Ledare: Attacken mot barnsjukhuset visar att Ukraina behöver mer vapen847a7d6c 20f4 4292 be0a f87a78d0ce44

På fredagen sa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyi att han vill fördubbling av landets luftförsvarsförmåga under sommaren.
Måndagens vidriga attack mot bland annat ett barnsjukhus i Kiev är en smärtsam påminnelse om hur nödvändigt det är. Pågående hjärtoperationer måste avbrytasi vad som verkar vara ett otvetydigt krigsbrott.
Har i skrivande stund 42 personer döda och många fler skadades i attackerna som riktades mot flera ukrainska städer under måndagen.

Det här är bara ett exempel i en lång rad ryska attacker mot civila mål – sjukhus, skolor och teatrar har attackerats tidigare. Till det kan läggas systematiska attacker mot kritisk infrastruktur, särskilt under de kalla vintermånaderna. Kremls mål med terror är att göra kriget så outhärdligt att befolkningen ger upp och vill kompromissa.

Det finns hittills inget som tyder på att den ryska taktiken är på väg att lyckas. Ukrainarna ger inte upp. Lika viktigt är att omvärlden inte gör det.

Just nu samlas Nato-ledare för toppmöte i Washington. Högst upp på agendan står kriget i Ukraina och även president Volodymyr Zelenskyi är på plats. Det hade varit bäst om han kunde ha erbjudits en tydligt markerad väg för sitt land in i alliansen.

Men när Ryssland attackerar sjukhus i Ukraina måste det ges ökade möjligheter att attackera militärbaser i Ryssland, även om målen inte ligger direkt vid den ryska gränsen.

Ukraina har valt att söka väst, till Nato och EU – och medlemskapet i de två organisationerna innebär både att Putin misslyckats i sitt försök att stoppa vägvalet och att Ukraina garanteras långsiktig säkerhet. Tyvärr är flera medlemmar tveksamma till att ge Kiev ett snabbt spår.
Ett minimum är att Ukraina får ytterligare vapen för att försvara sig. USA:s president Joe Biden lovade också mer stöd till landets luftförsvar efter måndagens terror. Ledarna förväntas gå med på att skicka ytterligare stöd till ett värde av 40 miljarder euro under nästa år.
Nato-länderna har donerat mycket – inklusive Sverige skickade luftvärnssystemet. Men vi i väst har fortfarande inte gjort tillräckligt. Men det är inte bara vapnen i sig som räknas – hur de får användas är också viktigt.

Måndagens attack inträffade åtminstone delvis från ryskt territorium. Det gör frågan om ukrainska attacker mot mål i Ryssland ännu viktigare.
Tills jag år har västländer bara ville ha att donerade vapen ska användas mot ryska mål i Ukraina (inklusive de ockuperade områdena) – men nu får Kiev använda vapen från väst för att attackera mål i Ryssland.
Men tillståndet att attackera mål i Ryssland med västerländska vapen kommer med begränsningar. Långdistansvapen som ATACMS – som har en räckvidd på 300 kilometer – får inte användas, enligt meddelande som USA lämnade tidigare i år. Dessa restriktioner gäller fortfarande – USA kommer inte att tillåta Ukraina att attackera mål djupare in i Ryssland, meddelat en amerikansk representant efter måndagens ryska terror
Men när Ryssland attackerar sjukhus i Ukraina måste landet ges ökade möjligheter att attackera militärbaser i Ryssland, även om målen inte ligger direkt vid den ryska gränsen. Nato-toppmötet hade varit ett bra tillfälle att göra ett sådant uttalande.

Ukraina måste ges alla medel som krävs för att försvara sig mot de ryska terrorattackerna.
Låt Zelenskys mål att fördubbla Ukrainas luftförsvarsförmåga gå i uppfyllelse.

Läs mer:

Isobel Hadley-Kamptz: Nu måste EU våga säga att Ukraina vinner

Isobel Hadley-Kamptz: EU-miljarder för Ukraina är fantastiska nyheter för både Ukraina och hela Europa

Lämna ett svar