Sjöminor ska försvara Östersjön | Senaste nytt på hufvudstadsbladet


 • Sjöminor ska försvara Östersjön

  Sverige ska köpa sjöminor för att försvara Östersjön, skriver försvarsministern Pål Jonsson på X. I samband med Natomötet i Washington skrev åtta länder på en avsiktsförklaring om framtida gemensam utveckling av minor på tisdagen.

  Tysklands försvarsminister Boris Pistorius står bakom initiativet. Han menar att det behövs gruvor för att förhindra framtida rysk expansion i Östersjön.

  – Vi har först nyligen sett att Ryssland försökt utöka sitt territorialvatten utanför Kaliningrad. Vi är alla väldigt tydliga med att vi inte kommer att tillåta något sådant, säger han Reuters.

Senaste nyheterna

 • Tågtrafiken är inställd efter en vädervarning

  Västtrafik ställer in flera tågavgångar under onsdagen. Det beror på risken för stora mängder regn. Det handlar om sträckorna mellan Göteborg och Strömstad och Göteborg och Örebro, skriver Västtrafik på sin hemsida.

  Stoppet gäller från 06.00 på onsdag morgon till 04.00 på torsdag.

  Det är SMHI som har utfärdat en gul varning, som sträcker sig över stora delar av Götaland och sydvästra Värmland. Mellan 40 och 60 millimeter regn kan falla på kort tid. SJ meddelar att man i nuläget inte kommer att ställa in någon trafik på grund av regnet.

 • Flera döda i ny skolattack i Gaza

  En skolbyggnad har attackerats igen i Gaza. Denna gång i närheten av Khan Yunis, enligt flera rapporter.

  Hälsomyndigheter i den Hamas-kontrollerade landremsan rapporterar att omkring 20 människor har dödats och över 50 skadats.

  Nyhetsbyrån AFP:s källa vid Nassersjukhuset uppger att sjukhuset har tagit emot ett stort antal döda och skadade.

  Liksom andra skolbyggnader som har attackerats av Israel de senaste dagarna användes denna som en tillflyktsort för fördrivna palestinier, rapporterar nyhetsbyrån.

  Enligt uppgifterna var det entréområdet som drabbades.

  Andra medier rapporterar också om en attack mot en skola nära Khan Yunis, med hänvisning till den palestinska Röda halvmånen.

  Israels militär har ännu inte kommenterat rapporterna, men har hävdat tre andra attacker mot skolbyggnader där flyktingar bott de senaste dagarna. Enligt hälsomyndigheterna dödades 20 personer i dessa attacker.

 • Två israeler dödades i Hizbollah-attack

  En man och en kvinna har dödats i en raketattack mot det israeliskt annekterade området på Golanhöjderna, uppger israelisk polis, enligt Times of Israel.

  De två civila israelerna färdades i en bil när de träffades av en av cirka 40 raketer som avfyrats av den Libanonbaserade shiitiska milisen Hizbollah, enligt polisen. Hizbollah säger att de riktade in sig på en närliggande militärbas.

  Tidigare på tisdagen dödades två personer i Syrien i ett israeliskt drönarangrepp mot ett Hizbollah-fordon, enligt Londonbaserade Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). En Hizbollah-källa sa till AFP att en före detta livvakt för den shiamuslimska milisledaren Hassan Nasrallah dödades i attacken. (TT)

 • Åklagarmyndigheten vill sparka gängledarens kusin

  En kusin till den utpekade gängledaren Ismail Abdo kan komma att avskedas från sin åklagartjänst vid en av Stockholms åklagarkammare, där personen har arbetat sedan 2020.

  Åklagarmyndigheten har inte längre förtroende för henne, rapporterar Sveriges radio.

  – Det myndigheten anser är att hon har åsidosatt sina skyldigheter gentemot arbetsgivaren, säger Margareta Sandholm, biträdande personaldirektör på Åklagarmyndigheten, till Sveriges Radio.

  Åklagaren åtalas sedan i juli för brott mot tystnadsplikt. Hon ska ha lämnat ut sekretessbelagda uppgifter om pågående förundersökningar till familjemedlemmar.

  Under sin tid som åklagaraspirant och biträdande åklagare ska hon även ha träffat sin kusin Ismail Abdo i fängelset vid flera tillfällen utan att informera sina överordnade.

  Oavsett om personen döms för anklagelserna eller inte vill man sparka personen, säger Margareta Sandholm.

  Nu ska Statens ansvarsnämnd fatta beslut i ärendet.

 • Snusbrist i Norge: “Vi beklagar”

  Hyllorna i Norge är tomma – för snus. Det var i mars i år som det brann på Swedish Matchs snusfabrik i Göteborg. Nu har företaget svårt att leverera i hela Norge, rapporterar VG.

  – Vi tar det här på största allvar. Vi beklagar att vi inte är där vi vill vara. Vi har ökat produktionen och vi ville öka den ännu mer genom fler skift på fabriken, säger Nils Erlimo, kommunikatör för Swedish Match i Norge, till tidningen.

  Förhoppningen är att lösa problemet inom några veckor.

 • Ryssland efterlyser Yulia Navalnaya

  Den döde ryske regimkritikern Aleksej Navalnyjs änka, Julia Navalnaja, är nu formellt efterlyst i Ryssland. Detta efter ett beslut från en domstol på tisdagen, rapporterar AFP.

  Hon anklagas för att ha deltagit i en “extremistisk organisation”.

  Den 47-årige nationalekonomen Navalnaya har kommit ur sin exil som en ledande figur bland den ryska oppositionen efter sin makes död.

  I ett uttalande på sociala medier slår hon tillbaka mot den ryska regimen.

  “Vladimir Putin är en mördare och en krigsförbrytare. Hans plats är i fängelse”, skriver Navalnaya på X kort efter nyheten om den eftersökte mannen.

  Alexei Navalnyj dog under oklara omständigheter i en arktisk straffkoloni i februari. Han var internationellt känd som anti-korruptionsaktivist och en av Putins främsta kritiker.

 • Ytterligare ett barn har dött efter en brand i Karlskrona

  Ytterligare ett barn har dött efter helgens brand i Karlskrona, meddelar polisen på sin hemsida. Barnet vårdades på sjukhus, men avled på tisdagen.

  Tidigare har två andra barn och en kvinna omkommit i branden.

  Räddningstjänsten larmades till händelsen vid lunchtid på söndagen och när de kom till platsen var det en fullt utvecklad brand.

  Under tisdagen har en brottsplatsundersökning genomförts av kriminaltekniker. Det är fortfarande oklart vad som orsakade branden och utredningen fortsätter.

 • Swedbank och SHB sänker de fasta bolåneräntorna

  Swedbank och Handelsbanken (SHB) sänker sina listräntor för lån med bindningstider på ett till tio år.

  Ett lån med tvåårig bindningstid hos Swedbank har nu en listränta på 4,44 procent jämfört med tidigare 4,64 procent.

  För lån med femårig bindningstid blir den nya räntan 3,99 procent mot tidigare 4,19 procent och för lån med tioårig bindningstid 3,89 procent mot tidigare 4,09 procent.

  Den rörliga räntan med tre månaders bindningstid är oförändrad och ligger kvar på 5,69 procent.

  Det gör också Handelsbanken och sänker de fasta listräntorna med mellan 0,20 och 0,25 procentenheter. Ett tvåårigt lån har en listränta på 4,39 procent.

  Listräntorna är som regel alltid betydligt högre än de faktiska räntorna som kunderna betalar.

 • Napp återkallad – risk för kvävning

  Nu återkallas självlysande nappar från Esska of Sweden AB eftersom det finns risk för kvävning. Knoppen kan spricka och små delar kan hamna i barnets hals, skriver Konsumentverket.

  Det handlar om Esska Happy Glow-modellen som har sålts i livsmedelsbutiker sedan 2021. De har även funnits hos återförsäljare online på till exempel ett antal apotek.

  Den som köpt nappen ombeds lämna tillbaka produkten till återförsäljaren eller kontakta företaget direkt.

 • Fico tillbaka på jobbet efter mordförsöket

  Slovakiens premiärminister Robert Fico är tillbaka på jobbet som premiärminister på tisdag, två månader efter att han överlevt ett mordförsök.

  Pro-ryska Fico, som representerar det populistiska och nationalistiska partiet Smer, sköts flera gånger under en föreställning i staden Handlova den 15 maj. Efter attacken genomgick han två stora operationer.

  Fico anlände till tisdagens regeringsmöte genom en tunnel för att undvika journalister, enligt slovakiska medier.

  “Kära progressiva liberala medier och opposition, jag ber om ursäkt för att jag överlevde men jag är tillbaka”, skrev Fico på Facebook och la upp en bild på sig själv på sitt kontor.

Läs mer:

Senaste nyheterna om kriget i Ukraina

Senaste nyheterna om kriget mellan Israel och Hamas

Lämna ett svar