Gammal SCA-affär väcker kritik: ”Orimlig” rabatt58502508 2b08 4693 a3c6 97b4162db88e

Försäljningen till Nordinvest var värd över 900 miljoner kronor och innebar därmed en rabatt på över 130 miljoner kronor jämfört med kursen som gällde på Hongkongbörsen. säger Daniel Stattin, professor i börs- och bolagsrätt Eko att en sådan affär är känslig.

“En huvudaktieägare får inte förvärva fördelar som andra aktieägare inte får. Tar man ut värdet ur bolaget kan det bli fråga om en värdeöverföring som alla ska kunna ta del av”, säger han till Ekot , med angivande av att det inte spelar någon roll att aktierna sålts till dotterbolaget, eftersom Industrivärden äger samtliga aktier där .

Anders Oscarsson, aktieägarchef och ägarchef på AMF, som är storägare i SCA SCA B +0,13 %Dagens utveckling, är kritisk till rabatten som han beskriver som “orimlig”. Han kritiserar också att samma personer hade ledande befattningar i både SCA och Industrivärden när affären genomfördes.

“Så blir det när man sitter och förhandlar med sig själv. Då kan man hitta på vad som helst, när man inte konkurrensutsätter det”, säger han till Ekot.

Industrivärden och SCA har avböjt att kommentera affären för Ekot.

Lämna ett svar