Mer lön för den som tjänar lite är fel väg – hufvudstadsbladetaafdadc5 18bd 43a7 aec4 f396c270bf7c

Avslutande kommentarer

… till Bjarne Linds insändare “Förbruka inte ordet svartsjuk”, i NA den 1 juli.

Författaren kan väl inte på allvar mena att allas arbete är lika hårt? Alla jobb innehåller absolut en bas av “ansträngning”. Men vissa jobb innebär mycket, mycket, mer stress, ansvar och svårigheter än andra.

Skulle du vilja bli opererad av en läkare som tjänstgör som tidningsbud? Vilken läkare tror du skulle vilja ta det ansvaret?

Skulle du vilja flyga med en pilot som tjänstgör som matbud? Kanske med samma utbildningsnivå och förmåga också?

Skulle du själv arbeta som pilot med det extra ansvar, utbildningskrav och enorma investeringar som krävs för samma lön som en brevbärare?

Du skriver att löneskillnaderna ökar i Sverige? Mer lön för dem som tjänar lite är fel sätt. Skillnaden måste vara större, mycket större. Arbeta gärna på en fabrik åtta timmar om dagen utan ansvar och gå hem i fred, men kräv inte att få samma lön som den som lagt alla sin vakna tid, förmögenhet och hälsa på att starta och driva fabriken. Den personen bär hela risken. Absolut inte du, bara för att du kan lägga saker i en låda åtta timmar om dagen.

Elon Musk du nämner borde ha varenda krona han tjänar. Visst måste han betala skatt som alla andra, men han har tjänat sina pengar.

Alla kan inte vara högavlönade basketproffs bara för att det “känns rätt” för dem som inte är tillräckligt långa.

Vi gör alla val, att studera är möjligt för alla – men svårt. Påverka din egen situation istället. I övrigt kvarstår min ståndpunkt: Avund är avund. Punkt.

Mycket hårt arbetande höginkomsttagare

Lämna ett svar