hufvudstadsbladet. Samtidigt kan Gotland hamna i Natos militärledning i Brunssum i Nederländerna.

Militärkommandot i USA fokuserar på Atlanten och Skandinavien, medan kommandot i Nederländerna fokuserar på Baltikum. Och de baltiska länderna vill att strategiskt viktiga Nato-öar i Östersjön, som Gotland, Åland och Bornholm, ska tillhöra kommandot i Nederländerna, enligt SVT hufvudstadsbladet.

Kommittén utreder

En expertkommitté inom Nato utreder var gränserna ska gå. Det finns ett förslag om att öarna ska tillhöra kommandot i Nederländerna medan fastlandet i varje land ska tillhöra kommandot i USA.

– Washingtonmötet blir en bekräftelse på att Sverige och de andra nordiska länderna kommer att tillhöra samma kommando i Nordamerika och det är bra för det nordiska försvarssamarbetet, säger försvarsminister Pål Jonson.

Men han anser att Gotland borde tillhöra samma kommando som resten av Sverige.

“Vi håller ihop vårt territorium”

– Sveriges uppfattning är att vi ska hålla ihop hela vårt territorium, det finns andra länder som har sina territorier uppdelade mellan två olika försvarsplaner, säger han.

Nato har tre militära högkvarter: Norfolk i USA, som fokuserar på försvarsplanering samt Nordatlanten och Skandinavien; Brunssum i Nederländerna som fokuserar på Tyskland, Polen och Baltikum; Neapel i Italien med ansvar för Sydeuropa.

LÄS MER: Nato kan bryta Östersjön – markera mot Ryssland
LÄS MER: Jonson om Nato: Europa måste ta större ansvar
LÄS MER: Ryssland det största hotet fram till 2030

Lämna ett svar