Att besöka Zorngården och Zornmuseet i Mora – fascinerande!


Annons

Hur är det att besöka Zorngården och Zornmuseet i Mora? Vi besökte här förra veckan och tyckte att det var otroligt fascinerande. Det är inte bara konsten som imponerar utan också det speciella huset och förstås berättelsen om Anders och Emma Zorn.

Zorngården och Zornmuseet i Mora

Zorngården är bostaden som makarna Anders och Emma Zorn byggde i Mora och alldeles intill ligger Zornmuseet där du kan se Anders Zorns konst.

Att besöka Zorngården och Zornmuseet i Mora
Peter och Helena från hufvudstadsbladet på besök på Zorngården

Zorngården ligger mitt i Mora, i Siljansbygden, i Dalarna.

Anders och Emma Zorn – en fascinerande saga

Anders Zorn föddes i Mora 1860. Hans mamma kom från en enkel släkt och Anders växte upp hos henne och sina morföräldrar. Han träffade aldrig sin far, en tysk bryggare vid namn Leonard Zorn. Fadern kände dock igen sonen, och Anders fick till och med ett arv när fadern dog.

Arvet hjälpte Anders ekonomiskt och som 15-åring blev han antagen på Konsthögskolan i Stockholm. På studentutställningen 1880 slog han igenom med akvarellen I sorg. Förmögna stockholmare började upptäcka hans talang och beställde porträtt av honom, och det var i samband med en sådan beställning som han träffade Emma Lamm.

Emma kom från en rik judisk köpmannafamilj och hon och Anders förlovade sig till en början i hemlighet. Vid den här tiden hade Anders ingen säker inkomst, och han behövde bevisa att han kunde försörja sin blivande hustru.

batch Zfo 0484 A o E Zorn pressfoto hemsida
Anders och Emma Zorn, 1885. Foto: Zornsamlingarna

Framtiden hade dock guld i fickan, och det gick väldigt bra för Anders Zorn. Han blev bland annat en populär porträttmålare och i USA såldes hans porträtt av industrimagnater, bankirer, politiker och presidenter för astronomiska summor.

I slutet av 1880-talet började Zorn utveckla den genre som han kanske är mest känd för idag – naken i naturen. Paret Zorn bodde i Paris i åtta år, men 1896 flyttade de hem till Zorngården i Mora. Det gjorde att motiv från Siljanstrakten, med allmoge och gamla traditioner, blev allt mer framträdande i Zorns konstverk.

batch za 135 Tornsnaret
Akvarellen Tornsnåret (1886), av Anders Zorn, föreställer Emma. Det sägs att hon fick sin kjol fast i snåret, men istället för att hjälpa henne gick Anders och hämtade sitt staffli. Foto: Lars Berglund Mora

Även Anders och Emma Zorn bidrog till hembyn på många sätt och med deras stöd startades bland annat barnhemmet Zorn och Mora Folkhögskola. Efter Anders död såg Emma till att Zornmuseet byggdes.

batch Instagram 500x500 Allman
Självporträtt i rött, 1915, olja på duk, Anders Zorn. Foto: Zornsamlingarna.
Anders Zorns staty står i Mora
Anders Zorns staty står i centrala Mora

Att besöka Zornmuseet

Vi började med att besöka Zornmuseet där du kan se dig omkring på egen hand under museets öppettider. Här visas ett urval av Zorns målningar, skulpturer och etsningar samt konst från konstnärens egna samlingar.

Att besöka Zorngården och Zornmuseet i Mora

Man behöver inte vara särskilt konstnärligt insatt för att känna igen Zorns stil, och några av hans mest kända målningar. Det gör det såklart extra roligt att se dessa konstverk, och samtidigt lära sig lite mer om konsten och konstnären.

Att besöka Zorngården

För att besöka Zorngården måste du boka en guidad tur, vilket starkt rekommenderas. Vi gick på en guidad tur genom huset, vilket var mycket intressant och fascinerande. I huset handlar det inte bara om konst, utan också om tidens ideal när det kommer till inredning, och om spjutspetstekniska bekvämlighetslösningar.

Att besöka Zorngården och Zornmuseet i Mora

Anders och Emma Zorn hade det bra, vilket märks tydligt. Anders fick till exempel en varmvattenberedare fraktad hem från USA – och när det inte fanns några installatörer att tillgå skickade han helt enkelt över en installatör till USA för utbildning.

De tvekade inte heller att beställa hem ett enormt biljardbord från kontinenten, trots att det krävdes en specialbyggd tågvagn för transporten.

Att besöka Zorngården och Zornmuseet i Mora

Paret Zorn umgicks i samhällets övre konstnärliga skikt och till deras förening ingick bland andra Erik Axel Karlfeldt, Prins Eugen, Albert Engström, Bruno Liljefors och makarna Carl och Karin Larsson. Det är intressant att försöka föreställa sig kvällarna i det här huset, på den tiden då det begav sig!

Att besöka Zorngården och Zornmuseet i Mora

Det är inte tillåtet att fotografera inne i huset, och därför visar vi en pressbild från matsalen. Det finns mycket mer att se i detta fascinerande hus, kan vi lova, varför du inte bör missa att besöka Zorngården!

batch Matsalen ZG Ake Eson Lindman
Matsalen i Zorngården, Mora. Foto: Åke Eson Lindman.

Strax utanför huset, i en mindre byggnad, kan man även titta in i Zorns ateljé. Några ytterligare besöksmål, som är kopplade till Zorngården, är bl.a Zorns gamla gård (friluftsmuseum, grundat av Anders Zorn), Tidsresa (upplivande visningar på Zorns gamla gård) och Gopsmother (konstnärens bevarade fristad vid Österdalsån).

Matservering och service på Zorngården

Strax utanför Zorngården, i det gamla stallet, hittar du Café Zorn som erbjuder både mat och fika. På Zornmuseet hittar du också en museibutik, med böcker, konsthantverk och inredningsartiklar.

Kafé

Mer att se och göra i Mora

Förutom att besöka Zorngården och Zornmuseet finns det mycket mer att se och göra i Mora. Du kan till exempel åka till Nusnäs för att se dalahästproduktionen och kanske köpa några dalahästsouvenirer.

Du kan självklart även scouta Vasaloppsmålet eller bada och campa på First Camp Moraparken. Eller varför inte göra en avstickare till fina Orsa?

dalhästar
I Mora handlar mycket om dalhästar, inte minst i Nusnäs.

Har du besökt Zorngården och Zornmuseet?

Har du besökt Zorngården och Zornmuseet i Mora? Hur var din upplevelse av besöket?

Fakta om Zorngården och Zornmuseet

 • Landskap: Dalarna
 • Grevskap: Dalarnas län
 • Kommun: Mora kommun
 • Plats: Zorngården och Zornmuseet ligger i centrala Mora, i Siljansbygden, i Dalarna.

Bra att veta när man ska besöka Zorngården och Zornmuseet

 • Öppettider: Zornmuseet är öppet varje dag under sommaren medan resten av året är öppet tisdag – söndag. Zorngården har visningar varje dag under sommaren och visningar ges vissa tider i veckan under övriga delar av året. (Uppgifterna gäller 2024)
 • Guidade turer: Guidade visningar ges dagligen under sommarsäsongen och vissa tider under andra delar av året. Se museets hemsida för tider och bokning.
 • Tilldela: Zornmuseet kostar 100 kr/vuxen medan barn/ungdomar upp till 18 år har gratis inträde. Zorngården kostar 150 kr/vuxen medan barn/ungdom upp till 18 år betalar 75 kr.(Priserna gäller 2024)
 • Service: Café Zorn och museibutik
 • Parkering: Det finns en stor parkeringsplats på Vasagatan mitt emot Zornmuseet.
 • Tillgänglighet: Zornmuseet har hiss till alla våningar. Det finns en tillgänglig toalett i Zornmuseets entré. Zorngården är inte tillgänglig och tyvärr inte lämplig för vandrare, rullstolar eller barnvagnar. Stolar finns att låna för den som behöver sitta ner under visningen.
 • Läs mer: Du hittar mer information på museets hemsida.
Avslut i artiklar.png

Lämna ett svar