Vi har nu tillsammans med parterna har träffat en överenskommelse som förhindrar föreslagna försämringar och innebär framsteg i frågan om arbetstidsförkortning. Men det räcker inte. Vi ser avtalet som en början – inte som ett slut. Vi är inte nöjda förrän alla medlemmar har ett hållbart heltidsarbete.
Vår strejk har avslöjats den ohållbara situationen inom vården. Vi har visat hur arbetsgivare systematiskt missbrukar övertid och underbemannar verksamheten.
Det är regionerna som håller på att avveckla sjukvården runt om i landet. Samma tendens ses inom den kommunala hemsjukvården och inom skolhälsovården. Ändå har vi och våra medlemmar de senaste månaderna anklagats för allt från köer till cancervård till sommarproblem med bemanning – brister som vi varnat för i flera år.
Under konflikten arbetsgivare runt om i landet har hävdat att det är farligt för samhället när våra medlemmar strejkar och vägrar jobba över, för att nu själva stänga samma enheter över sommaren. Detta hyckleri är oacceptabelt, och de lokala exemplen är många. I Dalarna har exempelvis enheter inom kirurgi, medicin och kvinnokliniken slagits samman i brist på våra medlemmar.
Sjukvårdskrisen är verklig, och ansvaret för att lösa det ligger tungt på arbetsgivarnas axlar – inte på våra medlemmar. Lojala medarbetare inom vården ska kunna gå hem i tid och inte behöva skriva upp sig på några sms-listor och vara tillgängliga dygnet runt. Vi uppmanar därför våra medlemmar i region Dalarna att fortsätta att inte acceptera planerad övertid på bekostnad av hälsa och välmående.
Nu är det Dalarnasregionen och andra arbetsgivares ansvar att bevisa att de kan lösa de problem vi har nämnt gång på gång. Det är deras agerande som utgör en verklig fara för samhället – inte våra medlemmars strejk för förhållanden som är väsentliga för att patienter ska få en god vård.
Marion Vaeggemose, Ordförande Vårdförbundet, Dalarnas filial
Sineva Ribeiro, Föreningsordförande Vårdförbundet
Marion Vaeggemose, ordförande i Vårdförbundet i Dalarna