Dödlig värmebölja i USA | Världen


I Las Vegas i USA har temperaturen legat över 45 grader fem dagar i rad.

Tisdagens höga temperatur knöt rekordet för fyra dagar i rad med temperaturer över 46,1 grader som sattes i juli 2005. Och värmen ser ut att fortsätta till fredag.

Även med ökenstandarder är den långvariga värmeböljan som delstaten Nevadas största stad upplever extrem.

– Det här är den mest extrema värmeböljan i historien som uppmätts i Las Vegas sedan 1937, säger meteorologen John Adair vid den amerikanska vädermyndigheten National Weather Service (NWS).

Värmeböljan som tagit tag i stora delar av USA har även lett till värmerekord i bland annat delstaten Oregon. Sex personer beräknas ha dött där på grund av värmen.

Houston, Texas, upplevde också höga temperaturer på över 32 grader med hög luftfuktighet på tisdagen. Det finns fortfarande 1,7 miljoner människor utan ström efter att stormen Beryl flyttade in över Texaskusten i måndags.

Houstonbon Walter Perez, hans fru, 3-åriga son, 3-veckors dotter och hans svärfar hade sökt skydd i en kyrka efter en natt som han beskrev som “dålig, dålig, dålig, dålig”.

– Vi klarar värmen, men inte barnen, säger Perez.

Väderbyrån beskriver värmen i Houston som potentiellt farlig med tanke på bristen på el och luftkonditionering.

Värmeböljan i USA sker samtidigt som den globala temperaturen i juni var rekordhög för 13:e månaden i rad. Det var också tolfte månaden i rad som världen var 1,5 grader varmare än förindustriell tid, enligt EU:s klimattjänst Copernicus.

Lämna ett svar