Källor: Lukasjenka ska ha tuppat av under toppmöte | Världen


640@60
Foto: GAVRIIL GRIGOROV / AP TT NYHETSBYRÅ

Det var under ett möte med Shanghai Cooperation Organization, ett samarbetsorgan för länder i Syd- och Sydostasien, som Vitrysslands diktator Aleksandr Lukasjenka plötsligt blev sjuk, rapporterar den ryska mediekanalen Dojd med hänvisning till flera källor.

Tillståndet ska ha blivit så allvarligt att Lukasjenka förlorade medvetandet, säger Dmitry Bolkunets, politisk analytiker i Vitryssland, till Dozjd. Han tillägger också att det inte är första gången som diktatorn svimmar.

– Det här har hänt flera gånger tidigare. Värme, stress, nerver är möjliga förklaringar till förlusten av medvetande.

Enligt uppgifter till tv-kanalen har Lukasjenkas ansikte blivit “blekt och glänsande”, och han ska ha saknat “säkerhet i sitt tal”.

Återkommande rykten

Även tidigare har Lukasjenkas hälsa ifrågasatts. Det hamnade bland annat i fokus i maj förra året, då han deltog i segerdagens firande i Moskva och såg ut att ha problem med ögonen.

Långa perioder av frånvaro från allmänheten och inställda evenemang – inklusive en lunch med Vladimir Putin – har sedan dess väckt nya misstankar om att något är fel.

Enligt den finska tidningen är Lukasjenka det Iltalehti återkommande frånvaro från offentligheten på onsdagar, vilket har gett upphov till rykten om att han genomgår medicinska behandlingar då.

Den vitryska politiska forskaren Valeri Karbalevič är en av dem som anser att Lukasjenkas hälsa vacklar.

– Det här är uppenbart. Hans vikt har ökat och det är helt klart att han har problem med benen. I offentliga framträdanden kan man se hur hans ansikte och huvud darrar, säger han till Dozjd och tillägger att saken är en statshemlighet.

Aleksandr Lukasjenka har varit Vitrysslands diktator sedan 1994.

LÄS MER: Rysk politiker: Lukasjenka sjuk – men inget ovanligt

Lämna ett svar