Zelenskyj kräver svar från USA: Vänta inte till november


Långsiktigt militärt stöd till Ukraina har satts högt på agendan vid toppmötet. Under de kommande två dagarna kommer Zelenskyi att träffa bland annat USA:s president Joe Biden.
På tisdagskvällen, under öppningsdagen av toppmötet, krävde Zelenskyy att USA skulle ge fler svar till Ukraina och andra allierade med gränser mot Ryssland om framtida militärt bistånd – och inte vänta på resultatet av det amerikanska presidentvalet i november, har flera medier rapporterad.
– Det är dags att kliva ut ur skuggorna och med kraft fatta beslut om att agera och inte vänta till november eller någon annan månad med att vidta åtgärder, sa Zelenskyy enligt CNN.

uppmanade Zelenskyi även USA:s regering och president att vara “kompromisslös” mot Rysslands president Vladimir Putin och när det gäller att försvara demokratin.
Den ukrainske presidentens agerande kommer efter en växande oro för Natos framtid om den republikanske presidentkandidaten Donald Trump vinner valet i november. Trump har vid flera tillfällen kritiserat storleken på USA:s militära bistånd till Ukraina, som för närvarande är runt 60 miljarder dollar sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i februari 2022. Ex-presidenten har även kallat Zelenskyj för “den bästa säljaren genom tiderna”.
Två av Trumps säkerhetsrådgivare ska också ha presenterat en plan för Trump att stoppa USA:s militära stöd till Ukraina – om inte Kiev inleder samtal med Ryssland för att få ett slut på kriget, skriver Reuters.

USA har lovat flera nyheter angående stöd till Ukraina.

Enligt Zelensky Det är omöjligt att förutse vad Trump kommer att göra om han vinner valet i november. Men hela världen väntar på resultatet, inklusive Rysslands president Vladimir Putin, säger han. Zelenskyy tillägger att han inte känner Trump “särskilt väl” men att de har haft “bra möten” under Trumps presidentperiod.
– Jag hoppas att Trumps politik mot Ukraina inte förändras, om USA:s befolkning väljer att rösta på honom, sa Zelensky enligt CNN.
USA har lovat flera stora nyheter om stöd till Ukraina under det tre dagar långa toppmötet. Den första kom på tisdagskvällen när Biden gick med på att det finns planer på att skicka ytterligare stöd till Ukrainas luftvärn.

Uttalandet kommer efter flera dödliga attacker mot Kiev och andra ukrainska städer de senaste dagarna.
En annan problematik för Ukraina har varit framtida medlemskap i försvarsalliansen. Förra året vid toppmötet i Vilnius gjordes ett försiktigt uttalande om ett potentiellt ukrainskt medlemskap. Under årets toppmöte kommer detta dock inte att diskuteras, åtminstone inte officiellt.
Läs mer:
Kristersson på hedersplatsen när Biden öppnade Natomötet

Lämna ett svar