Instabilt väder resten av sommaren: ”Inte som i maj” | Sverige


640@60
Glöm värmeböljan i maj, den kommer inte tillbaka i sommar.

Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

640@60

Resten av sommaren blir instabil med omväxlande regn och sol.

Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅ / COPYRIGHT TT NYHETSBYRÅ

Meteorologernas prognoser för juli och augusti visar att resten av sommaren blir “normal”. Rekordvärmen i maj kommer inte tillbaka.

I maj hade vi tre veckor med varmt och torrt väder i större delen av landet. Men nu under semestern blir det en vanlig svensk sommar med omväxlande hög- och lågtryck, omväxlande sol och regn.

“Inget massivt högtryck”

– Vi är inne i en instabil period just nu. Varmare luft flyttar in, men det ser ut att förbli oroligt med områden med regn. Nästa vecka visar ingen tendens till massiva högtryck med långvarig värme och kvardröjande väder, säger meteorolog Per Holmberg vid väderinstitutet Storm.

– Vi går mot normalt sommarväder. Blandat regn och sol. Det kan komma en högtrycksrygg som ger värme och sol, men det kommer fortsätta att komma regn och skurar, säger han.

Även för augusti förutspår prognoserna ostadigt väder, långt ifrån värmeböljan i maj som gav förhoppningar om en rekordsommar.

– Inte ens i början av augusti ser vi några tendenser till ovanligt väder åt något håll. Det blir instabilt, även om vi inte kan utesluta att en högtrycksrygg växer och ger värme och kvardröjande väder i några dagar, säger Per Holmberg.

Kan vara varmare än normalt

– Maj var varmare och torrare än normalt i stora delar av landet. Det är inte troligt att vi får en så lång period av värme och vila som i maj. Vi ser ingen tendens till ett långvarigt högtryck i sommar, säger han.

Samtidigt varnar SMHI för skyfall, kraftig åska och hagel i södra Sverige under onsdagen.

Enligt SMHI kommer stora delar av Götaland och sydvästra Värmland att drabbas av det regniga vädret, där även hårda vindar och kraftiga åska kan förekomma. I sydöstra Götaland, framför fronten, kan det också komma hagel.

Mellan 40 och 60 millimeter regn kan lokalt falla, varav stora mängder på kort tid, skriver SMHI. Vädret kan orsaka problem som översvämningar och störningar i tågtrafiken.

LÄS MER: SMHI varnar för skyfall, hagel och kraftig åska
LÄS MER: Meteorologens varning: “Det kommer att bli en storm”
LÄS MER: Regn och åska – då är midsommarvärmen tillbaka

Lämna ett svar