Torkan hotar Sicilien: “Katastrofal” situation | Världen


Varje morgon när den sicilianske fårfarmaren Luca Cammarata vaknar tittar han upp mot himlen i hopp om att några moln vid horisonten ska ge några droppar vatten. På hans gård har det inte regnat på månader.

– Fortsätter det så här måste jag slakta mina djur och lägga ner min gård.

Under de sista sex månaderna av 2023 föll bara 150 millimeter regn på Sicilien. I år kan ön uppleva den värsta torkan på över 30 år, säger rapporter Euronews.

En tredje kan bli öken

Bönderna har hittills förlorat över en miljard euro, motsvarande över elva miljarder svenska kronor. Torkan driver bort unga från yrket och från ön, enligt Föreningen för unga lantbruksföretagare. Vattenbristen har redan kostat över 30 000 jobb i södra Italien, enligt Coldiretti, Italiens största bondeförbund.

Angelo Mannará är en bonde på Sicilien som kämpar för att klara sig.

– Vi står inför en situation som är mer katastrofal än någonsin. Vi har ingenstans att ta vägen. Våra vattenkällor har torkat ut, vilket gör det omöjligt för oss att ge vatten till våra djur. Hur kan vi fortsätta? säger han till The Guardian.

Sedan 2003 har Siciliens nederbörd minskat med över 40 procent. Christian Mulder, professor i ekologi och klimatkris vid universitetet i Catania på Sicilien, målar upp en mörk bild.

– År 2030 kommer en tredjedel av Sicilien att vara en öken.

Orsaken är klimatförändringarna och ön är fortfarande beroende av vinterregnen, som blir allt mer sällsynta.

Över 8 000 kr – för vatten

Den minskade nederbörden är inte den enda orsaken till de låga grundvattennivåerna. Det bristande underhållet av vattenledningar har fått stora konsekvenser. Över 50 procent av vattnet som användes på Sicilien 2020 gick förlorat på grund av dåliga vattenledningar, enligt Italiens nationella statistikinstitut, Istat, skriver EU-observatör.

Vattenkostnaderna ökar och faller till största delen på medborgarna.

Provinsen Enna på Sicilien är en av de fattigaste provinserna i hela Italien, men har en av de högsta vattenavgifterna på Sicilien, med en genomsnittlig årlig avgift motsvarande över 8 000 kronor. I slutet av juni meddelade borgmästaren att vattnet skulle ransoneras till varannan dag.

För en femtedel av öns invånare gäller nu ransonering och de är inställda på ännu en varm sommar.

Lämna ett svar