Sjöminor ska försvara Östersjön | Senaste nytt på hufvudstadsbladet


 • Sjöminor ska försvara Östersjön

  Sverige ska köpa sjöminor för att försvara Östersjön, skriver försvarsministern Pål Jonsson på X. I samband med Natomötet i Washington skrev åtta länder på en avsiktsförklaring om framtida gemensam utveckling av minor på tisdagen.

  Tysklands försvarsminister Boris Pistorius står bakom initiativet. Han menar att det behövs gruvor för att förhindra framtida rysk expansion i Östersjön.

  – Vi har först nyligen sett att Ryssland försökt utöka sitt territorialvatten utanför Kaliningrad. Vi är alla väldigt tydliga med att vi inte kommer att tillåta något sådant, säger han Reuters.

Senaste nyheterna

 • Man skjuten i Åkersberga

  En 35-årig man har blivit skjuten inomhus i Åkersberga norr om Stockholm, uppger polisen.

  Mannen var vaken när han fördes till sjukhus med ambulanshelikopter. Men skadeomfattningen är svår att bedöma, enligt polisen, som uppger att larmet kom in klockan 01.18 natten mot onsdagen.

  “Efter skottlossningen försvann gärningsmannen från platsen och polisen använder helikopter i sökandet”, skriver polisen på sin hemsida.

  Händelsen rubriceras som mordförsök. (TT)

 • Kvinna skadad i brand i Upplands-Bro

  En 65-årig kvinna har förts till sjukhus efter en lägenhetsbrand i Upplands-Bro, nordväst om Stockholm. Tillståndet för hennes skador är oklart, uppger polisen på sin hemsida.

  En anmälan har skrivits om allmän vårdslöshet och lägenheten har spärrats av för teknisk undersökning. (TT)

 • Tonåring död efter skottlossning i Bagarmossen

  En tonåring har avlidit efter att personen sköts i Bagarmossen i södra Stockholm sent på tisdagskvällen, uppger polisen.

  Anhöriga är underrättade, meddelade polisen också tidigt på onsdagsmorgonen. Skottet var mellan 15 och 18 år gammalt och dog av sina skador på sjukhuset.

  Larmet kom in till polisen klockan 23.23 på tisdagskvällen och en polispatrull kom till platsen fyra minuter senare.

  – En mycket svårt skadad person hittades där och allmänheten på plats hade börjat ge första hjälpen, säger polisens presstalesperson Daniel Wikdahl till TT.

  I söndags kväll skedde en misstänkt skottlossning i samma område, smällar hade hörts och personer setts springa från en plats. Polisen utreder möjliga samband med tisdagskvällens skottlossning. (TT)

 • Spanien till final i EM

  Spanien är klart för final i fotbolls-EM efter seger i semifinalen mot Frankrike med 2-1.

  Alla mål i matchen kom i första halvlek. Frankrike tog en tidig ledning när Kolo Muani nickade in 0-1 i den nionde minuten. Men inom loppet av fyra minuter kunde Spanien vända matchen. Slutet 1-1 satte den 16-åriga stortalangen Lamine Yamal in och strax efter gjorde Dani Olmo 2-1. Då hade 25 minuter av matchen spelats. Resterande 65 minuter var mållösa och Spanien är klart för final på söndag.

  Läs mer om matchen här.

  I den andra semifinalen, som spelas på onsdag, möts England och Nederländerna.

 • Tågtrafiken är inställd efter en vädervarning

  Västtrafik ställer in flera tågavgångar under onsdagen. Det beror på risken för stora mängder regn. Det handlar om sträckorna mellan Göteborg och Strömstad och Göteborg och Örebro, skriver Västtrafik på sin hemsida.

  Stoppet gäller från 06.00 på onsdag morgon till 04.00 på torsdag.

  Det är SMHI som har utfärdat en gul varning, som sträcker sig över stora delar av Götaland och sydvästra Värmland. Mellan 40 och 60 millimeter regn kan falla på kort tid. SJ meddelar att man i nuläget inte kommer att ställa in någon trafik på grund av regnet.

 • Flera döda i ny skolattack i Gaza

  En skolbyggnad har attackerats igen i Gaza. Denna gång i närheten av Khan Yunis, enligt flera rapporter.

  Hälsomyndigheter i den Hamas-kontrollerade landremsan rapporterar att omkring 20 människor har dödats och över 50 skadats.

  Nyhetsbyrån AFP:s källa vid Nassersjukhuset uppger att sjukhuset har tagit emot ett stort antal döda och skadade.

  Liksom andra skolbyggnader som har attackerats av Israel de senaste dagarna användes denna som en tillflyktsort för fördrivna palestinier, rapporterar nyhetsbyrån.

  Enligt uppgifterna var det entréområdet som drabbades.

  Andra medier rapporterar också om en attack mot en skola nära Khan Yunis, med hänvisning till den palestinska Röda halvmånen.

  Israels militär har ännu inte kommenterat rapporterna, men har hävdat tre andra attacker mot skolbyggnader där flyktingar bott de senaste dagarna. Enligt hälsomyndigheterna dödades 20 personer i dessa attacker.

 • Två israeler dödades i Hizbollah-attack

  En man och en kvinna har dödats i en raketattack mot det israeliskt annekterade området på Golanhöjderna, uppger israelisk polis, enligt Times of Israel.

  De två civila israelerna färdades i en bil när de träffades av en av cirka 40 raketer som avfyrats av den Libanonbaserade shiitiska milisen Hizbollah, enligt polisen. Hizbollah säger att de riktade in sig på en närliggande militärbas.

  Tidigare på tisdagen dödades två personer i Syrien i ett israeliskt drönarangrepp mot ett Hizbollah-fordon, enligt Londonbaserade Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). En Hizbollah-källa sa till AFP att en före detta livvakt för den shiamuslimska milisledaren Hassan Nasrallah dödades i attacken. (TT)

 • Åklagarmyndigheten vill sparka gängledarens kusin

  En kusin till den utpekade gängledaren Ismail Abdo kan komma att avskedas från sin åklagartjänst vid en av Stockholms åklagarkammare, där personen har arbetat sedan 2020.

  Åklagarmyndigheten har inte längre förtroende för henne, rapporterar Sveriges radio.

  – Det myndigheten anser är att hon har åsidosatt sina skyldigheter gentemot arbetsgivaren, säger Margareta Sandholm, biträdande personaldirektör på Åklagarmyndigheten, till Sveriges Radio.

  Åklagaren åtalas sedan i juli för brott mot tystnadsplikt. Hon ska ha lämnat ut sekretessbelagda uppgifter om pågående förundersökningar till familjemedlemmar.

  Under sin tid som åklagaraspirant och biträdande åklagare ska hon även ha träffat sin kusin Ismail Abdo i fängelset vid flera tillfällen utan att informera sina överordnade.

  Oavsett om personen döms för anklagelserna eller inte vill man sparka personen, säger Margareta Sandholm.

  Nu ska Statens ansvarsnämnd fatta beslut i ärendet.

 • Snusbrist i Norge: “Vi beklagar”

  Hyllorna i Norge är tomma – för snus. Det var i mars i år som det brann på Swedish Matchs snusfabrik i Göteborg. Nu har företaget svårt att leverera i hela Norge, rapporterar VG.

  – Vi tar det här på största allvar. Vi beklagar att vi inte är där vi vill vara. Vi har ökat produktionen och vi ville öka den ännu mer genom fler skift på fabriken, säger Nils Erlimo, kommunikatör för Swedish Match i Norge, till tidningen.

  Förhoppningen är att lösa problemet inom några veckor.

 • Ryssland efterlyser Yulia Navalnaya

  Den döde ryske regimkritikern Aleksej Navalnyjs änka, Julia Navalnaja, är nu formellt efterlyst i Ryssland. Detta efter ett beslut från en domstol på tisdagen, rapporterar AFP.

  Hon anklagas för att ha deltagit i en “extremistisk organisation”.

  Den 47-årige nationalekonomen Navalnaya har kommit ur sin exil som en ledande figur bland den ryska oppositionen efter sin makes död.

  I ett uttalande på sociala medier slår hon tillbaka mot den ryska regimen.

  “Vladimir Putin är en mördare och en krigsförbrytare. Hans plats är i fängelse”, skriver Navalnaya på X kort efter nyheten om den eftersökte mannen.

  Alexei Navalnyj dog under oklara omständigheter i en arktisk straffkoloni i februari. Han var internationellt känd som anti-korruptionsaktivist och en av Putins främsta kritiker.

Läs mer:

Senaste nyheterna om kriget i Ukraina

Senaste nyheterna om kriget mellan Israel och Hamas

Lämna ett svar