Oväder drar in över södra Sverige – tåg ställs in | Sverige


SMHI:s gula varning utfärdas från lunchtid till klockan elva på onsdagskvällen. En storm med skyfall, kraftiga åska och hårda vindar drar in över stora delar av Götaland och sydvästra Värmland. I sydöstra Götaland finns även risk för hagelskurar.

– Det är väldigt varm luft som kommer in under onsdagen, med temperaturer på upp till 28 grader. Men högsommarvärmen är tillfällig och under dagen kommer en kallfront in och i samband med den räknar vi med stora mängder regn, säger Per Holmberg, meteorolog på väderinstitutet Storm.

Vädervarningen gäller här:

SMHI har gått ut med en gul varning för vädret. Det gäller i stora delar av Götaland och sydvästra Värmland.


På kartan över det gulmarkerade området finns flera städer, bland annat: Skövde Trollhättan, Göteborg, Borås, Jönköping, Halmstad, Växjö, Kalmar, Helsingborg, Karlskrona och Malmö.


Källa: SMHI

Inställda tåg

Enligt SMHI kan upp till 60 millimeter regn falla lokalt, varav stora mängder på kort tid.

Stormen kan orsaka problem som att trafiken saktar ner på grund av översvämmade vägar och störningar i elförsörjningen och tågtrafiken på grund av blixtnedslag.

I västra Götaland har Västtrafik ställt in flera avgångar med Västtågen. Det gäller sträckorna mellan Göteborg och Strömstad samt mellan Göteborg och Örebro. Även avgångarna mellan Varberg och Uddevalla är inställda både onsdag och torsdag.

– På vissa sträckor är tågen delvis inställda, det vill säga de kör en del av sträckan men inte hela, säger Patrik Chi, presskommunikatör på Västtrafik.

“Ska kunna köra som vanligt”

Öresundståg, som driver Västkustbanan mellan Skåne och Göteborg, har ännu inte tagit något beslut om att ställa in några avgångar.

– Det ska inte påverka Öresundståg utifrån den information vi har fått, de ska kunna köra som vanligt, säger Mohamed Wehelie, verksamhetsledare på Skånetrafiken.

Inte heller SJ har ställt in några avgångar.

– Vi har inget planerat uttag som det ser ut just nu, säger Ronny Hörstrand på SJ:s presstjänst.

SMHI varnar för problem med vädret

• Trafiken kan gå långsammare på grund av översvämmade vägar.

• Källare, dagvattensystem, vägar och viadukter kan översvämmas.

• Elförsörjning och tågtrafik kan störas av blixtnedslag.

• Bränder kan uppstå.


Källa: SMHI

Lämna ett svar